ArchitectureWeek
 
In an Alpine Climate - 01
In an Alpine Climate

ArchWeek Image

TRIANGLE HOUSE IN NORWAY

Local zoning restrictions determined both the plan and the height of the Triangle House in Nesodden, Norway, which offers views toward the sea through a surrounding pine forest. — Published 2010.1201

Continue...

ArchWeek Image

HOUSE AT STONE CREEK CAMP

The remote Stone Creek Camp compound near Bigfork, Montana, is entered gradually by descending a narrow gravel road through the deep vegetation of a northern primordial forest. About a mile into the pilgrimage, the forest opens to a dramatic expanse of land, sky, and water. Flathead Lake reaches into the distance. — Published 2010.0825

Continue...

ArchWeek Image

BAR HOUSE IN ASPEN

The simple and strong geometric shape of the Bar House near Aspen, Colorado — which is a bar set boldly across, rather than nestling along, the valley floor — stands up to the rugged and majestic mountains that surround it. Despite its strength, this house by Peter Gluck and Partners is partly submerged in the ground, as if to lock it into the landscape. The views up and down the valley dominate the interior spaces, but they are tempered in different ways by the varied size and placement of the windows and the shape of the rooms. — Published 2009.1216

Continue...

ArchWeek Image

GRAND TETON VISITOR CENTER

Early in the design process of the Craig Thomas Discovery and Visitor Center in Grand Teton National Park, Bohlin Cywinski Jackson made several key design decisions that were critical to the success of the project. — Published 2009.0819

Continue...

ArchWeek Image

STAL TRE HUS

An American caricature of a ski chalet has an A-frame roof, enough timber to build a dozen houses, and a trophy elk head over a stone fireplace. Defying this stereotype is the "Stal Tre Hus" by architect Joel Sherman, principal of JLS Design. With a name meaning "steel tree house" in Norwegian, this house features a flat roof, a steel structure, and neither elk head nor traditional fireplace. — Published 2007.0124

Continue...

ArchWeek Image

LONDON ALPINE

Continuing a tradition of innovative structures at the Royal Botanic Gardens, Kew in West London is the new Davies Alpine House by Wilkinson Eyre Architects. It is the first glasshouse to be constructed at the World Heritage Site for over 20 years and is a showcase of design and engineering, specially conditioned to support an alpine ecology. — Published 2006.1025

Continue...

ArchWeek Image

GREEN ROOF RETROFIT

The 1925 art deco-style Montgomery Ward Catalog Building in Baltimore, Maryland has just undergone a rehabilitation. The adaptive reuse project by DMJMH+N, an architecture/ engineering firm in Washington D.C., restored the facade of the landmark building and installed a 30,000-square foot (2800-square-meter) "green" roof. — Published 2003.0409

Continue...

In an Alpine Climate

 


 
QUIZ

Current Issue Contents

  Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   BOOKS   |   BLOGS   |   SEARCH
ArchitectureWeek.com/
© 2006-2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved