Page D1.1 . 23 May 2012                     
ArchitectureWeek - Design Department
< Prev Page Next Page >
 

 

 
QUIZ

Museum of Medical History

by James McCown

One particular drawing speaks volumes about the task that faced the architects of the new Russell Museum of Medical History and Innovation at Massachusetts General Hospital. That drawing is a simple study of the density and urban configuration of the building's Boston surroundings.

To the south is the tightly woven residential neighborhood of Beacon Hill, with its venerable red-brick townhouses and tiny pocket parks. To the north is the sprawling campus of Massachusetts General, known locally as MGH or Mass General — a 30-building mishmash of architecture that includes everything from a neoclassical Charles Bulfinch-designed building to a ziggurat-topped glass-and-steel tower from the 1990s.

In designing the new museum, Leers Weinzapfel Associates was charged with mediating the scales of these two differing districts while also creating a new "front door" for the entire MGH complex. The result is an 8,000-square-foot (2,400-square-meter) gem of a building that manages to take the best from its surroundings while also forming a distinct street presence for itself.

"Cambridge Street is the dividing line between Beacon Hill and the hospital complex," explains Jane Weinzapfel, the firm's principal in charge of the project. "The new building is of a scale and materiality in concert with Beacon Hill and some of the hospital buildings on the north side of Cambridge Street."

The Russell Museum's unique program within the hospital campus also called for a different kind of building than its neighbors. "Medical centers tend to be inward-looking," says Weinzapfel. "This had to be transparent and very outward-looking."   >>>

Discuss this article in the Architecture Forum...

Continue...

ArchWeek Image
SUBSCRIPTION SAMPLE

Leers Weinzapfel Associates designed the Paul S. Russell, MD Museum of Medical History and Innovation, located at the southern edge of the Massachusetts General Hospital campus, in Boston, Massachusetts.
Photo: © Anton Grassl/ Esto Extra Large Image

ArchWeek Image
SUBSCRIPTION SAMPLE

The main volume of the copper-and-glass-clad Russell Museum has a narrow, wedge-shaped plan, reminiscent of the Flatiron Building in New York City.
Photo: © Anton Grassl/ Esto Extra Large Image

 

Click on thumbnail images
to view full-size pictures.
 
< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved