Page D2.1 . 25 April 2012                     
ArchitectureWeek - Design Department
HOME   |   DESIGN   |   CONTEXT   |   CULTURE   |   TECHNOLOGY   |   SEARCH
< Prev Page Next Page >
 
IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
Design
Hoki Museum by Nikken Sekkei
People and Places
People and Places
Culture
Design with Enterprise


AND MORE
  Current Contents
  People & Places
  Blog Center
  Book Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Calendar
  Competitions
  Conferences
  Events & Exhibits
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

25 April 2012
Architecture People and Places

SmithGroupJJR in Bloomfield Hills, MichiganLee, Burkhart, Liu in Santa Barbara, CaliforniaHarley Ellis Devereaux in San Diego, CaliforniaLord, Aeck & Sargent with Francis Cauffman in Augusta, GeorgiaBIG in Vancouver, CanadaKCCT in Valletta, MaltaDavid Chipperfield Architects in Berlin, GermanyCBT Architects in Boston, MassachusettsBJAC in Raleigh, North Carolina...  


The Cranbrook Art Museum in Bloomfield Hills, Michigan, recently reopened after a renovation and expansion designed by SmithGroupJJR. The new Collections Wing features open storage of Cranbrook's collected works. Photo: Courtesy SmithGroupJJR Extra Large Image

Bloomfield Hills · 2012.0417

The Cranbrook Art Museum in Bloomfield Hills, Michigan, recently reopened after a $22 million renovation and expansion designed by the Detroit office of multidisciplinary firm SmithGroupJJR. The project included restoration of the original 1942 structure, designed by Eliel Saarinen, along with construction of the museum's new Collections Wing, which allows for open display of Cranbrook's collected works comprising 6,000 pieces relating to art, architecture, and design in handsome storage vaults accessible to students, academics, and artists.

The existing museum received substantial upgrades, most of which are hidden from view. The main mechanical plant was redesigned to regulate temperature and humidity at a constant level, and the main entrance was reconfigured slightly on the inside to create an air lock. Also, Saarinen's innovative coffered ceiling lights were restored. Exterior plazas and stairs were renovated and equipped with underground heaters to avoid the need for corrosive salt.

The new three-story, 31,200-square-foot (2,900-square-meter) Collections Wing consists of three rectangular volumes decreasing in height and width as the building progresses northward, away from the museum. The new building's west facade is a modest brick wall that steps down as the volumes recede. Void of fenestration, its deep-brown bricks are clear-coated and trimmed with fine stainless-steel blades, providing a crisp, understated complement to Saarinen's original design.

The zinc-clad steel panels enclosing the service court provide a counterpoint to the masonry. Completing the exterior composition is an east facade of light-red brick and a large, square projecting window clad in stainless steel.

The building interior features utilitarian concrete block construction. Joints of standard gray block have been raked and the concrete's soft coating retained. Accents include stainless-steel plate surrounds and mahogany-plank doors.

 


At Santa Barbara Cottage Hospital in Santa Barbara, California, the fourth phase of construction has been completed on the replacement facility, designed by Lee, Burkhart, Liu. Photo: Courtesy Santa Barbara Cottage Hospital Extra Large Image

Santa Barbara · 2012.0417

The fourth phase of construction has been completed in the replacement project at Santa Barbara Cottage Hospital in Santa Barbara, California. Architecture firm Lee, Burkhart, Liu of Marina del Rey designed the new hospital in the Spanish colonial revival style predominant in city. The steel-framed structure was built with clay tile roofs, broad expanses of rough plaster walls, ornamental iron balconies, vertical divided-light windows, and pergolas. In counterpoint, all are connected by a glazed spine corridor and contemporary lobbies.

The 370,000-square-foot (34,000-square-meter) project included construction of a diagnostic and treatment pavilion and two three-level patient pavilions with a basement and a new main entrance. The grand opening was held in January 2012, and patient move-in was carried out in February. The completion of these structures ensures the hospital's compliance with California Senate Bill 1953, which requires seismic upgrades for all acute-care facilities before a 2013 deadline.

The $300 million project is part of a six-phase inpatient facility replacement program totaling approximately 750,000 square feet (70,000 square meters). The new pavilions contain 164 private patient rooms, and the number of rooms will increase to 304 once the final phase of construction and renovation is completed in 2017.

The facility features gardens, meditation areas, and an interior courtyard, and each patient room has a family area that can accommodate overnight guests. Sustainable design features include extensive daylighting; partial use of reclaimed water for irrigation; reuse of building materials from the demolition of existing buildings; bicycle lockers, storage, showers, and riding lanes; energy-efficient lamps and ballasts; and highly reflective roofing.

Earlier phases of construction included a new 28,500-square-foot (2,650-square-meter) Energy Center, two parking structures for employees and visitors, and a culvert around the hospital to reduce flood risk in the surrounding neighborhood. The builder is the Newport, California, office of McCarthy Building Companies Inc.

 


At San Diego Miramar College, the new police substation designed by Harley Ellis Devereaux has received LEED Platinum certification. Photo: Stephen Whalen Photography Extra Large Image

San Diego · 2012.0416

The new police substation at San Diego Miramar College has received LEED Platinum certification. Located on the community college's campus in San Diego, the 5,110-square-foot (475-square-meter) police facility was designed by Harley Ellis Devereaux, which has an office in San Diego.

The station was built in conjunction with the adjacent 828-space, 270,000-square-foot (25,000-square-meter) parking structure, for which architectural services were provided by International Parking Design, based in Sherman Oaks, California. Construction was completed by the San Diego office of McCarthy Building Companies, Inc. in late November 2011.

The combined $17.9 million project was previously covered in this column ("San Diego 2010.0714").

 


Lord, Aeck & Sargent designed the new home of the College of Dental Medicine at Georgia Health Sciences University in Augusta, Georgia. Photo: © Jonathan Hillyer/ Atlanta Extra Large Image

Augusta · 2012.0412

The College of Dental Medicine at Georgia Health Sciences University in Augusta, Georgia, has a new LEED Silver-targeting home. The $112 million, five-story, 269,000-square-foot (25,000-square-meter) building was designed by the Atlanta office of architecture firm Lord, Aeck & Sargent, with the Philadelphia, Pennsylvania, office of Francis Cauffman as consulting dental architect.

The new facility is the first structure to be completed on a 25-acre (ten-hectare) site that adjoins the existing campus. One side of the building, which addresses a future campus quad, is designed for student, faculty, and staff entry. On the other side, facing a new public parking area, are the patient entrances. Here the building features a long curve in plan.

The exterior incorporates warm red brick, characteristic of the university's historic buildings, mixed with areas of dark gray iron-spot brick as a counterpoint. Contemporary design elements include extensive glazing, sculpted metal canopies, and crisply detailed metal plates around each punched window. The glazed three-story public lobby and two-story patient sky lobby above it feature rich brown wood paneling and bright white terrazzo floors with accenting zinc strips.

The generous glazing helps transmit daylight throughout the building. Other green features include recycled-content flooring, a reflective roof, automated shading and programmable lighting control systems in certain areas, and porous paving in the parking lot.

Designed to accommodate 100 new students per year by 2016, the building houses 316 dental operatories (treatment stations), a central sterilization center, and a dispensary on each of the first four floors. John Starr served as principal-in-charge for Lord, Aeck & Sargent. The facility reached substantial completion in June 2011.

 


BIG has revealed its design for a new 49-story tower in downtown Vancouver, British Columbia. Image: Courtesy BIG Extra Large Image

Vancouver · 2012.0412

Bjarke Ingels Group (BIG) of Copenhagen, Denmark, and New York City has revealed its design for a new 49-story tower and mixed-use development in downtown Vancouver, British Columbia, Canada. As designed, the tower will include 600 residential units, and the nine-story podium base will contain market-rate rental housing along with commercial and retail space. Canadian real estate developer Westbank is developing the 653,890-square-foot (60,670-square-meter) project on a site at the intersection of Howe Street and Beach Avenue, straddling the Granville Street Bridge.

Due to a wide setback from the bridge, and to preserve solar access in an adjacent park, the tower footprint is limited to a triangle approximately 6,000 square feet (560 square meters) in size. At the top of the tower, however, the floor plate will be an optimized, cantilevering rectangle. The building form will curve in transition between these two shapes. The mixed-use podium will be composed of three triangular-plan blocks, with canted, vegetated roofs, facing onto public plazas and pathways.

LEED Gold certification is targeted. The project team also includes local architect James KM Cheng Architects, along with Dialog, Cobalt Engineering, Phillips Farevaag Smallenberg Urban Design, Buro Happold, and Glotman Simpson.

 


The new U.S. Embassy compound in Valletta, Malta, designed by KCCT, has been completed. Photo: Alan Carville Extra Large Image

Valletta · 2012.0411

The new U.S. Embassy compound in Valletta, Malta, has been completed. Karn Charuhas Chapman & Twohey (KCCT) of Washington, D.C., designed the eight-building, 97,000-square-foot (9,000-square-meter) facility, located on a ten-acre (four-hectare) site. The tiered three-story chancery uses local Maltese limestone and mahogany granite. Ancillary buildings feature buff-colored stucco. The buildings are oriented in response to the Mediterranean climate, and exterior sun shades, canopies, and covered walkways reduce heat gain.

The site plan is organized around Bronze Age and Roman archeological remains discovered during excavations, such as carved tombs, water tanks, and granaries. A central stone garden features several of these rare structures. Other archeological finds were documented and reburied for preservation.

About two-thirds of the site is designed as a xeriscape, with the remainder landscaped with native plant species to minimize water consumption. Large underground cisterns capture rainwater onsite for irrigation and other nonpotable uses. A photovoltaic system is slated to be installed on parking canopies in a second phase of construction.

KCCT's project team includes principals John Chapman, AIA, and Paul Phillips, AIA, LEED AP. The compound was built by American International Contractors, Inc. (AICI-SP).

 


David Chipperfield Architects has been chosen to plan the renovation of Berlin's New National Gallery (Neue Nationalgalerie), designed by Mies van der Rohe. Photo: Gerhard Murza/ © bpk Extra Large Image

Berlin · 2012.0329

The Prussian Cultural Heritage Foundation has announced the selection of David Chipperfield Architects to plan the renovation of the New National Gallery (Neue Nationalgalerie) in Berlin, Germany. Designed by Mies van der Rohe, the open-plan museum was built between 1965 and 1968 at the Kulturforum.

The building will undergo a comprehensive restoration, including renovation of all structural elements (steel supports, reinforced concrete, steel-and-glass facade) along with restoration of visible surfaces, replacement of security and fire-protection systems, updating and preservation of all visible fixtures, and restoration of existing furniture. In addition, the administrative offices, coat check, museum shop, and cafe will be updated.

The museum will be closed during the construction, which is planned to begin in early 2015 and be completed in 2018.

Based in London, England, United Kingdom, David Chipperfield's firm also has an office in Berlin. The firm previously designed the reconstruction of the Neues Museum, another of the Berlin State Museums, in a project that was shortlisted for the 2010 Stirling Prize.

 

Boston · 2012.0423

Youngmin Jahan, AIA, LEED AP BD+C, has joined the Boston, Massachusetts-based firm CBT Architects (Childs Bertman Tseckares) as a senior designer, supporting both academic and commercial work. Jahan has over 30 years of professional experience in classroom buildings, master planning, libraries, and residential and institutional projects.

Previously a principal of Gund Partnership, her accomplishments include the Campus Common project at Denison University in Granville, Ohio, and the renovation and expansion of the Thompson Library at the Ohio State University in Columbus, which received a 2011 AIA/ALA Library Building Award.

 

Raleigh · 2012.0418

Two principals at the architecture firm BJAC have been promoted to partner: Dan Fields, AIA, and Mark Sealy, AIA, LEED AP.

Fields is a principal in the firm's Raleigh, North Carolina, office. He specializes in higher education and K-12 facilities, and his background includes more than 20 years managing projects ranging from $1 million to more than $100 million.

Sealy, a design leader at the firm, is a principal in the Charlotte, North Carolina, office. He has more than 20 years of experience designing university, K-12, commercial, and community college projects.

BJAC, which offers services for specialized, complex institutional projects, now has four partners, including cofounder and managing principal Lou Jurkowski, FAIA, LEED BD+C, and principal Jennifer Amster, AIA, LEED BD+C, who is increasing her ownership at this time.

Discuss this article in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved