Page E1.2 . 18 April 2012                     
ArchitectureWeek - Environment Department
HOME   |   DESIGN   |   CONTEXT   |   CULTURE   |   TECHNOLOGY   |   SEARCH
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • East Hampton Town Hall - Robert A.M. Stern Architects

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    East Hampton Town Hall - Robert A.M. Stern Architects

    continued

    Forty years passed, and when these de-facto antique building collectors decided to sell their property, they sought to secure the fate of the collection. The couple offered to donate many of the historic structures to the Town of East Hampton, along with funding for their upkeep. But where to put the buildings, and how to use them?

    At the time, East Hampton's town offices were scattered in a patchwork of several buildings, including several construction trailers. Instead of building anew, perhaps the town could use some of the donated buildings to house town offices and provide public meeting spaces. The town's historic-preservation advisor, Robert Hefner, enlisted Stern and RAMSA Project Partner Randy Correll to study what might be possible.

    Because the old buildings had been restored and maintained, they were in remarkably good shape to be adapted to their new uses. The cellular arrangement of rooms in the two center-entry houses with their masonry-fireplace cores easily lent themselves to office space. The two barns, with their open interiors, would work well for public meeting space.

    The architects developed an arrangement with the houses standing back to back about 24 feet (seven meters) apart, like contestants in a duel — one facing the old Montauk Highway to the south and the other facing north into the municipal compound. They are offset just a bit to suggest the hint of rural builder imprecision that one might expect to find on an old homestead.

    ADVERTISEMENT...
    GET GRAPHIC — BIG PICTURE ADS AT ARCHWEEK...

    The barns are pushed out from the center to the east and west, providing ample space for new connective building tissue between the four structures. The offset alignment allows each of the four to be seen from picturesque angles, a composition of crisp edges and textured planes.

    After weeks of advance work — removing the buildings from their Further Lane foundations and carefully sliding them onto steel rails — the antique buildings made the trek to their new home, just under a mile as the crow flies, in a single morning. The trip was abbreviated by a shortcut across open farmland.

    The four buildings now sit on a single foundation. Red brick paving visually connects them, weaving inside and outside through a double-paned glass enclosure with a low-slope glass roof that links the four, allowing visitors to pass from one to any of the others on the ground floor without having to go outside.

    Each of the old buildings also has its own exterior entrance, which permits any of them to be used after hours — or locked and secured — independent of the others.

    The second floor of the houses contains office space, while each of the barns offers a dramatic two-story meeting space — the larger one, to the west, is for town meetings; the smaller one, to the east, accommodates planning and zoning hearings.

    Cedar-shingle exteriors are virtually unchanged; where an exterior wall is now enclosed by the glass atrium, fireproof shingles are installed.

    According to the architects, very little was done to alter the layout or the details of the houses. Kitchens on the ground floor were transformed into reception areas, doorways were widened to comply with ADA requirements, and new doors, casing, and trim matching the originals were constructed.

    New HVAC ducts and electrical outlets and switches were installed in the same chases that had been cut into the building fabric years earlier during the 1970s retrofit. Attic spaces are used to locate ductwork above second-floor ceilings.

    One major insertion is a hydraulic elevator installed in the north house for accessibility.

    A common basement links all four buildings as well; in fact, at the basement level, one is not even aware of the four structures being distinct. Approximately 15 people now have offices on this lower level, and the design attempts to make these spaces less basement-like.

    For instance, the west foundation wall is partially excavated to allow outdoor access, and nearly all of the spaces have window wells to bring in natural light. A central open staircase from the glassy atrium delivers sunlight to the lower level, where surrounding offices have glass walls.

    This project spanned two town administrations from opposing parties. The new government considered dumping the project as a boondoggle, but it moved forward and was eventually embraced by the new powers that be.

    In fact, the new mayor moved into an office with a sunny southern exposure, where he now enjoys the view across a lawn toward the old Montauk Highway.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    Architect Michael J. Crosbie is chair of the University of Hartford's Department of Architecture, editor-in-chief of Faith & Form magazine, and a contributing editor to ArchitectureWeek.   More by Michael J. Crosbie

     

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The reception space for the town attorney's office is located on the ground floor of the Hand House, a late-1800s residence now located at the rear of the East Hampton Town Hall ensemble.
    Photo: Francis Dzikowski/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Town board members' offices are located on the second floor of the Hedges House, which dates to around 1750. The larger of the two repurposed houses, it now stands facing the old Montauk Highway.
    Photo: Francis Dzikowski/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    East Hampton Town Hall site plan drawing.
    Image: Robert A.M. Stern Architects Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Connecting the four buildings of the East Hampton Town Hall is a newly built glazed area that houses lobby and circulation functions for the building.
    Photo: Francis Dzikowski/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    East Hampton Town Hall lobby staircase sketch.
    Image: Robert A.M. Stern Architects Extra Large Image

    ArchWeek Image

    An open steel-and-wood staircase leads from the glazed lobby area into the town hall's extensive subterranean office spaces.
    Photo: Francis Dzikowski/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    East Hampton Town Hall ground-floor plan drawing.
    Image: Robert A.M. Stern Architects Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Seen here from the north, the aboveground portion of the town hall comprises two houses flanked by two barns.
    Photo: Francis Dzikowski/ Esto Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved