Page E1.1 . 22 February 2012                     
ArchitectureWeek - Environment Department
HOME   |   DESIGN   |   CONTEXT   |   CULTURE   |   TECHNOLOGY   |   SEARCH
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • Gap House, London

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Gap House, London

    by John A. Flannery and Karen M. Smith

    Placed improbably between a pair of historical listed buildings, the contemporary facade of Gap House is a mere 2.4 meters (7.9 feet) wide. This new-build four-bedroom family home, winner of the RIBA Manser Medal for residential architecture, was designed by architect Luke Tozer of Pitman Tozer Architects for himself and his family.

    Situated in a conservation area in west London, the challenging site was used by the firm as a case study in energy conservation. Because the plot was constrained — it was originally an alleyway and a rear garden — the considered use of space was vital to the creation of a functional dwelling.

    The innovative design stacks three individual bedrooms in the narrowest section of the plot. These sleeping quarters are located on the street elevation. The natural light and ventilation to these rooms is directed and controlled by operable windows and louvered shutters.

    The stucco rendered finish allows Gap House to blend seamlessly into the terraced street. However, the property's distinctive fenestration, shutters, and front door provide the new building with a deserved individual architectural identity.

    Bedrooms and bathrooms are accessed by a central stairwell, which also acts as a light shaft. There is a gap between the stairs and the walls to enhance light transmission.

    To the rear of the plot, the property is arranged as a series of cascading, projecting cubes, descending to a ground-floor reception area. This space, accommodating the kitchen, dining area, lounge, and study, merges with a light-filled outdoor courtyard.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    This article is excerpted from Eco-Urban Design by John A. Flannery and Karen M. Smith, copyright © 2011, with permission of the publisher, Springer.
     

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Pitman Tozer Architects designed Gap House, a four-story row house with a 2.4-meter- (7.9-foot-) wide street frontage, located in the Bayswater area of London, England.
    Photo: Nick Kane Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Maximizing its use of the lot, Gap House grows wider behind the adjacent row houses, accommodating a modest courtyard that is bounded by the living space (left) and dining room (center). The home's unusual site previously held a deteriorating 1950s residence.
    Photo: Nick Kane Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved