No. 550 . 15 February 2012 
ArchitectureWeek

ArchWeek Image
BIG designed the award-winning 8 House, a 61,000-square-meter (660,000-square-foot) mixed-use residential development in Copenhagen, Denmark, named for its plan diagram. Photo: Jens Lindhe

AIA National Design Awards

by ArchitectureWeek

Viewed at a distance, 8 House looks almost like a strange landform: two vegetated roofs form a massive green "V" sloping from the ground-floor roof up to the top of the building, nine stories above.

The parti of this mixed-use building is better understood from a bird's-eye view. In concept, the plan is a 230-meter- (750-foot-) long loop that has been twisted to form a giant, angular figure eight.

The ten-story, 61,000-square-meter (660,000-square-foot) building was designed by the architecture firm BIG-Bjarke Ingels Group with the intent of fostering a vibrant community on this block in Ørestad, a developing area of Copenhagen, Denmark.

ArchWeek Image
8 House is organized to provide daylight and a sense of indoor/ outdoor connectedness for its 476 residences, concentrated on the seven upper floors. Photo: Ty Stange

Arrayed around two large courtyards, the building combines 476 residential units with 10,000 square meters (110,000 square feet) of office and retail space. BIG placed the commercial spaces in the first three stories, with a layer of two-story townhouses above, then three stories of apartments, topped by a two-story layer of penthouses.

With a mixture of rental apartments and condominiums, the housing units range from 65 to 140 square meters (700 to 1,550 square feet). Communal facilities for residents are clustered at the crossing point of the eight, where passages through the building also provide connections across the block.

The slope of the green roof partly reflects BIG's effort to maximize daylighting and views of the surrounding open space: the southwestern corner of the building is lowest, and the northeastern corner is highest.

The continuation of vegetation from land to roof also hints at one of the delightful aspects of this project: a public path connecting from street level all the way to the penthouses, providing both pedestrian and bicycle access.   >>>

8 House, CopenhagenThe Standard, New York41 Cooper Square, New York | Poetry Foundation, ChicagoPittman-Dowell House, La Crescenta | Gates Center for Computer Science, PittsburghRhode Island Hall, ProvidenceRuth Lilly Visitors Pavilion, Indianapolis | Integral House, TorontoMilton Miller House, Owings MillsAnd More...

Continue...

Contents · Design · Context · Building Culture · Technology · Search

 

ArchitectureWeek Daily Headlines

IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
Design
AIA National Design Awards
Environment
Staying Put in Style

AND MORE
  Current Contents
  People & Places
  Blog Center
  Book Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Calendar
  Competitions
  Conferences
  Events & Exhibits
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ
 
NEXT WEEK
Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments     Twitter     Facebook
Special thanks to our sustaining subscribers, including Building Design UK,
Building Design News UK, Building Design Tenders UK, Building Trades UK, Building Trades China, and offering bathroom faucets, and bathroom vanities.


...
Next Page >
GREAT BUILDINGS   |   ARCHIPLANET   |   DISCUSSION   |   COMMUNITY   |   NEW BOOKS   |   BLOGS   |   SEARCH
http://www.ArchitectureWeek.com/2012/0215/index.html
© 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved