Page D1.1 . 15 February 2012                     
ArchitectureWeek - Design Department
HOME   |   DESIGN   |   CONTEXT   |   CULTURE   |   TECHNOLOGY   |   SEARCH
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • AIA National Design Awards

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    AIA National Design Awards

    by ArchitectureWeek

    Viewed at a distance, 8 House looks almost like a strange landform: two vegetated roofs form a massive green "V" sloping from the ground-floor roof up to the top of the building, nine stories above.

    The parti of this mixed-use building is better understood from a bird's-eye view. In concept, the plan is a 230-meter- (750-foot-) long loop that has been twisted to form a giant, angular figure eight.

    The ten-story, 61,000-square-meter (660,000-square-foot) building was designed by the architecture firm BIG-Bjarke Ingels Group with the intent of fostering a vibrant community on this block in Ørestad, a developing area of Copenhagen, Denmark.

    Arrayed around two large courtyards, the building combines 476 residential units with 10,000 square meters (110,000 square feet) of office and retail space. BIG placed the commercial spaces in the first three stories, with a layer of two-story townhouses above, then three stories of apartments, topped by a two-story layer of penthouses.

    With a mixture of rental apartments and condominiums, the housing units range from 65 to 140 square meters (700 to 1,550 square feet). Communal facilities for residents are clustered at the crossing point of the eight, where passages through the building also provide connections across the block.

    The slope of the imposing green roof partly reflects BIG's effort to maximize daylighting and views of the surrounding open space: the southwestern corner of the building is lowest, and the northeastern corner is highest.

    The continuation of vegetation from land to roof also hints at one of the delightful aspects of this project: a public path connecting from street level all the way to the penthouses, providing both pedestrian and bicycle access.   >>>

    8 House, CopenhagenThe Standard, New York41 Cooper Square, New York | Poetry Foundation, ChicagoPittman-Dowell House, La Crescenta | Gates Center for Computer Science, PittsburghRhode Island Hall, ProvidenceRuth Lilly Visitors Pavilion, Indianapolis | Integral House, TorontoMilton Miller House, Owings MillsAnd More...

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    BIG designed 8 House, a 61,000-square-meter (660,000-square-foot) mixed-use residential development in Copenhagen, Denmark. The project is one of ten recognized in the architecture category of the 2012 AIA Institute Honor Awards.
    Photo: Jens Lindhe Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    8 House is organized to provide daylight and a sense of indoor/ outdoor connectedness for its 476 residential units, concentrated on the seven upper floors.
    Photo: Ty Stange Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved