Page N1.2 . 07 December 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • AIA's Best New Buildings from Chicago
     
  •  
  • AIA Education Design Awards
     
  •  
  • American Landscape Awards
     
  •  
  • UIA World Congress 2011

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    AIA's Best New Buildings from Chicago

    continued

    Mansueto Library is 240 feet long and 120 feet wide (73 by 37 meters), and the dome reaches 35 feet (11 meters) at its highest point. A light steel grid shell of six-inch (15-centimeter) structural steel tubes supports an aluminum frame that holds the low-e, tripled-pane insulated glazing units. While the lower portion of the dome is transparent for maximum visibility, the upper portions are fritted to provide shading and to reduce bird collisions with the glass.

    Vertical Office Expansion

    Phase II of the high-rise headquarters for Health Care Service Corporation was completed in 2010 in a surprising location: directly atop Phase I.

    Sited at 300 East Randolph Street in downtown Chicago, that 24-story expansion proceeded just as architecture firm Goettsch Partners had originally designed it in the mid-1990s.

    ADVERTISEMENT...
    GET GRAPHIC — BIG PICTURE ADS AT ARCHWEEK...

    The goal of accommodating growth for the client, a health benefits company that operates Blue Cross and Blue Shield plans in four states, was not unusual. But the design team's innovative solution of planning to build upwards provided considerable savings over purchasing an adjacent parcel of land.

    A central architectural challenge was to accommodate vertical shafts for future elevators without constructing large, unused, inefficient voids in the initial 33-story, 1.43 million-square-foot (133-square-meter) building, completed in 1997.

    The solution is an "atrium," comprising five open structural bays, that runs the full height of the completed 57-story building. The two outer bays each contain eight-car elevator banks that service Phase I. Eight-car elevator banks were added in the two inner bays for Phase II. In the central bay, an open stair rises from floor to floor, with breakout spaces every three floors.

    The atrium helps transmit daylight and views deep into the floor plate, and gives a sense of the building's verticality as rarely experienced within skyscrapers.

    The exterior cladding materials for both phases — glass, stainless steel, and stone — were chosen for their graceful aging and for easy matching when the expansion began.

    The continuity of materials provides a consistent appearance for this prominently located building, sited just north of Grant Park, overlooking Michigan Avenue and Lake Michigan to the west.

    Among other green design features, an onsite thermal ice-storage facility provides chilled water to cool the building and a network of other linked properties.

    Haworth Renewal

    In Holland, Michigan, the furniture and interior product manufacturer Haworth also sought to expand its corporate headquarters. The company asked Perkins + Will to design an efficient environment that would facilitate interaction among staff and with clients and provide a dynamic showcase for Haworth's products while retaining as much of the existing headquarters building as possible.

    The resulting LEED Gold-certified design for One Haworth Center combines 250,000 square feet (23,000 square meters) of the existing building — stripped down to the structural frame and renovated — with an L-shaped 50,000-square-foot (4,600-square-meter) addition that traces the building's long north facade and projects northward from its western end, sloping down to meet the landscape.

    Inside the triple-glazed curtain wall that defines the inside of the L, a new atrium visually connects the building's three floors and provides daylight access to 90 percent of employees. Each floor combines open office space with permanent rooms and rooms defined by movable partitions — a spatial concept developed with Eva Maddox Working Environments.

    Located adjacent to Haworth's assembly plant, the headquarters building integrates a variety of the company's own products, including the Tec-Create floor system, which was installed over the existing structure to provide underfloor air distribution, which is more energy-efficient than overhead systems and also facilitates spatial rearrangements.

    The Haworth Compose Panels Workstation system — which is GreenGuard-certified as low-emitting, and is made of 45 percent recycled content — includes a range of panel heights and options for glass panels, both of which facilitate daylighting.

    Other sustainable design features include Viracon glass with a U-factor of 0.21 (low heat transfer) for the atrium wall, energy-efficient fluorescent and LED task lights, and a prominent 45,000-square-foot (4,200-square-meter) green roof of sedum.

    Warehouse Turned School Building

    In the Archer Heights neighborhood of Chicago, architect UrbanWorks undertook a process similar to what Perkins + Will did for Haworth: gutting and expanding an existing building to create a new, sustainably designed facility within.

    In this case, the existing building was an abandoned urban warehouse, and the new occupants were three charter schools.

    Owned by the United Neighborhood Organization (UNO), which seeks to foster community vitality and self-empowerment in Hispanic neighborhoods, the UNO Veterans Memorial School Building stacks two K-8 elementary schools and one high school on successive floors of the former warehouse, creating capacity for 1,800 students total. The low-income, minority student body includes hundreds of children with limited English proficiency.

    While retaining over 80 percent of the building's structure and celebrating the industrial character of the brick-and-concrete building, the design team also wanted to introduce more light and transparency. Similar in purpose to the glazed addition at One Haworth Center, a sweeping new volume now rises from the top of the UNO school building, climbing to meet a four-story curtain wall at its south end.

    This daylit addition accommodates a gym on the third floor. Other strategically located glass elements, such as conical skylights, help transmit daylight throughout the facility.

    Other green features include an automated building control system, low-e glass, a solar thermal system that supplies hot water for the building, a green roof, proximity to public transportation, 88 bike racks, and permeable paving. The building is currently under review for LEED certification, targeting a Gold rating.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Contained within a glazed structural-grid shell, the ground floor of the Mansueto Library comprises a large reading room along with library circulation and preservation services.
    Photo: Rainer Viertlbock Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Mansueto Library floor plan and east-west section drawings. The building's long axis is aligned with the landmark Henry Moore sculpture Nuclear Energy to the northwest.
    Image: Murphy/ Jahn Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A vertical extension of the office tower at 300 East Randolph in Chicago, Illinois, has added 24 floors atop the building's original 33 floors.
    Photo: © James Steinkamp Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Along the north facade of 300 East Randolph, glazed stairs and elevators pass through an open, five-bay "atrium" space that extends through the building's full height.
    Photo: © James Steinkamp Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Axonometric and sectional diagrams of 300 East Randolph, designed by Goettsch Partners.
    Image: Goettsch Partners Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The initial 300 East Randolph building remained occupied throughout construction of the second phase (left). The completed 57-story building (right) continues to serve primarily as the headquarters for Health Care Service Corporation and its Blue Cross and Blue Shield of Illinois division.
    Photo: © Marshall Gerometta/ © James Steinkamp Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Perkins + Will designed a major renovation and expansion of One Haworth Center, a three-story building in Holland, Michigan, that serves as the offices for Haworth, a furniture and interior products manufacturer.
    Photo: © James Steinkamp Extra Large Image

    ArchWeek Image

    One Haworth Center third-floor plan drawing.
    Image: Perkins + Will Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved