Page N1.1 . 27 July 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 
IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
People and Places
People and Places
Building
Up on the Roof
Tools
Thinking About BIM


AND MORE
  Current Contents
  Blog Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

27 July 2011
Architecture People and Places

Shigeru Ban Architects and Dean Maltz Architect, with Montroy Andersen DeMarco in New York, New YorkThe Architectural Team in Fort Myer, VirginiaBenthem Crouwel Architects in Amsterdam, NetherlandsNiles Bolton Associates in Silver Spring, MarylandC.F. Møller Architects in London, England, United KingdomFinegold Alexander + Associates in Methuen, MassachusettsDominique Perrault in Madrid, SpainSuperblock in Vienna, Austria...  


The Metal Shutter Houses condominiums in Manhattan, designed by Shigeru Ban Architects and Dean Maltz Architect with Montroy Andersen DeMarco, have been completed. Photo: Michael Moran Photography Extra Large Image

New York · 2011.0720
The Metal Shutter Houses building in the Chelsea district of Manhattan has been completed. Designed by Shigeru Ban Architects, based in Tokyo, Japan, and the firm's U.S. partner, Dean Maltz Architect of New York City, the 11-story building contains eight high-end condominium units, plus a ground-floor lobby and art gallery. New York City firm Montroy Andersen DeMarco served as the architect of record.

The multifamily residential building takes its name from the motorized perforated metal shutters on its north facade. Echoing the after-hours shutters of neighboring galleries, the metal shutters form a uniform facade when closed, and create a changing composition as residents retract them. Behind the shutters, 20-foot- (six-meter-) high bi-fold glass doors can be opened to the outdoors, providing continuity between the unit interiors and decks. For this application, an off-the-shelf operable industrial door commonly used in airplane hangars was adapted with an integrated curtain wall.

Each unit has direct access from the lobby through a single elevator, and each apartment is a floor-through unit, allowing daylight to enter from both the north and south facades. Shigeru Ban and Dean Maltz also designed the building interiors, including the residential units, which feature cantilevering islands for the kitchens, curved countertops for the bathrooms, floor-to-ceiling white lacquer with matte finish cabinetry, custom-designed hardware, and sliding glass doors instead of regular walls separating rooms.

The developer is HEEA Development LLC. Located just west of the High Line, in the west Chelsea arts district, the building stands next to Frank Gehry's IAC Headquarters and across the street from Jean Nouvel's 100 11th building.  


At the U.S. Army base in Fort Myer, Virginia, a new barracks building by The Architectural Team and Suffolk Construction Company has officially opened. Photo: © 2011 Boris Feldblyum/ Courtesy Suffolk Construction Extra Large Image

Fort Myer · 2011.0726
Building 421 has officially opened at the U.S. Army's Joint Base Myer–Henderson Hall in Fort Myer, Virginia. The new barracks building, which is targeting a LEED Silver certification, was designed by The Architectural Team of Chelsea, Massachusetts, in a design-build venture with Boston-based Suffolk Construction Company. The three-story building contains 216 beds in 108 rooms, with suite-style accommodations.

The building incorporates a solar water-heating system and a continuous layer of three-inch- (eight-centimeter-) thick insulation behind its brick facade. Other sustainable design features include laminated, double-glazed insulated-glass window units; heat-recovery wheels; recycled-content materials; and sensor-operated lighting and plumbing fixtures.

Michael Liu, AIA, served as principal-in-charge for The Architectural Team.

 


At the Stedelijk Museum in Amsterdam, the Netherlands, construction continues on a major expansion and renovation project designed by Benthem Crouwel Architects. Image: Benthem Crouwel Architects Extra Large Image

Amsterdam · 2011.0720
Construction continues on a major expansion of the Stedelijk Museum in Amsterdam, the Netherlands. Amsterdam-based Benthem Crouwel Architects designed the project, including the renovation of the museum's 1895 brick building, and the new addition, nicknamed "The Bathtub" for its form and sleek white facade, currently being assembled.

The addition essentially consists of a large canopy extending out about 40 meters (130 feet) at the roof level of the existing building, with a smooth white volume descending from the roof that narrows as it nears the glazed ground-floor base. Galleries, a new auditorium, and various other spaces are divided between this volume and an underground part of the addition, while the transparent ground-level volume houses the museum shop and restaurant and the new entrance to the facility. While presenting a stark contrast to the historic museum building, the addition also steps lightly on its site, preserving sightlines to the existing brick facade and defining an entrance plaza facing the Museum Square (Museumplein). The expanded museum will have about 8,000 square meters (8,600 square feet) of exhibit space.

The facade will consist of a surface about 2,800 square meters (30,000 square feet) in area, made up of 271 composite panels attached to the steel structure, giving the appearance of seamlessness. The facade panels combine aramid and carbon fibers from Japanese manufacturer Teijin with vinylester resin and PIR foam core.

 


Blair Towns, a multifamily residential complex in Silver Spring, Maryland, has received a LEED Platinum certification under LEED-EB: O&M. Niles Bolton Associates designed the buildings, and Sustainable Design Consultants, LLC served as LEED consultant. Photo: © Ron Blunt 2011/ ronbluntphoto.com Extra Large Image

Silver Spring · 2011.0713
Blair Towns, a multifamily residential complex in Silver Spring, Maryland, has received a LEED Platinum certification under LEED for Existing Buildings: Operations & Maintenance (LEED-EB: O&M). Comprising a trio of three-story buildings, containing a total of 78 units and 107,300 square feet (9,968 square meters), the complex is part of The Blairs, a 27-acre (11-hectare) residential development. Sustainable design features include a transit-rich location, water-conserving plumbing fixtures, low-emitting carpet and paint, and a "green cleaning" program.

Designed by the Alexandria, Virginia, office of Niles Bolton Associates, Blair Towns previously earned LEED certification in 2004 under LEED for New Construction (LEED-NC). Sustainable Design Consultants, LLC, based in Richmond, Virginia, served as LEED consultant for both LEED certification projects. The Tower Companies of Rockville, Maryland, is the developer.

 


At the UK's National Maritime Museum in London, the new Sammy Ofer Wing, designed by C.F. Møller Architects, has opened. Purcell Miller Tritton served as executive architect. Photo: Julian Weyer/ C.F. Møller Extra Large Image

London · 2011.0713
The new Sammy Ofer Wing has opened at the National Maritime Museum in London, England, United Kingdom. C.F. Møller Architects, based in Aarhus, Denmark, designed the 7,300-square-meter (78,600-square-foot) project for the museum, which is otherwise housed in historic 19th-century buildings, forming part of the Maritime Greenwich World Heritage Site.

The main idea of the expansion was to ensure minimal intervention in the sensitive historic site while giving the museum a distinctive new main entrance, additional exhibit space, and other new facilities. Most of the new building is located underground. It occupies the site of a former cafe and service yards outside the museum's existing southwest wing, the interior of which was substantially reconfigured to house a new archive and reading room. The roof of the addition is a landscaped public terrace overlooking Greenwich Park, accessed by gentle ramps. The new structure has a contemporary aesthetic, but it is inspired by the rhythmic sequence of windows in the baroque buildings, and has a low profile to maintain visibility of the Grade I listed Victorian facade of the southwest wing.

UK architecture firm Purcell Miller Tritton served as executive architect. The project team also included Malcolm Reading Consultants, client representative and project manager; Churchman Landscape Architects, landscape architect; Adams Kara Taylor, structural engineer; Mott MacDonald Fulcrum (formerly Fulcrum Consulting), services engineer; Turner & Townsend, cost consultant; and Lend Lease (Bovis Lend Lease), main contractor.

 


At Methuen High School in Methuen, Massachusetts, ground has been broken for a renovation and expansion designed by Finegold Alexander + Associates Inc. Image: Finegold Alexander + Associates Inc Extra Large Image

Methuen · 2011.0712
Ground has been broken for an expansion and renovation project at Methuen High School in Methuen, Massachusetts. The open-plan high school is the last one in Massachusetts to be renovated. Architecture firm Finegold Alexander + Associates Inc of Boston was contracted in June 2009 to study options to address the high school's facilities needs. Following the recommendation of the feasibility study, the City of Methuen voted to commence the renovation of the existing 325,000-square-foot (30,200-square-meter) high school building, which dates to 1975, and to construct a 50,000-square-foot (4,600-square-meter) addition. Project goals include enhancing the learning environment and reducing resource consumption through the application of sustainable design strategies. Construction of the project is projected to cost $75 million and is slated for completion by 2014.

 


The Arganzuela Footbridge, designed by Dominique Perrault, recently opened across Madrid's Manzanares river. Photo: © GKD/ Arteuno Welt SL Extra Large Image

Madrid · 2011.0701
The Arganzuela Footbridge (Pasarela del Arganzuela) recently opened in Madrid, Spain. Designed by French architect Dominique Perrault, the bridge crosses the Manzanares river within the expansive Manzanares Park, which was created in recent years along the river's banks with the rerouting of a stretch of freeway underground.

Rather than a single compact structure, Perrault designed a self-supporting steel structure in two sections, tapering to cones at their outer ends. The conical forms are wrapped from end to end in a double helix of stainless steel mesh. The two sections of bridge — 150 and 128 meters (492 and 420 feet) long, respectively — extend well into the park. At its highest point in the center, the bridge diameter is 12 meters (39 feet), while at each end it is five meters (16 feet).

Perrault previously designed the park's Caja Mágica tennis center, which opened in 2009. Metal mesh used in both projects was manufactured by GKD – Gebr. Kufferath AG, based in Germany.

 


Architecture firm Superblock designed a mixed-use building in Vienna, Austria, that includes the firm's own offices. Photo: Hertha Hurnaus Extra Large Image

Vienna · 2011.0701
The architecture firm Superblock of Vienna, Austria, has developed and designed a combined office and residential building that the firm itself now occupies, along with other residents. The four-level building contains four apartments and two offices, totaling about 840 square meters (9,040 square feet) of floor area. Erected on a narrow lot, the building is an attached design, with its north facade facing a high-traffic street and its south side looking onto the adjoining Vienna Woods. From the roof ridge to the ground, the north facade is clad in white aluminum folding shingles that resemble fish scales.

The concept was to create a diaphanous structure that integrates all functions of living and working while providing sufficient privacy. At the center of the building is an open courtyard with glazing that links the various rooms and apartments visually and also transmits daylight to them. All of the apartments have two-story south terraces that open up the interiors to the garden. The project was completed in December 2010.

Discuss this article in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

[an error occurred while processing this directive]

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved