Page N1.1 . 13 July 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 
IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
People and Places
People and Places
Building
Lighting with Steven Holl
Culture
California Houses of Gordon Drake


AND MORE
  Current Contents
  Blog Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

13 July 2011
Architecture People and Places

Ricardo Legorreta in Tokyo, JapanOMA in Toulouse, FranceBDP in Mandi, Indiatvsdesign in Atlanta, GeorgiaHOK in Houston, TexasLeo A Daly in Omaha, NebraskaSpector Group in New York, New YorkLord, Aeck & Sargent in Forsyth, GeorgiaShepley Bulfinch in Philadelphia, PennsylvaniaSaunders Architecture in Sarpsborg, Norway  


The University of California, San Francisco's Mission Bay Campus Community Center (2005) is a design by Mexican architect Ricardo Legorreta, the Praemium Imperiale laureate in architecture for 2011. Photo: Jack Wolf Extra Large Image

Tokyo · 2011.0711
Mexican architect Ricardo Legorreta has been named the 2011 laureate of the Praemium Imperiale award for architecture by the Japan Art Association. Described by the awards program as "Mexico's most significant living architect," Legorreta combines Western modernism with the building culture of Mexico. His diverse body of work features vibrant colors, geometric shapes, fountains, light-filled spaces, and intimate courtyards.

Legorreta was born in 1931 in Mexico City, where he studied architecture. After working with José Villagrán, Legorreta set up his own practice, in 1964. Now Legorreta + Legorreta, the firm is led by Ricardo and his youngest son, Victor. Legorreta was a close friend of Mexican modernist Luis Barragán's, and was also influenced by the monumental concrete architecture of Louis Kahn.

Legorreta's works include the Camino Real Hotels in Mexico City (1968), Cancun (1975), and Monterrey (2007); the Montalban House in Los Angeles, California (1985); the Museum of Contemporary Art in Monterrey (1991); the Metropolitan Cathedral of Managua, Nicaragua (1993); Pershing Square in Los Angeles (1993); San Antonio Main Library, Texas (1995); the Tech Museum of Innovation in San Jose, California (1998); Visual Arts Center College of Santa Fe, New Mexico (1999); the Juarez Complex in Mexico City (2003-2005); the University of California, San Francisco's Mission Bay Campus Community Center (2005; pictured); Carnegie Mellon College of Business & Computer Science in Qatar (2009); and Georgetown School of Foreign Services in Qatar (2011). His Zocalo condominium community in Santa Fe, New Mexico (2002), was published in ArchitectureWeek No. 122.

Legorreta will receive the Praemium Imperiale award at a ceremony in Tokyo, Japan, on October 19, 2011. He previously received the International Union of Architects (UIA) Gold Medal, in 1999, and the American Institute of Architects (AIA) Gold Medal, in 2000.

 


OMA has revealed its design for the new Parc des Expositions convention facility in Toulouse, France. Image: Courtesy OMA Extra Large Image

Toulouse · 2011.0707
International architecture firm OMA, based in Rotterdam, the Netherlands, has revealed its competition-winning design for the new Parc des Expositions (PEX) in the innovation zone of Toulouse, France. The 338,000-square-meter (3.64 million-square-foot) project is designed like a compact mini-city, in contrast to the sprawl of many other conference and event centers.

Rather than spreading across the entire available site — a patchwork of open fields and sporadic developments — OMA chose to concentrate new construction in a strip 2.8 kilometers (1.7 miles) long and 320 meters (1,000 feet) wide, crossed by a highway. The strip will act as a zone for future developments and will link the river Garonne at one end and the Airbus A380 factory on the other. In this strip, the PEX structure will be 660 meters (2,200 feet) long and 24 meters (79 feet) high.

The facility will consist of three parallel bands: the multipurpose event hall, with a large doorway allowing performances to extend outdoors; a 40,000-square-meter (230,000-square-foot) column-free exhibition hall; and, in the middle band, a 160,000-square-meter (1.7 million-square-foot) parking "silo." Instead of hiding parking underground or at the periphery of the site, OMA's design locates the parking such that its ramps will be visible from inside the halls, through glass partitions. The design of the building's massive structure is based on a simple and flexible three-dimensional grid, providing a plug-in system for exhibitors and facilities.

Led by OMA's director of French projects, Clément Blanchet, the project is expected to be completed by 2016.

 


BDP has revealed its winning competition entry for the design of a new Indian Institute of Technology campus on the outskirts of Mandi, India. Image: BDP Extra Large Image

Mandi · 2011.0706
International multidisciplinary firm BDP, based in the United Kingdom, has revealed its competition-winning design for a new "eco campus" on the outskirts of Mandi, India, for the Indian Institute of Technology. The layout of the 230-hectare (570-acre) campus will respond to the microclimate and topography of the steep site, located in partially forested hills in the western Himalayan region.

Phase I will include shared laboratories and workshops in "learning houses" situated on various levels and connected via pedestrian bridges. In the competition entry, a market square forms the heart of the campus and creates a place to encourage social interaction and celebration. The faculty/ staff housing element will be laid out in a village setting at higher elevations, providing views. Proposed building typologies echo the traditional Himalayan vernacular.

BDP will now prepare a master plan and detailed design proposals for the project, which will be led by the firm's New Delhi studio, with support from the UK headquarters. Phase I could start on site in early 2012, with phased completion planned for 2012 to 2015.

 


Building 24 has officially opened at the Roybal campus of the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia. The team of tvsdesign and Turner Construction Company served as design-builder. Image: tvsdesign Extra Large Image

Atlanta · 2011.0630
In Atlanta, Georgia, a new office building for the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has officially opened. Atlanta-based architecture firm tvsdesign (formerly known as Thompson, Ventulett, Stainback & Associates) and New York City-based Turner Construction Company together served as the design-builder for CDC Building 24, which will house the headquarters for the Infectious Disease worldwide program and the Center for Global Health.

The final piece of a ten-year building program at the CDC's Roybal Campus, the 12-story, 311,000-square-foot (28,900-square-meter) building is adjacent to the agency's headquarters building and contains offices for 1,343 people. A LEED Gold certification is targeted. Energy use is projected to be 30 percent below the baseline energy requirements of ASHRAE 90.1. Among Building 24's sustainable design features is a 30,000-gallon (110,000-liter) cistern for water management and irrigation use.

 

Houston · 2011.0629
Peter Ruggiero, AIA, has joined international architecture firm HOK as a design principal. He will personally direct design teams for all of the firm's Gulf Coast region projects. Formerly a design partner at Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) in Chicago, Illinois, Ruggiero has 28 years of architectural design experience on marquee projects. His work includes commercial, corporate, education, transportation, municipal, residential, large-scale mixed-use, and university research facilities, and projects in Asia, the Middle East, Russia, Europe, and North America. His notable projects include the new 7 World Trade Center building in New York City; NATO Headquarters in Brussels, Belgium; and John F. Kennedy International Airport's Terminal 4.

 

Omaha · 2011.0621
International multidisciplinary firm Leo A Daly, based in Omaha, Nebraska, has promoted Mary M. Morissette, AIA, LEED AP, to the position of managing principal in the firm's Denver, Colorado, office. Formerly senior project manager and deputy team operations lead at the office, Morissette has 29 years of experience working with institutional clients, with a primary focus in healthcare facilities, and has significant experience in judicial and criminal justice facilities. She succeeds Susan Jorgensen, P.E., LEED AP, who will serve as vice president and senior structural project engineer for the Denver office and will also support the firm's structural engineering team in Omaha on various military projects.

In the Phoenix, Arizona, office of Leo A Daly, Dan Lewis has been appointed a market sector leader for Native American markets. A member of the Navajo Nation, Lewis has nearly 30 years of experience in both the public and private sectors.

Isaiah Johnson, Assoc. AIA, joins the Washington, D.C., office as senior aviation planner. Johnson has more than 23 years of experience in the planning and design of major international and regional airport terminals.

 


Spector Group designed the renovation for the new headquarters of Forrest Solutions Group in Manhattan. Photo: Courtesy Spector Group Extra Large Image

New York · 2011.0615
Forrest Solutions Group, a staffing and onsite outsourcing company, moved into its new Manhattan offices in February 2011 after a renovation designed by architecture firm Spector Group of New York City. The ninth-floor, 20,000-square-foot (1,900-square-meter) headquarters feature a glass-walled conference room, along with illuminated glass partitions integrating the company's new logos, slogans, and color schemes. The space includes minimalist open trading desks to encourage frequent communication. Aragon Construction served as construction manager and Robert Derector Associates served as mechanical engineer.

 


After a large-scale renovation and adaptive reuse project led by Lord, Aeck & Sargent, the former campus of Tift College in Forsyth, Georgia, recently reopened as the new headquarters and training academy for the Georgia Department of Corrections. Photo: © 2011 Thomas Watkins Photography Extra Large Image

Forsyth · 2011.0615
The former campus of Tift College in Forsyth, Georgia, recently reopened as the new headquarters and training academy for the Georgia Department of Corrections (GDC). The massive renovation and adaptive reuse project, encompassing 13 buildings and 225,000 square feet (20,900 square meters), was led by Atlanta-based architecture firm Lord, Aeck & Sargent.

Founded in 1849 as the Forsyth Female Collegiate Institute and later known as Tift College, the private women's college merged with Mercer University in 1986, at which time its 40-acre (16-hectare) campus, a portion of which is listed on the National Register of Historic places, was left vacant. The property was acquired by the state of Georgia in 2000.

Each of the 13 rehabilitated buildings, dating from 1883 to 1975, merited its own treatment approach. At Ponder Hall (1883), the renovation removed nonhistoric interior walls and restored original plaster walls and trim. The asphalt shingle roof was replaced by a standing-seam metal roof more in keeping with the original metal roof, and 1980s-era aluminum windows were replaced with insulated windows closer in appearance to the historic windows.

At the other end of the spectrum, four buildings — an auditorium and three dormitories — required the least amount of intervention because the GDC is using them as an auditorium and as overnight accommodation space for its correctional officer trainees. The multiphase project also included reorienting the site with a new front entry closer to Interstate 75, and constructing a new central energy plant to serve new energy-efficient mechanical systems.

As a cost-saving measure, GDC's inmate work force independently renovated more than 50 percent of the site's gross square feet. Construction manager Gilbane Building Co. performed the remainder of the work. The project was completed in November 2010, and the GDC moved its headquarters into the campus in late 2010.

 


Philadelphia University has broken ground for a building designed by Shepley Bulfinch to house the College of Design, Engineering, and Commerce. Image: Courtesy Shepley Bulfinch Extra Large Image

Philadelphia · 2011.0614
Philadelphia University in Philadelphia, Pennsylvania, has broken ground for a building to house its new College of Design, Engineering, and Commerce. Designed by architecture firm Shepley Bulfinch Richardson & Abbott of Boston, Massachusetts, and Phoenix, Arizona, the $20 million, 38,500-square-foot (3,580-square-meter) academic building is designed to support project-based learning and collaborative problem-solving. Located on the main campus quad, the building is scheduled to open for the spring semester in 2013.

The technology-rich facility will include flexible space for studios, seminars, conference meetings, and team projects, allowing teaching and work space to be reconfigured as projects and curricula evolve. The signature space is will be a two-story forum for design exhibits, presentations, large lectures, and social events. The building will feature a distinctive metallic shell for climate control, and LEED certification will be pursued, with a minimum goal of LEED Silver.

This is the third major building designed by Shepley Bulfinch for the campus, after the Paul J. Gutman Library (1992) and the Kanbar Campus Center (2006).

 


Saunders Architecture of Bergen, Norway, designed a new highway rest area in Sarpsborg, Norway. Photo: Bent Rene Synnevaag Extra Large Image

Sarpsborg · 2011.0531
Saunders Architecture of Bergen, Norway, designed a new highway rest area in Sarpsborg, Norway, a traditional stopover for travelers on the route to and from Sweden. A cooperation among several municipalities, the regional government, and the national highway department, the project was completed in September 2010.

A low walled ramp spirals around the rest area, defining the 2,000-square-meter (21,500-square-foot) area's limits. Spring-flowering fruit trees adorn the courtyard. Within it, Saunders designed seven small pavilions, working with graphic designer Camilla Holcroft, to showcase information on the local rock carvings from the Bronze Age, an exhibition that continues on the ramp's walls. The structures also offer the option for temporary artist exhibitions.

The flatness of the surrounding landscape provided the impetus for adding a tower to the brief. The ramp's asymmetrical walls rise from zero to four meters (13 feet), then form a simple nine-story, 30-meter- (98-foot-) tall structure containing only a staircase and an elevator.

Minimal, geometric contemporary shapes were chosen, contrasting with the more traditional forms of the local farming villages. The main materials used in the project were CorTen steel for the exterior walls and warm oiled hardwood for the courtyard's design elements and information points. Local slate and fine gravel pave the ground level.

Discuss this article in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

[an error occurred while processing this directive]

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved