Page N2.1 . 08 June 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 

IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
News
Palladio Awards 2011
People and Places
People and Places
Design
4 x 4 House by Tadao Ando


AND MORE
  Current Contents
  Blog Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

08 June 2011
Architecture People and Places

Ennead Architects in Stanford, CaliforniaPelli Clarke Pelli Architects in Chicago, IllinoisEwingCole in Philadelphia, PennsylvaniaEnnead Architects in The Bronx, New Yorkgmp in Beijing, China...  


At Stanford University, the William H. Neukom Building, designed by Ennead Architects, has opened. Photo: Aislinn Weidele/ Ennead Architects Extra Large Image

Stanford · 2011.0520
The William H. Neukom Building has opened at Stanford University in Stanford, California. Designed by Ennead Architects (formerly Polshek Partnership Architects), the Stanford Law School building houses a legal clinic, seminar rooms, faculty offices, open work areas, lounges, and conference rooms.

Reinforcing the principles of Frederick Law Olmsted's original master plan for the campus, the 65,000-square-foot (6,000-square-meter) building is organized around a central courtyard, with four three-story wings connected by glass-walled bridges around an shaded garden that is elevated atop a ground-floor plinth. A cylindrical tower containing an open-air staircase serves as the building's main entrance.

The second-floor garden is the "living room" of the new building, expanding and defining the Law School's existing outdoor spaces with axial connections to adjacent plazas, walkways, malls, and building entries. The garden facades of each of the four wings are articulated by subtly textured planar limestone walls, which extend from the garden to the outer edges of the complex. The new building is predicted to use 30 percent less energy than California code requires. Sustainable features and strategies include daylighting, automated control systems, ceiling fans, natural ventilation, efficient glass, an exterior shade trellis, and preservation of existing redwood trees on site.  


Chicago's DePaul University has broken ground for a new Theatre School building designed by Pelli Clarke Pelli Architects. Image: Pelli Clarke Pelli Architects Extra Large Image

Chicago · 2011.0601
DePaul University has broken ground on its Chicago, Illinois, campus for a new glass-and-limestone building for its Theatre School. The design of the 165,000-square-foot (15,300-square-meter) building, by New Haven, Connecticut-based Pelli Clarke Pelli Architects, emphasizes openness and transparency. A 100-seat flexible theater will project from the northeast corner of the building, partially visible behind a translucent glass wall that will be lit at night. Floor-to-ceiling glass on the ground floor will reveal the scene shop, the student lounge, and the lobby of the 250-seat thrust theater. With the flexible theater on the fourth floor, audiences will pass classrooms and rehearsal rooms en route to shows. The building is slated to open in 2013.  

Philadelphia · 2011.0601
EwingCole, an architecture, engineering, interior design, and planning firm based in Philadelphia, Pennsylvania, has named principal S. Mark Hebden, AIA, LEED AP, president of the firm. Hebden has grown through five different leadership roles within the 320-person firm, including initiating new markets and practices and leading new office locations. Based in the firm's headquarters, he has led clients in healthcare, higher education, and senior living, and most recently cultivated the growth of EwingCole's government practice, including major projects for GSA, USDA, NASA, the U.S. Navy, and the U.S. Army.

Hebden is succeeding John Gerbner, AIA, who served as president from 2005 to 2011. Gerbner will continue working with clients, including Fox Chase Cancer Center and Geisinger Health System.  


A new Prevention Assistance and Temporary Housing (PATH) building, also by Ennead, has opened in the Bronx. Photo: Jeff Goldberg/ Esto Extra Large Image

The Bronx · 2011.0513
Another Ennead project has also opened: a new intake center for homeless families seeking shelter, in the Bronx, New York City. The seven-story, 76,800-square-foot (7,130-square-meter) building, known as Prevention Assistance and Temporary Housing (PATH), was commissioned by the City of New York's Department of Design and Construction (DDC) for the Department of Homeless Services, as part of DDC's Design and Construction Excellence program.

The facade materials relate formally and texturally to the building's context: the terra cotta references the brick architecture of local residential buildings, while zinc and metal trim tracery subtly echo an industrial aesthetic consistent with the nearby manufacturing district. The building interior features large, daylit, south-facing spaces that serve as open administrative work areas for staff, client waiting areas, and client interview rooms. Designed to achieve LEED certification, the building includes such sustainable features as a rainscreen facade system, recycled-content materials, and rainwater collection.  


The National Museum of China, in Beijing, recently reopened after a major expansion and renovation designed by gmp. Photo: Christian Gahl Extra Large Image

Beijing · 2011.0401
The National Museum of China, in Beijing, recently reopened after a massive expansion and renovation project designed by architecture firm von Gerkan, Marg and Partners (gmp), based in Hamburg, Germany. Prominently sited on the east side of Tiananmen Square, the art and history museum now comprises 192,000 square meters (2.07 million square feet) of floor space, located on five floors above ground and two floors below ground.

The existing structure was originally built in 1959 as one of ten important public buildings on Tiananmen Square to house the National Museum of Chinese History and the National Museum of Chinese Revolution, which merged in 2003 to form the National Museum of China. The recent construction project removed a central structure and combined the building's existing north and south wings with a new core. A new hall 27 meters (90 feet) tall and 260 meters (850 feet) long, with 380 coffered skylights, now serves as the central access area. Wood cladding in the gallery area adds a touch of warmth in this immense, stone-clad space.

The roofs of the new building reflect a contemporary, flat reinterpretation of traditional Chinese double-eave roofs, such as those found in the nearby Forbidden City, with bronze-colored metal plates standing in for traditional ceramic roof tiles. Likewise, the project architects translated the colonnades and window styles of the existing museum building into a contemporary design vocabulary for use in the new construction. The exterior materials include light Chinese granite, steel, and glass, and the entrance doors comprise perforated bronze plates, with a motif inspired by an ancient bronze panel.

In addition to galleries, the addition contains a cinema, concert auditorium, library, administrative offices, museum workshops, collections storage, and underground parking garage. Construction cost 2.5 billion. China Academy of Building Research (CABR) of Beijing served as the Chinese partner firm.

Discuss these stories in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

[an error occurred while processing this directive]

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved