Page N3.1 . 23 March 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 

IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
News
Chernobyl by the Sea
News
Earthquake and Tsunami Aftermath
People and Places
People and Places


AND MORE
  Current Contents
  Blog Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

23 March 2011
Architecture People and Places

JDS Architects in Oslo, Norway · Holder Mathias Architects in Bushey, England, United Kingdom · Rios Clementi Hale Studios in Los Angeles, California · tvsdesign with Vitetta and Kelly/ Maiello in Philadelphia, Pennsylvania · Migdal Arquitectos in Mexico City, Mexico...  


The new Holmenkollen Ski Jump, designed by JDS/ Julien De Smedt Architects, has opened in Oslo, Norway. Photo: Marco Boella/ Courtesy JDS Extra Large Image

Oslo · 2011.0306
Completed in February, the new Holmenkollen Ski Jump (Holmenkollbakken) in Oslo, Norway, hosted the 2011 FIS Nordic World Ski Championships from February 23 to March 6. JDS Architects, based in Copenhagen, Denmark, designed the ski jump and spectator facility after winning an open international competition in 2007. The previous venue located on the same site, which has hosted ski jumping competitions since the 1890s was demolished in 2008.

As an alternative to a series of dispersed pavilions, the serpentine design unifies the various amenities within a single facility: the ski jump slope and arena; booths for judges, commentators, trainers, the royal family, and VIPs; wind screens, circulation, lobby, lounge, souvenir shop, and access to the existing museum; and a 111-square-meter (1,200-square-meter) public observation deck at the very top.

The ski jump is clad in stainless steel and glass. It rises 58 meters (190 feet) from the concrete base to the top, and cantilevers 69 meters (226 feet). The arena capacity is about 29,000, including standing room. Julien De Smedt served as partner-in-charge for JDS Architects. Norwegian engineering firm Norconsult served as structural, mechanical, and electrical engineer.  


A residential development designed by Holder Mathias Architects is underway in Bushey, England. Image: Holder Mathias Extra Large Image

Bushey · 2011.0307
Work has begun on a residential project in Bushey, Hertfordshire, England, United Kingdom. Designed by Holder Mathias Architects of London, Cardiff, and Munich, the four- and five-story development will contain 71 apartments, including affordable units, along with retail and office space and parking. Existing buildings in the area have already been demolished to make way.

The design is focused around a large, partially enclosed public square that will accommodate small shops and entrances to the new residential buildings. The new buildings all achieve a Very Good standard under BREEAM Ecohomes, and Dukelease will also introduce bicycle spaces and a sustainable urban drainage system. The development is being built for BBay Bushey Ltd on a former JR Tagger site, near public transit.

The project underwent a consultation process, with public meetings and an exhibition, before receiving approval from Watford Borough Council. Kerry Lewis, director at Holder Mathias, says, "We have incorporated pitched roofs and gables, different brick types, small planted areas and low brick walls in front of some of the buildings to echo the urban landscaping around the development and the small garden areas found along the frontages of terrace properties throughout Oxhey village."  


A new Cafe Gratitude restaurant designed by Rios Clementi Hale Studios has opened in Los Angeles. Photo: Jim Simmons Extra Large Image

Los Angeles · 2011.0304
A new Cafe Gratitude restaurant has opened in the Larchmont area of Los Angeles, California. Multidisciplinary design firm Rios Clementi Hale Studios designed the 75-seat restaurant, which is part of a mixed-use complex that also includes the design firm's own offices, a flagship retail location for notNeutral, and a neighborhood salon. The design incorporates both the modern edges of the renovated building and the ethos of the San Francisco-based restaurant, which serves organic vegan food. Steel detailing on the interior contrasts with concrete floor tiles with a terra-cotta hue and organic patterning, tongue-and-groove interior wood paneling, an exterior wood deck and vertical picket fence, and seating, bar, communal table, and individual tabletops made of wood.  


At the Pennsylvania Convention Center in Philadelphia, an expansion designed by tvsdesign, in association with Vitetta and Kelly/ Maiello, has opened. Image: tvsdesign Extra Large Image

Philadelphia · 2011.0304
A $787 million expansion has opened at the Pennsylvania Convention Center in Philadelphia's Center City. Atlanta, Georgia-based architecture firm tvsdesign (formerly known as Thompson, Ventulett, Stainback & Associates) designed the one million-square-foot (92,900-square-meter) addition, working in association with Philadelphia-based Vitetta and Kelly/ Maiello of Philadelphia the same team that produced the existing Convention Center, which comprises a 1993 exhibit hall building and the historic Reading Terminal Train Shed, adapted in 1994.

Extending the Convention Center to Broad Street, the addition contains a significant new entrance, along with 261,000 square feet (24,200 square meters) of exhibit space. The new building's exterior features limestone and brick for continuity with the original building, and significant glass on the new Broad Street facade, exposing the activity within to the street. The new 81,000 square feet (7,500 square meters) of meeting rooms and 60,000 square feet (5,600 square meters) of ballroom space are organized along a public concourse. With the goal of integrating the large expansion into its urban context, tvsdesign worked with city leaders, including the historic commission. Several buildings were demolished to make way for the expansion.

C. Andrew McLean, FAIA, tvsdesign principal, served as lead architect on the project.  


Migdal Arquitectos designed the Plaza Residences in Mexico City. Photo: Ian Lizaranzu Extra Large Image

Mexico City · 2011.0215
The Plaza Residences in Mexico City, designed by local firm Jaime Varon, Abraham Metta, Alex Metta/ Migdal Arquitectos, opened in May 2010. The 42,200-square-meter (454,000-square-feet) building consists of a 20-story, 200-unit apartment tower above a podium containing residential common areas, commercial space, and services. The base is roughly triangular in plan, while the tower's plan is horseshoe-shaped with arms of unequal length, opening toward Paseo de la Reforma. A raised public plaza helps provide a transition between the street and the interior of the building, which stands between the Monument to Columbus and the Monument to the Revolution.

The tower's concave facade is a glass curtain wall with an irregular arrangement of long horizontal aluminum shades that help reduce solar gain. The convex side features a regular pattern of glass and metal in alternating horizontal bands. The structure consists of concrete columns reinforced with structural steel. The tower is divided into two zones, each with its own lobby, and contains apartments ranging from 60 to 170 square meters (650 to 1,800 square feet).

Discuss these stories in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

[an error occurred while processing this directive]

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved