Page N1.1 . 02 March 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 

IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
People and Places
People and Places
Environment
Dockside Green: Phase Two
Culture
Toyo Ito


AND MORE
  Current Contents
  People & Places
  Blog Center
  Book Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Calendar
  Competitions
  Conferences
  Events & Exhibits
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

02 March 2011
Architecture People and Places

Agence Nicolas Michelin & Associés in Dunkirk, France · Holzman Moss Bottino Architecture in Evansville, Indiana · Stephen Perry Smith Architects in Brookfield, Wisconsin · CO Architects with Ayers Saint Gross in Phoenix, Arizona · GKV Architects in New York, New York · Croxton Collaborative Architects in New York, New York · Rafael Viñoly in San Francisco, California · Allford Hall Monaghan Morris in London, England, United Kingdom...  


Agence Nicolas Michelin & Associés designed the master plan and the recently completed first phase of a harborside residential district in Dunkirk, France, including rows of gabled six-story multifamily buildings. Photo: Stephane Chalmeau/ Courtesy v2com.biz Extra Large Image

Dunkirk · 2011.0211
The first phase of a harborside residential district in Dunkirk, France, has been completed. ANMA Agence Nicolas Michelin & Associés of Paris designed the master plan for the 16-hectare (40-acre) district, slated to house 800 to 1,000 residential units, as well as the 216 units of Phase I, comprising 21,000 square meters (226,000 square feet).

The dwellings ZAC du Grand Large-Neptune combine a variety of building forms with proposed public spaces at diverse scales: a semicircular park with individual houses, a quay with six-story gabled buildings, other buildings with planted terraces, and U-shaped gardens at the heart of individual lots. Priority is given to pedestrians, with motor traffic limited to the access roads to the buildings. Only Avenue des Bordes is treated as an urban boulevard, with side lanes reserved for residents.

The Grand Large district's strategic urban plan is based on principles inspired by Agenda 21, in terms of social (diverse social mix), environmental (energy-efficiency, rainwater management, and renewable energy) and economic (flexible products and operational phasing) aspects. The project continues the overall strategy of the Neptune project, launched in 1991, which aims to orient the city back toward the docks.

The clients are CUD, Agur, and S3D; the developers are Nexity, Palm Promotion, and Beci, and the public housing authorities involved are Le Cottage Social des Flandres and La Maison Flamande. Completed in September 2010, the project received a special mention, Equerre d'argent, at the 2010 Moniteur Architecture Awards.  


The University of Southern Indiana's University Center expansion, designed by Holzman Moss Bottino Architecture, has opened. Photo: MaCabe Brown/USI Extra Large Image

Evansville · 2011.0303
The newly expanded University Center has opened at the University of Southern Indiana in Evansville, Indiana. Designed by Holzman Moss Bottino Architecture of New York City, the $18.6 million project included modest updates to 100,800 square feet (9,365 square meters) of the original University Center building, 59,720 square feet (5,548 square meters) of reconstructed building space (former library building), and 20,820 square feet (1,934 square meters) of new multistory link and tower construction.

Two primary ceremonial entries to the University Center are now located on the main north-south campus circulation spine. The entries are marked by a 97-foot- (30-meter-) tall tower, clad mainly in Indiana limestone. The reconstituted building includes food service, meeting, office, and lounge spaces, along with office space for student organizations.

The project incorporates a range of materials manufactured or sourced in Indiana, some applied in unusual ways. The limestone on the tower's exterior was cut from scrap slabs of quarry-faced roughback limestone. The ceilings of two lounges are decorated by an intricate geometric arrangement of 1,200 chair legs, and a 28-foot- (8.5-meter-) tall arch of Indiana limestone salvaged from Evansville's former Orr Iron Building serves as a portal to the lounges. Vitrified clay pipes serve as column covers, and clay A-blocks, typically used in firing kilns, form an interior wall treatment.

A complementary 27,000-square-foot (2,500-square-meteter) Teaching Theater designed by Holzman Moss Bottino Architecture is slated to begin construction when funding approval is received from the State.  

Brookfield · 2011.0216
The Gateway West Sustainable I office building in Brookfield, Wisconsin, has received LEED-NC Platinum certification. Stephen Perry Smith Architects of Waukesha designed the building, working on the project with Hunzinger Construction, Sustainable Building Solutions, and ESI (Environmental Systems, Inc.). The design phase included extensive life-cycle cost evaluation

Located in the Gateway West Commerce Center, the facility is estimated to be 44 percent more efficient than current building code requires. Sustainable design features include a high-performance building envelope, high-efficiency mechanical system, lighting control system, fully integrated building monitoring and automation system, daylighting via windows and light tubes, water-conserving plumbing fixtures, drought-tolerant native landscaping, and salvaged and recycled-content construction materials.  


In downtown Phoenix, Arizona, a new Health Sciences Education Building designed by CO Architects with Ayers Saint Gross is under construction. Image: Courtesy CO Architects Extra Large Image

Phoenix · 2011.0214
The new Health Sciences Education Building is under construction on the 28-acre (11-hectare) Phoenix Biomedical Campus in downtown Phoenix, Arizona. The $129 million, 268,000-square-foot (24,900-square-meter) building will be used by the medicine, pharmacy, and public health programs of the University of Arizona, and the health and human services programs of Northern Arizona University. CO Architects of Los Angeles, California, is the design and executive architect for the project, and the Tempe, Arizona, office of Ayers Saint Gross is the associate architect and master planner.

The building layout is designed facilitate the teaching of interdisciplinary curricula to small groups of students, and the building skin and louvers will feature copper cladding embossed with an abstract pattern based on photographs of Arizona mountains.

LEED-NC Silver certification is targeted. The form and east-west orientation of the building will limit heat gain while facilitating daylighting. South-facing facades will combine overhangs with perforated sunshade screens, and vertical fins will limit solar penetration on the north side. Dual wings of the building will be inflected to self-shade the walls and to create east-west "canyons."

The client is the Arizona Board of Regents and the owner is the City of Phoenix. A joint venture between DPR Construction and Sundt Construction, Inc. is overseeing the preconstruction phase and is construction manager at risk. The project broke ground in May 2010 and is expected to be completed by August 2012. It recently received a 2010 NEXT LA citation award from the Los Angeles chapter of the American Institute of Architects (AIA).  


GKV Architects has revealed its design for 500 West 23rd Street, a 12-story residential tower adjacent to Manhattan's High Line (and across the street from HL23). Image: GKV Architects Extra Large Image

New York · 2011.0214
Gerner Kronick + Valcarcel Architects, PC (GKV Architects) of New York City has revealed its design for 500 West 23rd Street, a 12-story residential tower adjacent to the High Line in Manhattan. The building will contain 111 high-end rental apartments, ranging from studios to three-bedroom units. Developed by Equity Residential, the project is scheduled to be completed by November 2011.

The facade will be a composition of translucent glass set within an ornamental cast-in-place concrete frame, juxtaposing the smooth glass and aluminum window units with the textured surface of the structural concrete. The inclusion of private terraces and three common roof gardens is intended to foster a sense of connection to the High Line park. Windows with clear, low-e glass will contribute to energy-efficiency, as will white, translucent Solera glass units on the roof gardens and terraces.  

New York · 2011.0210
The new eighth-floor offices of the Natural Resources Defense Council (NRDC) headquarters in New York City have received LEED-CI Platinum certification, earning 51 points out of a possible 59. The office expansion was designed by New York firm Croxton Collaborative Architects, which previously designed the 1989 renovation of the building's light industrial loft space to house the NRDC headquarters, a project named one of the inaugural Top Ten Green Projects by AIA/COTE in 1997.

The eighth-floor offices were designed as a sustainable prototype, with a more universal office plan that increases occupant density and accommodates mixed-mode work patterns. In order to "democratize the window," the workstations are located away from the windows, treating the perimeter and windows as commons. This also improves circulation and allows unobstructed mixing of radiant heat.

Daylighting was maximized through ceiling geometries, high-reflectance surfaces, dual-zone daylighting control, and a responsive continuous dimming system. Other "green" design features and strategies include low-emitting finishes, a high-efficiency HVAC unit (estimated 40 percent more efficient than code), efficient lighting design that maintains productive light levels (estimated almost 37 percent more efficient than code), and a thermal upgrade/ retrofit, including insulation and high-performance glazing.

The general contractor was ICS Builders. The project used integrated project delivery and came in 7.5 percent under budget.  


The Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building has officially opened at the University of California, San Francisco. Photo: Bruce Damonte Extra Large Image

San Francisco · 2011.0209
The Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building has officially opened at the Parnassus campus of the University of California, San Francisco (UCSF), in San Francisco. Designed by Rafael Viñoly Architects, working in collaboration with executive architect SmithGroup, design-build contractor DPR Construction, and Forell/ Elsesser Engineers, the $123 million building is the headquarters of the Eli and Edythe Broad Center of Regeneration Medicine and Stem Cell Research at UCSF.

Constructed on a 60-degree slope, the structure is a series of four split-level floors with terraced grass roofs. Open labs flow into each other, with office and lounge areas located on the routes between labs, intended to promote interaction among researchers. LEED Gold certification is targeted.

The project was previously covered in People and Places, and as an honoree (for integrated project delivery) in the AIA San Francisco Awards 2010.  


Allford Hall Monaghan Morris designed a recent major renovation of the Angel Building in London. Photo: Timothy Soar/ Courtesy v2com.biz Extra Large Image

London · 2011.0209
A major renovation and addition project has been completed at the Angel Building in London, England, United Kingdom. The early-1980s commercial building is located at one of London's historic focal points, where City Road and St. John Street meet Pentonville Road and bustling Islington High Street. Architecture firm Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) of London and Bristol was asked by client Derwent London to devise a high-quality contemporary working environment compatible with the rest of the building.

Although the external cladding, services, and interior finishes of the existing building had reached the end of their life, the reinforced concrete structure proved sufficiently robust, with suitable floor-to-floor heights (approximately 3.7 meters, or 12 feet). The concrete also offered the benefit of high thermal mass, and reuse of the structure reduced the construction time, costs, and environmental impacts of the project compared to demolishing and replacing the building.

The £72 million project, completed in September 2010, also added a new fifth floor of office space, recessed behind roof terraces and clad in a white facade of structural glazing to minimize its visual impact. That addition and other changes have added about 9,200 square meters (99,000 square feet) and increased useful floor space by about 40 percent. The gross internal area is now 33,225 square meters (357,630 square feet).

Discuss this article in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved