Page N4.2 . 02 February 2011                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE   |   PRODUCTS
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • Minnesota AIA Awards
     
  •  
  • Billion-Square-Foot Greenbuild
     
  •  
  • Aga Khan Award for Architecture
     
  •  
  • Aga Khan Award Finalists

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Aga Khan Award Finalists

    continued

    Project: Souk Waqif
    Location: Doha, Qatar
    Architect: Private Engineering Office/ Mohamed Ali Abdullah
    Client: Amiri Diwan
    Design Date: 2004-2007
    Completion Date: 2008
    Built Area: 164,000 square meters (1.77 million square feet)

    [an error occurred while processing this directive]

    The origins of the Souk Waqif date from the time when Doha was a village and its inhabitants gathered on the banks of the wadi to buy and sell goods.

    The restoration of this important heritage site was based on a thorough study of the market's history and its buildings. Modern buildings were demolished; metal sheeting on roofs was replaced with traditionally built roofs of dangeal wood and bamboo with a binding layer of clay and straw; and traditional strategies to insulate the buildings against extreme heat were reintroduced.

    In contrast to the heritage theme parks that are becoming common in the region, Souk Waqif is a working market and a traditional open-air public space that is used by shoppers, tourists, merchants, and residents alike.

    Project: CBF Women's Health Centre
    Location: Ouagadougou, Burkina Faso
    Architect: FARE Studio/ Riccardo Vanucci
    Client: AIDOS (Associazione Italiana Donne per lo Sviluppo) Design Date: 2005
    Completion Date: 2007
    Built Area: 500 square meters (5,400 square feet)

    In one of the poorest suburbs of Ouagadougou, the CBF Women's Centre provides health and educational services and builds public awareness about women's rights.

    The facility consists mainly of two separate but closely related blocks. A number of passive cooling measures reduce the need for air conditioning and provide a prototype that can be replicated across the region: the two buildings are raised on a platform to facilitate natural ventilation and protect the interiors from dust, mud, and humidity; a lightweight PVC canopy on steel "trees" shades the complex; and exterior building openings are fitted with glass louvers.

    Constructed from interlocking, compressed, soil-cement bricks made onsite, the center has its own well and photovoltaic cells.

    The complex also provides a gathering place for the community, fostering a strong sense of belonging.

    Project: The Green School
    Location: Badung, Bali, Indonesia
    Architect: PT Bambu
    Client: Yayasan Kul Kul
    Design Date: 2006
    Completion Date: 2007
    Built Area: 7,542 square meters (81,180 square feet)

    Environmentalists and designers John and Cynthia Hardy wanted to motivate communities to live sustainably. They established the Green School and its affiliates: the Meranggi Foundation, which develops bamboo plantations by presenting bamboo seedlings to local rice farmers, and PT Bambu, a for-profit design and construction company that promotes the use of bamboo as a primary building material to limit further depletion of rainforests.

    The Green School, a giant "laboratory" built by PT Bambu, is located on a campus straddling the Ayung River in Sibang Kaja, Bali, within a jungle, with native plants and trees growing alongside organic gardens.

    The campus is powered by a number of alternative energy sources, including a bamboo sawdust hot-water and cooking system, a hydro-powered vortex generator, and solar panels. Campus buildings include classrooms, gym, assembly spaces, faculty housing, offices, cafes, and bathrooms.

    Local bamboo, grown using sustainable methods, is used in innovative and experimental ways that demonstrate its architectural possibilities.

    Project: Chandgaon Mosque
    Location: Chittagong, Bangladesh
    Architect: Kashef Mahboob Chowdhury
    Client: Faisal M. Khan
    Design Date: 2006
    Completion Date: 2007
    Built Area: 1,048 square meters (11,280 square feet)

    This mosque on the suburban periphery of the port of Chittagong, Bangladesh, seeks to fulfill the traditional role of a mosque as both a place of spirituality and a community gathering place.

    Beginning by identifying the essential elements of a mosque, the architect designed a monolithic and spare building, pared down to two identical cuboid structures.

    The first is the front court, its heavy masonry walls punctuated with low, wide openings that look out onto the surrounding landscape, with a large eyelike opening above. In the second volume, the naturally lit mihrab wall is balanced by a cut dome.

    With its stark, geometric clarity, the Chandgaon Mosque stands apart from many such structures that have reduced architectural features associated with the mosque type to the level of kitsch.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The historic Souk Waqif marketplace in Doha, Qatar, was also shortlisted for the Aga Khan Award for Architecture, in recognition of a recent restoration project.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ Ziyad Shawkat Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Modern structures were removed from Souk Waqif, and modern materials were replaced with more traditional ones, such as clay, straw, dangeal wood, and bamboo.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ Ziyad Shawkat Extra Large Image

    ArchWeek Image

    South view of CBF Women's Health Centre in Ouagadougou, Burkina Faso.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ Bas Princen Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The walled compound of the CBF Womens' Health Centre holds two raised pavilions and several low structures.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ Bas Princen Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The firm PT Bambu designed the Green School in Badung, on the Indonesian island of Bali. Several of the open-air, bamboo-and-thatch school structures were built with spiral roofs.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ PT Bambu Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A kitchen structure at the Green School.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ PT Bambu Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Kashef Mahboob Chowdhury designed the Chandgaon Mosque in Chittagong, Bangladesh.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ BKS Inan Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The front court of the Chandgaon Mosque.
    Photo: Aga Khan Award for Architecture/ BKS Inan Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2011 Artifice, Inc. - All Rights Reserved