Page N4.2 . 15 December 2010                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • Build Boston 2010
     
  •  
  • People and Places
     
  •  
  • Housing Awards from HUD and the AIA
     
  •  
  • Healthcare AIA Awards
     
  •  
  • Australia Architecture Awards 2010
     
  •  
  • Portland AIA Awards

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Healthcare AIA Awards

    continued

    The 27,000-square-foot (2,500-square-meter) facility comprises three branches, extending at different lengths from the loggia, that contain rooms for consultation, therapy, and meditation. Glass walls help patients, practitioners, and visitors maintain a visual connection to interstitial gardens and to the adjacent Duke Forest.

    [an error occurred while processing this directive]

    A waiting/ reading pavilion off the loggia stands out like a lighthouse. Inside, an elaborate series of arches directs attention skyward, while glazed walls frame views of the wooded landscape in the near distance. The center received LEED certification under LEED-NC 2.1.

    Children's Hospital in Texas

    Landscape also influenced the design of Children's Medical Center at Legacy in Plano, Texas. Co-architects PageSoutherlandPage and ZGF Architects LLP took into consideration a 100-year-old oak tree that was deeded with the land, as well as the undulating grassy field surrounding the building footprint.

    "We wanted to bring the outside in, and the inside out," says Robert Doane, associate principal at PageSoutherlandPage.

    Wood paneling and natural limestone on the exterior facade tie the building visually to the land and to the North Texas vernacular — which uses wood, brick, and limestone block — while abundant glazing allows for unobstructed views from the corridors, patient rooms, and most waiting areas. A landscaped garden with seating outside the cafeteria includes a gentle path leading to a creek, which meanders toward the century-old oak tree and a lake at the north end of the 84-acre (34-hectare) site.

    The architects sought to create a building design that would resonate with children without being "childish." Doane explains that the design team played with elements like textures and colors, seeking to appeal to the senses of both children and adults. "Inside, color comes as a burst, or serves as an unifying element," he says. Each patient room features a slightly different color that extends into the adjacent corridor so visitors can identify the proper room by color as well as signage.

    An aluminum-shingled slant-roof cylinder over the entrance shimmers in the Texas light, appearing to be simultaneously blue and green. The circular lobby is the unifying programmatic component, from which three wings — two of them patient wings — radiate. Within 320,000 square feet (30,000 square meters), the building contains 72 patient rooms, four operating rooms, full-service diagnostics, an emergency care center, cafe, cafeteria, and additional lounges and services.

    Integrating the capacity to seamlessly expand was a key design goal, since growth of the hospital is planned in response to the population influx in the surrounding suburban communities. Two additional floors are planned above the existing three floors, which will nearly double the number of patient beds, and if further expansion is desired, two five-floor wings will be constructed, adding another 120 patient beds.

    Doane explains that allowing for expansion within the design is a necessary part of working on medical buildings in the United States. "It's the cornerstone element to healthcare design," he says.

    Repurposing a Hospital Building in Illinois

    Indeed, it was an expansion project for which OWP/P | Cannon Design was recognized by the AIA. The Center for Advanced Care at Advocate Lutheran General Hospital in Park Ridge, Illinois, occupies a renovated and expanded hospital building that had previously suffered from scarce natural light, poor air circulation, and lack of privacy for patients. Furthermore, the building's limited floor-to-floor heights challenged the architects to find ways to improve wayfinding, circulation, and daylighting while matching ceiling heights.

    The architects addressed these problems at the front of the building by creating an elongated atrium, applied like a kind of steel-and-glass "faceplate" to the original facade. The light-filled atrium serves as both shared public space and circulation spine, making it easier for visitors to identify and access the three floors and corresponding departments: the Cancer Care Center, Center for Advanced Imaging, and Caldwell Breast Health Center.

    To make the building visible behind a parking structure, and to express a distinct identity that could set the tone for future campus developments, the architects extended the envelope of the 54,500-square-foot (5,060-square-meter) addition so that a corner can be seen from the campus road.

    One green-design feature, a planted roof on part of the building, also provides a pleasant view for patients in the chemotherapy treatment bays.

    Medical Mall Concept in South Korea

    Circulation challenges also faced Gresham, Smith & Partners in its design of a medical mall for Seoul National University Hospital in Seoul, South Korea. GS&P designed this unbuilt project for a site sandwiched between the existing main hospital and the historic hospital facility. Local restrictions on above-ground development meant that the facility had to be designed to be primarily below-ground, where it would have also linked to multiple other facilities on the hospital campus.

    In the entry by Taeyoung Engineering & Construction to the design-build competition, GS&P arranged the building in an arc, stacking three floors of outpatient clinics, retail, and support services above three floors of parking, with public circulation and waiting spaces on the inside, and clinics and offices arranged along the outer edge. The proposed design included expansive glazing and a courtyard to facilitate light transmission to the below-grade floors.

    The design for the 60,000-square-foot (5,600-square-meter) project also anticipated future expansion. Flexible layered spaces, including offices, clinics, and circulation, were carefully organized around the arc in a horizontal manner to enable growth without compromising the mall's function or the design integrity.

    The 2010 AIA National Healthcare Design Awards were announced by the AIA in September and were presented earlier in 2010.

    The 2010 AIA National Healthcare Design Awards jury was chaired by John Pangrazio, FAIA, NBBJ, and also included Ruth Benefield, Seattle Children's Hospital; Paul Bentel, FAIA, Bentel & Bentel; Mary-Jean Eastman, FAIA, Perkins Eastman; Kirk Hamilton, FAIA, Texas A&M University; Marlene Imirzian, AIA, Marlene Imirzian & Associates, Architects; and Ray Pentecost, FAIA, Clark Nexsen.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Allison Milionis is a freelance journalist, writer, and radio producer. After spending nearly two decades in Los Angeles, she returned to the Pacific Northwest to experience and participate in the green revolution in Portland. She has a master of arts in architecture (critical theory) from UCLA.   More by Allison Milionis

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The design of Duke Integrative Medicine emphasizes connections between interior spaces and surrounding grounds.
    Photo: © Robert Benson Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Duke Integrative Medicine building floor-plan drawing.
    Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A 16-sided, two-story library and rotunda is positioned at the southwest corner of the Duke Integrative Medicine building.
    Photo: © Robert Benson Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The Children's Medical Center at Legacy is a children's hospital in Plano, Texas, designed by ZGF Architects LLP and PageSoutherlandPage.
    Photo: Robert Canfield/ Courtesy ZGF Architects LLP Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    A patient room at Children's Medical Center at Legacy .
    Photo: Pete Eckert/ Courtesy ZGF Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Children's Medical Center at Legacy ground-floor plan drawing.
    Image: ZGF Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A tapered oval ceiling vault defines the lobby of Children's Medical Center at Legacy .
    Photo: Robert Canfield/ Courtesy ZGF Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The interior finishes and furniture of Children's Medical Center at Legacy emphasize bright, vivid colors.
    Photo: Pete Eckert/ Courtesy ZGF Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2010 Artifice, Inc. - All Rights Reserved