Page N2.1 . 15 December 2010                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 

IN THIS ISSUE
 Contents/RSS
News
Build Boston 2010
People and Places
People and Places
Design
Salt Lake City Public Library


AND MORE
  Current Contents
  Blog Center
  Download Center
  New Products
  Products Guide
  Classic Home
  Architecture Forum
  Architects Directory
  Topics Library
  Complete Archive
  Web Directory
  About ArchWeek
  Search
  Subscribe & Contribute
  Free Newsletters
   

 
QUIZ

15 December 2010
Architecture People and Places

Fumihiko Maki in Tokyo, Japan · BNIM Architects in Kansas City, Missouri · C.F. Møller in Gundslev, Denmark · Amanda Levete Architects in Bangkok, Thailand · (fer) studio LLP in Louisville, Kentucky · DLR Group in Phoenix, Arizona · Perkins + Will in Houston, Texas · Erick van Egeraat in Khanty-Mansiysk, Russia · SHH in London, England, United Kingdom · Hanbury Evans Wright Vlattas + Company in Bié, Angola · Atelier Waechter in Eugene, Oregon ·  


The new MIT Media Lab building in Cambridge, Massachusetts, was designed by Fumihiko Maki, the recipient of the AIA Gold Medal for 2011. Photo: Andy Ryan Extra Large Image

Tokyo · 2010.1217
The 2011 AIA Gold Medal goes to Fumihiko Maki, Hon. FAIA, the American Institute of Architects has announced. Perhaps Japan's preeminent living architect, Maki began his career in the 1960s as a charter member of the Metabolists, a group of Japanese architects who believed in the obsolescence of fixed forms and in the endless possibilities offered by flexible and expandable modular structures. Maki has lived most of his life in Tokyo, but studied at the Harvard Graduate School of Design and at Cranbrook, and frequently teaches in the United States as well as Japan.  


The 2011 recipient of the AIA Firm Award, BNIM Architects designed the Omega Center for Sustainable Living in Rhinebeck, New York, which has received both LEED Platinum and Living Building Challenge certifications and was named one of the AIA/COTE Top Ten Green Projects for 2010. Photo: © Assassi Extra Large Image

Kansas City · 2010.1217
The American Institute of Architects has named Berkebile Nelson Immenschuh McDowell Architects (BNIM) the 2011 recipient of the AIA Architecture Firm Award, praising the firm for "advancing the design of sustainable architecture." Founded in 1970, the Kansas City, Missouri-based firm is led by partners Bob Berkebile, FAIA; Tom Nelson, FAIA; David Immenschuh, FIIDA; and Steve McDowell, FAIA.  


C.F. Møller has revealed its winning design for a new prison in Gundslev, Denmark. Image: C.F. Møller Extra Large Image

Gundslev · 2010.1215
Architecture firm C.F. Møller, based in Aarhus, Denmark, has revealed its winning design for a new prison in Gundslev, on the Danish island of Falster. The 32,000-square-meter (344,000-square-foot) facility, designed for the Danish Prison and Probation Service, will house approximately 250 inmates.

The design centers on an administration building, occupation building, and cultural center with a library, religious worship room, sports facilities, and shop. As designed, four wings of cell blocks, including one high-security wing, will radiate outward from there, ensuring landscape views to all the wings while limiting visual contact between them. The compact structure will leave space for natural and cultivated areas, animal husbandry, and sports facilities within the irregularly shaped enclosure defined by the six-meter- (20-foot-) high perimeter wall.

A warm shade of gray brick is planned as the primary exterior material. Variation will be provided in the form of the crystal-shaped occupation building, clad in perforated metal plates in shades of green, and the round cultural center covered with glass and ringed by green slats.

C.F. Møller developed the competition entry in collaboration with engineering firm Rambøll Denmark and in close dialogue with Marianne Levinsen Landscape. The design firm aggebo&henriksen and workplace consultant CRECEA also contributed.  


Construction has begun on the Bangkok Central Embassy hotel and retail development in Bangkok, Thailand, designed by Amanda Levete Architects. Image: Amanda Levete Architects Extra Large Image

Bangkok · 2010.1215
Construction has begun on a new commercial tower within the gardens of the British Embassy in Bangkok, Thailand. The Bangkok Central Embassy development comprises a 30-story hotel tower atop a seven-story retail base. Amanda Levete Architects of London, England, United Kingdom, designed the high-end, 1.5 million-square-foot (140,000-square-meter) project as a twisting form that wraps around two light wells. The external skin features an assembly of extruded aluminum tiles that provide scale and texture to the extensive opaque frontage at podium level.  


After a major renovation designed by (fer) studio, The Green Building in Louisville, Kentucky, has received LEED Platinum certification. Photo: Ted Wathen/ Quadrant Extra Large Image

Louisville · 2010.1209
The Green Building in Louisville, Kentucky, has received LEED Platinum certification under LEED-NC v2.2. Home to a dry-goods store for decades starting in the 1890s, the building is now a 10,175-square-foot (945-square-meter) mixed-use facility after a 2008 renovation designed by form, environment, research (fer) studio LLP of Inglewood, California. The general contractor for the project was Peters Construction, and the owners are Augusta and Gill Holland.

Located in the city's East Market district, a federally classified distressed area at the time of purchase and construction, the structure houses a gallery, event space, offices, conference room, and cafe. The building's structural masonry shell was retained, and a 1980s storefront was replaced with an angled, recessed facade of wood and aluminum. An interior "street" leads to the 40-foot- (12-meter-) high lobby space. The semi-enclosed outdoor courtyard is partially shaded by a canopy of 81 solar panels.

The building is designed to outperform Kentucky energy codes by up to 65 percent. The masonry shell was sealed with inert recycled insulating materials, and the original window openings, previously filled in with cinderblocks, were restored with low-e insulated glass. Other sustainable design features and strategies include a geothermal heating and cooling system; an 1,100-gallon (4,200-liter) ice storage cooling system; an energy-recovery unit; a green roof; rainwater collection for irrigation; daylighting and views in 95 percent of regularly occupied spaces; exterior louvers on the south side; control systems that meter HVAC systems, water usage, and energy performance; use of recycled-content materials; reuse of bricks; and reuse of existing old-growth wood members for framing, flooring, and furniture.  

Phoenix · 2010.1209
DLR Group has named David Boehm, AIA, LEED AP, a senior principal. The national leader of the firm's justice and civic practice since 2007, Boehm joined DLR Group in 1982 and works from the Phoenix, Arizona, office.

Three other design professionals were recently named principals. Also in Phoenix, Scott Shively, AIA, provides master planning expertise for K-12 clients in the Southwest and is helping grow the energy services group. David Sakiguchi, AIA, LEED AP, is the office practice leader for the Los Angeles, California, office, where he has worked for 20 years. And in the Omaha, Nebraska, office, Jim Jaros, AIA, is a project manager on the justice and civic team.  


Texas Children's Hospital's new neurological research institute, designed by Perkins + Will, has opened at Texas Medical Center in Houston. Photo: Nick Merrick © Hedrich Blessing/ Courtesy Perkins + Will Extra Large Image

Houston · 2010.1208
On the Texas Medical Center campus in Houston, Texas Children's Hospital has officially opened the Jan and Dan Duncan Neurological Research Institute, a basic research institute dedicated to childhood neurological diseases. Designed by the Houston and San Francisco, California, offices of Perkins + Will, and constructed by Houston-based Tellepsen, the 13-story, 400,000-square-foot (37,000-square-meter) building features a twisting tower, with each level rotated four degrees counterclockwise from the one below.

Researchers will work in specially designed "collaboratories" — flexible, open laboratories to promote collaboration, designed on a 10.5-foot (3.2-meter) module with movable casework. Functionally, the twisting tower is a vertical "bridge," where stairways and foot traffic from the main research floors converge, while a horizontal walkway connects the building to nearby institutions. The building has a cast-in-place concrete pan joist structural system and a floor-to-floor window wall system. The exterior building materials were selected to complement surrounding buildings. A colorful double-helix design threads throughout the institute.

Targeting a LEED Silver rating under LEED for Core & Shell, the building incorporates several sustainable design strategies, including exterior sunshading systems, efficient mechanical systems and building envelope, use of recycled-content materials, and an urban setting close to public transportation and the medical center's amenities. A combination of frit-patterned glass and neutral-colored glass maximizes daylighting and views from the labs. The lab mechanical systems were designed to reduce the number of air changes, and occupancy sensors will be located throughout the building.  


A new chess club building designed by Erick van Egeraat has officially opened in Khanty-Mansiysk, Russia. Photo: © SKU Extra Large Image

Khanty-Mansiysk · 2010.1207
Two projects designed by Rotterdam-based Dutch architect Erick van Egeraat have officially opened in the Khanty-Mansi region of Russia. One project is the new Chess Club building (pictured) in Khanty-Mansiysk, a city that has hosted three recent Chess World Cups and the 2010 World Chess Olympiad. The 5,000-square-meter (54,000-square-foot) building has a somewhat distorted, curved form; a sleek, zinc-clad facade; and a predominantly wooden interior.

The other project is the Vershina Trade and Entertainment Centre in Surgut, which offers space for retail, extreme sports, dance, restaurants, bars, and an underground night club. The form of the eight-story, 37,000-square-meter (400,000-square-foot) building is cut to allow daylight to enter deep inside, and at night lines of light form a pattern on the facade.  


In London's Barbican Centre, the Barbican Lounge recently reopened after a renovation designed by SHH. Photo: Gareth Gardner Extra Large Image

London · 2010.1206
Two renovated restaurant spaces opened in fall 2010 at the Barbican Centre, a visual and performing arts center in London, England, United Kingdom. Architecture firm SHH of London designed the transformation of the former cafe on the ground floor, now a restaurant and shop rebranded as the Barbican Foodhall, and the second-floor bar and restaurant, now known as the Barbican Lounge (pictured), celebrating the building's materiality by exposing the original concrete ceilings. Lighting designer .PSLAB of Beirut, Lebanon, designed site-specific lighting treatments for the project.

The Barbican Foodhall is a rectilinear space with three glazed sides and an outdoor terrace, and which looks out onto a row of fountains and the Barbican lake beyond. The material palette includes steel, ceramic, glass, and brick. Floor-to-ceiling shelves of lacquered steel hold rows of large glass jars, each of which contains an energy-saving light bulb. These shelves divide the space while maintaining transparency and light.

On the floor above, the Barbican Lounge features vibrantly colored furniture and a poured resin floor in peacock green, created to match the summer color of Barbican lake. The original hammered aggregate walls have been exposed in this space, which opens up to an outdoor terrace on one side. The kitchen is clad floor-to-ceiling in solid timber, and a 14-meter- (46-foot-) long bar of black glass, with a black mosaic front, continues through the glazing onto the outside terrace. The lighting includes black steel hoops each holding a clear halogen bulb topped with a brass circular reflector.

Outside, the visual connection between the two venues was boosted by huge custom-designed umbrella-like structures, comprising two off-center perforated aluminum disks set in wooden bases, which house both planting and integrated seating. The project team also included furniture designer Stefan Bench and garden designer Kate Gould.  


Hanbury Evans Wright Vlattas + Company has revealed its winning concept for the new Angola Central Highlands University. Image: © Hanbury Evans Wright Vlattas + Company Extra Large Image

Bié · 2010.1202
Architecture and planning firm Hanbury Evans Wright Vlattas + Company has revealed its winning master plan for the new Angola Central Highlands University (Universidade do Planalto Central), planned for the Bié province of Angola. The U.S. nonprofit organization SHAREcircle is sponsoring the project, with the goal of beginning work within the next year on a 12-square-mile (31-square-kilometer) site provided by the provincial government. The Norfolk, Virginia, and Tampa, Florida, offices of Hanbury Evans will work on the project, which will also include design of the university's first academic building.

The fractal-like campus layout in the preliminary plan is an interpretation of indigenous village planning principles. A water course will run through campus, which will feature a central "Wisdom Center," intended to embody oral traditions of learning.  


The J-Tea tea house in Eugene, Oregon, has reopened after a renovation designed by Atelier Waechter. Photo: Sally Schoolmaster Extra Large Image

Eugene · 2010.1126
The tea house of J-Tea International in Eugene, Oregon, has reopened after a renovation designed by Portland architecture firm Atelier Waechter. The project transformed the existing J-Tea commercial space, located in a former single-family home, by adding a canopy, porch, and shelving. The canopy consists of white powder-coated aluminum louvers mounted on a galvanized steel structure. The porch forms an aperture that frames the glazed front of the retail space. Lightly supported by two concrete stem walls and cantilevers at each end, the porch has walls, floor, and roof of glue-laminated Port Orford cedar.

Inside, a grid of maple plywood shelving lines the walls around the central tasting bar, allowing the colors and patterns of the merchandise to decorate the space. The builder was Rich Piltz Construction and the structural engineer was Munzing Structural Engineering.

Discuss this article in the Architecture Forum...

People and Places Last Week

People and Places Archive

ArchitectureWeek Professional Directory
ArchitectureWeek Web Directory

Send us your People and Places items  

AW

[an error occurred while processing this directive]

< Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
  ArchitectureWeek.com © 2010 Artifice, Inc. - All Rights Reserved