Page D1.2 . 02 June 2010                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Maki's MIT Media Lab
     
  •  
  • Foster's New Opera
     
  •  
  • Behnisch Double-Wall Facade
     
  •  
  • Burj Khalifa

     

    AND MORE
      Current Contents
      People & Places
      Blog Center
      Book Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Calendar
      Competitions
      Conferences
      Events & Exhibits
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    Maki's MIT Media Lab

    continued

    Within each such volume, the faculty and grad-student offices occupy a mezzanine level, connected to an open research area by a spiral staircase. Each mezzanine is also accessible by elevator.

    "The miracle of the building is this series of interlocking two-story spaces," says Andy Lippman, associate director of the Media Lab. "The spaces facilitate what I call 'diagonal thinking.' You can stand in the atrium and see through glass into each one of the labs and observe what everybody is doing at any given time."

    According to Lippman, the open and nonhierarchical nature of the space is both efficient and rooted in the Media Lab's history. "Back in the early 1980s, if you had some expensive technological gizmo, it was too important to hide in a faculty office," he says. "I use the metaphor of 'computer garden.' Everything is out in the open for the taking and using."

    ADVERTISEMENT...
    GET GRAPHIC — BIG PICTURE ADS AT ARCHWEEK...

    The architects designed the building circulation to facilitate contact among researchers. The structure actually includes two atria: a lower public atrium, and an upper atrium around which the labs are arrayed. Stairs bridging the atria are painted bright red, blue, and yellow — a Mondrianesque touch highlighting that connectivity, and creating a lively visual contrast to the building's predominantly white-and-gray palette.

    For all of his restrained modernist sensibility, Maki actually uses a Palladian idea for the arrangement of the building's elements. "It is a tripartite composition," explains Maki. "The base is composed of the main entrance and its fairly low-ceiling exhibition spaces; the upper and lower atria form the piano nobile; and the public spaces on the roof are the crown."

    As an architecture student at Harvard University in the early 1950s, Maki remembers touring a new building on the MIT campus and marveling at the stunning views of the Boston skyline and the Charles River.

    Placing the public auditorium, meeting rooms, and cafe on the top floor of the new Media Lab building takes advantage of these views, and Maki has done so in a way that creates an interesting geometric profile visible from the Boston side of the river.

    Since the building opened in early March, this lofty space has already become a popular venue for campus events, according to Patti Richards, MIT's director of media relations. "It's high on everybody's list," she reports.

    Refined Veil

    The steel-framed Media Lab building is sheathed in a system of aluminum rods that Gary Kamemoto, director of Maki and Associates, likens to a traditional Japanese bamboo screen.

    Energy codes in Cambridge, as in many U.S. cities, dictate building perimeters of no more than 50 percent glass. "And yet we were asked to do a completely glass building," Kamemoto says.

    "And so we went back to our own roots and created a scrim that both reduces heat gain and offers a reinterpretation of the views. Viewing the exterior from the interior is like looking at a Seurat painting. And at night the building glows like a lantern."

    "Screens or slats made of woven wood or bamboo are traditionally common in Japanese buildings to shield the interior space from sunlight and rain," continues Kamemoto. "The lightness of their construction allows light, views, and breeze to pass through while providing shade and privacy."

    At the new Media Lab building, the exterior screens are made from extruded aluminum tube three-quarters of an inch (19 millimeters) in diameter, spaced 1.5 inches (38 millimeters) on center. This creates 50 percent open and 50 percent shaded area on the largely glass perimeter, according to Kamemoto.

    The aluminum scrim reduces heat gain in summer while still allowing ample daylight to enter the building. Heat gain is further reduced by the high-performance, two-layer, argon-filled insulated glazing with low-e coatings and a 50-percent ceramic frit in a micro-dot pattern. Awning-style operable windows are used throughout the building to provide natural ventilation.

    Distinguished Lineage

    The most memorable thing about the new Media Lab building may be the juxtaposition of the restrained, elegant architectural container and the "outside the box" creative thinking taking place within.

    For the Media Lab's Lippman, the structure's success lies in the functional grace of this pairing. "It's truly an exemplar building that reflects our open style," he says. "It's a mirror of us."

    The beautiful, orthogonal form of the new Media Lab building stands in stark contrast to the slanted, staggered wall planes of MIT's nearby Stata Center by Frank Gehry, an infamously fraught 2004 building.

    Building E14 seems more like an extension of MIT's post-World War II architectural history. Buildings by Alvar Aalto, Eero Saarinen, Pei, and others represent an especially cerebral form of geometric rationalism. In this august company, Fumihiko Maki readily holds his own.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    James McCown is a freelance writer based in Somerville, Massachusetts.   More by James McCown

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    A muted material palette helps to unify visually complex spaces, while the limited use of bright colors identifies important features.
    Photo: Courtesy Andy Ryan Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Elevator shafts are exposed to view in the lower atrium of the new MIT Media Lab building, technically Building E14.
    Photo: Courtesy Andy Ryan Extra Large Image

    ArchWeek Image

    MIT Building E14 ground-floor plan drawing.
    Image: Maki and Associates Extra Large Image

    ArchWeek Image

    MIT Building E14 northwest-southeast section drawing, looking northeast.
    Image: Maki and Associates Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Much of the facade of the new Media Lab building is screened by an armature of three-quarter-inch- (19-millimeter-) aluminum tube.
    Photo: Courtesy Andy Ryan Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Section and elevation detail drawings of the MIT Building E14 curtain wall and shading system.
    Image: Maki and Associates/ Leers Weinzapfel Associates Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Part of a fifth-floor cafe space is open to the sixth-floor winter garden, thanks to a narrow, south-facing two-story atrium.
    Photo: Courtesy Andy Ryan Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The sixth floor of the new Media Lab building includes an extensively glazed conference space with an adjacent rooftop patio.
    Photo: Courtesy Andy Ryan Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2010 Artifice, Inc. - All Rights Reserved