Page D1.1 . 05 May 2010                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Behnisch Double-Wall Facade
     
  •  
  • Burj Khalifa
     
  •  
  • Green Gas Station?

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Behnisch Double-Wall Facade

    by Scott Murray

    The twelve-story Terrence Donnelly Centre for Cellular and Biomolecular Research, located at the University of Toronto's St. George campus, is a high-performance building that achieves impressive levels of energy efficiency and — with airy, light-filled spaces throughout — attention to occupant comfort. The building responds intelligently to its climate and orientation with an enclosure system that presents an open face to the campus and adapts to changing environmental conditions. At the same time, it strikes a balance between automated and individually controlled devices.

    Designed by architectsAlliance and Behnisch Architekten, the 248,000-square-foot (23,000-square-meter) research facility is organized with laboratories to the east, circulation to the west, and principal researchers' offices to the south, facing a landscaped entry plaza.

    It is this south-facing wall that is the most technologically innovative. Offices here are enclosed with a double-skin glass curtain wall, framed by extruded-aluminum mullions, that provides a high degree of acoustic, solar, and thermal control.

    The outer skin of monolithic glass is separated from the inner layer of insulating glass by an air space of 2.5 feet (0.8 meters), containing retractable perforated aluminum sunshade louvers to reduce solar heat gain and redirect daylight into the building. The outer skin incorporates operable louvers at the top and bottom to ventilate the cavity, while the inner wall has operable windows to naturally ventilate the offices.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    This article is excerpted from Contemporary Curtain Wall Architecture by Scott Murray, copyright © 2009, with permission of the publisher, Princeton Architectural Press.

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The Terrence Donnelly Centre for Cellular and Biomolecular Research in Toronto, Canada, designed by Behnisch Architekten and architectsAlliance, features a state of the art double-wall south facade.
    Photo: Tom Arban Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A long corridor buffers laboratory spaces from the western facade of the Donnelly Centre.
    Photo: Ben Rahn/ A-Frame Inc. Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2010 Artifice, Inc. - All Rights Reserved