Page C1.1 . 16 December 2009                     
ArchitectureWeek - Culture Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
CULTURE
 
  •  
  • Postcard from Portland
     
  •  
  • Parking Garage: Gateway to the Future
     
  •  
  • Changing Shapes of Space - Zaha Hadid

      [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Postcard from Portland

    ArchWeek Image

    The east facade of the new Mercy Corps Headquarters in Portland, Oregon, designed by THA Architecture. Photography by David Owen.

    Dear ArchitectureWeek,

    If you visited Portland, Oregon's Saturday Market prior to 2009, then you might remember a collection of vendor stalls arranged under the concrete approach ramp of the Burnside Bridge, spilling out to the south, wrapping around a ponderous and slightly run-down brick building, and continuing toward the historic Skidmore Fountain. And if you visit that site today, you'll notice things have changed.

    The area under the Burnside Bridge is now a newly upgraded parking lot for the new University of Oregon facilities in the recently renovated (and LEED Gold-certified) White Stag Block, just north of the bridge. Saturday Market vendors now peddle their wares across the Naito Parkway in Governor Tom McCall Waterfront Park. Stalls stand under and around a new glass-and-steel pavilion built for that purpose.

    And that ponderous brick structure — the 1892 Packer-Scott Building — is now part of the new headquarters for Mercy Corps, an international aid organization. THA Architecture designed the Mercy Corps Headquarters, which combines the renovated, 42,000-square-foot (3,900-square-meter) Packer-Scott Building with a four-story, 40,000-square-foot (3,700-square-meter) addition that fronts Naito Parkway.

    The north and south walls of the addition adjoin the elder structure, deferring somewhat its sensibilities. Along those two facades, the newer building carefully maintains the minimum sense of solidity needed for continuity with its neighbor, while providing enough glazing to ensure that daylight permeates the interior even in Portland's sun-starved winters.

    The building's entrance is marked by a break in the rhythm of the south facade, a four-story vertical channel that widens at the top and bottom floors. At the top of this channel, the building's fourth floor pulls back, visually punctuating the entry with glimpses of the sky beyond.

    Meanwhile, less aesthetically constrained by proximity to the older building, the eastern end of the new building delivers abundant light and views. The upper three floors of this facade are virtually all glazing. The building's occupants enjoy views of Waterfront Park, the Willamette River, the city's historically industrial inner east side, and beyond, even Mount Hood.

    Recently awarded LEED Platinum certification, the new Mercy Corps headquarters is highly environmentally responsible. According to THA, some 95 percent of construction waste was recycled. The building also includes a photovoltaic array, a green roof, and bioswales to address stormwater runoff.

    Mercy Corps has a new home to be proud of, one which respectfully incorporates Portland's past in a global headquarters with forward-looking environmental responsibility.

    Yours from Portland,

    David Owen
    ArchitectureWeek

     

    ArchWeek Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    ArchWeek Image


     
    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    AW

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved