Page N1.2 . 04 November 2009                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • New England AIA Awards
     
  •  
  • People and Places
     
  •  
  • Maggie's Centre gets 2009 Stirling Prize
     
  •  
  • High Tension over Big Timber
     
  •  
  • AIA Maryland Design Awards

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    New England AIA Awards

    continued

    The space between the building and its two neo-gothic neighbors was used to create two new courtyards that help unify the array of buildings in this portion of campus, known as Science Hill.

    "The way the building performs is essential to this beautiful, cathedral-like structure," the awards jury said of Kroon Hall. "Part of its performance is the creation of a destination on the campus. The long walls of its idiosyncratic, barn-like form define this compelling building."

    Greenwich Home

    The 44 PL residence in Greenwich, Connecticut, designed by Joeb + Partners, Architects, is a sophisticated re-imagination of traditional forms. Situated on steeply sloping site with a 700-foot (210-meter) elevation change, the house rests on a series of concrete retaining walls and embankments, with boxlike forms intersecting under pitched roofs.

    ADVERTISEMENT...
    GET GRAPHIC — BIG PICTURE ADS AT ARCHWEEK...

    The house forms are separated by a series of three in-between spaces that create a kind of soulful geometry born of function — a swath of light, water, and circulation that cuts through between the intersecting wings and emphasizes reaching out into the landscape.

    The jury lauded the restrained design: "The entire site organization quietly makes one aware that the disciplined order of the interior continues subtly throughout the whole."

    Office with Wetlands

    The Meditech Computer Science Building in Fall River, Massachusetts, was designed by Payette. The 120,000-square-foot (11,000-square-meter) building serves as the headquarters for Meditech, a healthcare-focused software development company.

    The project was built on a brownfield site, adjacent to wetlands, where a historic mill stood before being destroyed by fire.

    The program — a series of offices, meeting areas, and kitchen facilities — was organized around views of the natural areas outside, and includes walkways connected to a small park along the pond. The structure features a curving glass facade oriented around the wetlands that, with the help of a large atrium, brings daylight deep into the company's open workstations. The building's south facade includes an automated shade system that adjusts to varying weather and sun positions.

    Take Two

    The Tanglewood 2 House of West Stockbridge, Massachusetts, located in the Berkshires, was designed by Schwartz/ Silver Architects as a seasonal home for firm principal Warren Schwartz and his wife, Sheila Fiekowsky.

    The couple decided to raze the original house on the site, designed by Schwartz in 1986, despite its distinctive rocket ship-like appearance. "We called it the Bug-of-the-Month club," Fiekowsky told Boston magazine. "It was wood and vulnerable to every kind of infestation."

    The new single-story Tanglewood 2 House, constructed of steel, glass, and concrete, not only keeps the bugs out, but also cantilevers dramatically over a hillside to facilitate extensive daylight and expansive views. The basic plan is a rectangle 18 feet by 90 feet (5.5 by 27 meters), containing three bedrooms, living and dining areas, and a kitchen.

    Inspired Storage

    Gray Organschi Architecture designed the Stone Industrial Storage Structure in Washington, Connecticut, to store a landscaping company's stock of heavy materials, such as stone and wood.

    The architects incorporated a flexible external shelving system that allows access to any pallet of materials in any position on the rack without disturbing others around it.

    "Seldom does one encounter such an inventive, ingenious design solution for a mere utility building," praised the jury. "Traditionally characterized by messy yards and structures, the storage of stone and sand is seldom thought of as a worthy design challenge."

    "The readily accessible masonry palettes present a constantly changing wall and thus a visual delight," the jury added.

    Integrated Science

    The University of Massachusetts Integrated Sciences Building (ISB) in Amherst, Massachusetts, is a massive project designed by Payette to house research labs, teaching labs, and classrooms for biology, chemistry, and other sciences. The building is located in the center of the campus, a series of modernist 1950s buildings on a hilltop site.

    Comprising 173,000 square feet (16,072 square meters) of completed space, plus the planned 155,000 square feet (14,400 square meters) of Phase 2, the ISB is designed as three wings arranged in a U-shape, forming a courtyard. The completed portion of the building features an angular but transparent form that seems to both play off and act in harmony with the sloping topography.

    The upper levels are fully transparent, which the architects saw as an important symbolic transformation of the existing buildings, which had been closed off and largely windowless.

    A new four-story pedestrian concourse running alongside and through the larger multi-building science complex was used as an organizing principle for a series of lobbies, multi-level spaces, and bridges interconnecting new and existing buildings.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Home to the Yale School of Forestry & Environmental Studies, Kroon Hall is targeting a LEED Platinum certification.
    Photo: Morley von Sternberg Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Many of the residential projects awarded by AIA New England, such as 44 PL in Greenwich, Connecticut, combined well-established vernacular forms with contemporary design sensibilities.
    Photo: David Sundberg/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Designed by Joeb + Partners, Architects, the 44 PL residence is organized around a central water feature.
    Photo: David Sundberg/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Views between wings and to the landscape beyond were carefully framed at 44 PL.
    Photo: David Sundberg/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The 120,000-square-foot (11,000-square-meter) Meditech Computer Science Building is the company's new headquarters in Fall River, Massachusetts.
    Photo: Warren Jagger Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Boston firm Payette designed the Meditech Computer Science Building on a brownfield site formerly occupied by a historic mill.
    Photo: Warren Jagger Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The Tanglewood 2 House by Schwartz/ Silver Architects is a seasonal home for one of firm's principles.
    Photo: Alan Karchmer Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Located in West Stockbridge, Massachusetts, the Tanglewood 2 House replaced a 1986 home designed by Warren Schwartz for the same site.
    Photo: Alan Karchmer Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved