Page N1.1 . 21 October 2009                     
ArchitectureWeek - News Department
< Prev Page Next Page >
  • Maggie's Centre gets 2009 Stirling Prize
  • High Tension over Big Timber
  • AIA Maryland Design Awards
  • AIA Education Awards
  • AIA Healthcare Awards

      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters


    [an error occurred while processing this directive]

    Maggie's Centre gets 2009 Stirling Prize

    by ArchitectureWeek

    On a difficult corner site along a busy street, Maggie's Centre in London provides an uplifting sanctuary in which cancer patients and their families and friends can receive support and information. The building's bold orange masonry wall beckons visitors into daylit spaces shielded from the street beneath a floating roof canopy.

    This humane health support facility designed by Rogers Stirk Harbour + Partners has received the Stirling Prize for 2009.

    The project "exceeds at every level in fulfilling the most demanding of briefs," said the Royal Institute of British Architects (RIBA) in its October 17 announcement, adding that the firm "has produced a timeless work of architecture that not only distils the intentions of this brief but expresses in built form compassion, sensitivity and a deep sense of our common humanity,"

    This is the second Stirling Prize for Richard Rogers's firm, which was also so honored in 2006 for Barajas Airport in Madrid, Spain.

    Spirited Haven

    To create a welcoming retreat on the grounds of Charing Cross Hospital, next to a congested main road, the architects conceived of the London Maggie's Centre as a homelike two-story pavilion, centered on a kitchen, with indoor and outdoor space interwoven within the bounds of a tall, orange perimeter wall.

    The building entrance faces the hospital grounds. Visitors are funneled through a forecourt of trees and benches into an outdoor corridor formed by two parallel segments of the orange wall where it spirals back on itself. The roof seems to float above the highly transparent clerestory windows, its inverted-hip form perforated by a series of square openings.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...


    ArchWeek Image

    Maggie's Centre at Charing Cross Hospital in London has been awarded the 2009 Stirling Prize.
    Photo: © Richard Bryant/ ARCAID Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Designed by Rogers Stirk Harbour + Partners for a constrained corner lot on the hospital campus, Maggie's Centre stands in sharp contrast to its neighbors, predominantly row houses.
    Photo: José Miguel Hernández Hernández Extra Large Image


    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved