Page N3.2 . 02 September 2009                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • People and Places
     
  •  
  • AIA Small Project Awards 2009
     
  •  
  • Michigan AIA Awards 2009

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Michigan AIA Awards 2009

    continued

    Other sustainable features include an onsite stormwater management system and a rain garden.

    "This project shows a great sensitivity towards the timeless hallmarks of great design: space, materiality, lighting, form," lauded the awards jury. "The detailing is excellent; inventive design combined with rigorous execution."

    [an error occurred while processing this directive]

    Rochester Church

    The new sanctuary at the First Congregational Church (United Church of Christ) in Rochester, Michigan, allows the congregation to be no further than 40 feet (12 meters) from the communion table and chancel. Daylight enters the relatively intimate 375-seat space through high clerestories and other glazing.

    Designed by Constantine George Pappas AIA Architecture/ Planning, the church expansion includes a sanctuary and associated lower-level community spaces — 14,000 square feet (1,300 square meters) of space divided between two floors. The main box is divided into three tiers. One tier represents the support area and seating of the church, and another the chancel (religious activity area). The third tier allows northern light into the worship space from above the pipe organ platform.

    The exterior of the new wing subtly expresses the program inside. Horizontal lapboard siding marks the raised tier of the sanctuary, while vertical siding clads the protruding pipe organ platform, intended to signify the pipe organ's vertical nature. Two colors of masonry represent the boundaries of the spaces inside, and a 57-foot- (17-meter-) high steel cross rises from the chancel through the roof.

    Lansing College Center

    For Lansing Community College, SHW Group designed the new University Center to serve as a satellite facility for the six four-year institutions that partner with the community college to expand access to advanced degrees.

    Sited adjacent to a historic Carnegie Library on the edge of the urban campus, the center serves as both a literal and figurative gateway. The client requested a sustainable building that would be iconic and stand out among very strong architectural styles and large-scale buildings.

    The architects chose simple forms and scales for contrast. Glass encloses the first floor and connecting atrium, while brick on the upper floors adds a sense of solidity. Detailing subtly relates the building to its context: stone banding on a concrete cantilever refers to the Carnegie Library, and copper detailing refers to the nearby State Capitol. Landscape on the ground plane softens the transition from the urban surroundings to the campus.

    The new center and the reused Carnegie Library contain space for faculty and recruiting programs, as well as a variety of flexible classrooms designed to accommodate future changes in partnerships and degree offerings.

    Royal Oak Lofts

    McIntosh Poris Associates transformed a lumber warehouse in Royal Oak into the Lofts at 400 Parent Avenue. The project converted the 40-year-old, 9,400-square-foot (870-square-meter) commercial building into a 14,000-square-foot (1,300-square-meter) structure containing eight two-level residential units with attached garages.

    Due to the lack of windows in the existing masonry-block exterior facade, the front wall was articulated with doors, windows, and canopies. Inside, industrial elements include 21-foot- (6.4-meter-) high ceilings; open, flexible spaces; and exposed duct work, metal-roof trusses, and cement flooring on the ground level. To confer warmth, orange-colored wooden box-bay windows were added on the second level.

    The AIA Michigan awards jury praised the adaptive reuse: "The beauty of the finished product relies on the simple use of materials; nothing over-done, nothing gratuitous."

    The units feature private front entries, skylights, metal railings, south window walls that bathe the open living and dining spaces with daylight, exposed-wood framing over the kitchen, and a mezzanine level with wood flooring. To ensure privacy, the master bedroom and bathroom are located toward the front of each unit's second floor, away from the single-family homes to the rear of the site.

    Compuware in Detroit

    The Compuware World Headquarters in Detroit, designed by Rossetti, received the AIA Michigan "steel award." Compuware moved 3,000 employees from multiple suburban sites to the new one million-square-foot (93,000-square-mter) facility in downtown Detroit in 2003. The design balances monumentality and security with penetrability and connections to the urban public realm.

    The 15-story structure rises from a 40-foot- (12-meter-) high base of retail and amenity uses. Its envelope maximizes all perimeter lot lines; materials include Mankato stone, glazing, and aluminum. A soaring 15-story atrium was conceived of as an extension of the public park across the street, with a reflecting pool and bamboo trees.

    The jury commented, "The use of architectural cross bracing and steel detailing in the lobby and, to a lesser extent, in the exterior facades is a nod to Detroit's past, present and future relationship to the steel industry."

    House in Sawyer

    Allegretti Architects received AIA Michigan's 25-year award for the Allegretti Residence in Sawyer, Michigan, now owned by Fred and Kay Eck. The jury recognized the house as an early example of sustainable building: "designed with nature, a pre-LEED pacesetter, imbedded in a dune and invested with southeast exposure. An organic sustainable home for the eons."   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Constantine George Pappas AIA Architecture/ Planning designed an expansion of the First Congregational Church in Rochester, Michigan. The project received a 2009 design award from the Michigan AIA chapter.
    Photo: David Rose, Photographer Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The First Congregational Church expansion includes a total of 14,000 square feet (1,300 square meters) of new space split between two levels.
    Photo: David Rose, Photographer Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Clerestory windows light the new 375-seat sanctuary at the First Congregational Church.
    Photo: David Rose, Photographer Extra Large Image

    ArchWeek Image

    SHW Group designed the new University Center at Lansing Community College, adjacent to an existing Carnegie Library building.
    Photo: Justin Maconochie & David E. Rose Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The LCC University Center lobby and atrium space adjoins the adapted historic library.
    Photo: Justin Maconochie & David E. Rose Extra Large Image

    ArchWeek Image

    McIntosh Poris Associates converted a 40-year-old lumber warehouse into the Lofts at 400 Parent Avenue, an eight-unit residential development in Royal Oak.
    Photo: Kevin Bauman Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Mezzanines make efficient use of the space under tall warehouse ceilings in the Lofts.
    Photo: Kevin Bauman Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The 15-story Compuware Headquarters in Detroit, designed by Rossetti, received the AIA Michigan "steel award."
    Photo: Steve Hall/ Laszlo Regos

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved