Page C1.1 . 08 July 2009                     
ArchitectureWeek - Culture Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
CULTURE
 
  •  
  • Memorial Coliseum - Portland, Oregon
     
  •  
  • Dymaxion Redux
     
  •  
  • Gregory Ain's Small Houses

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Memorial Coliseum - Portland, Oregon

    by Brian Libby

    The perimeter of Memorial Coliseum bounds the equivalent area of four city blocks in Portland, Oregon, yet the entire envelope of the building, designed by Skidmore, Owings & Merrill, stands on just four columns.

    In a 1958 or '59 photograph of the building under construction, when just the four columns and great cantilevering roof truss had been erected, the structure appears as one massive blend of sculpture and engineering, a proud, dramatic emblem of 20th-century optimism and industry.

    Yet it's the relationship between the curving concrete seating bowl and the perimeter glass curtain wall — local architects refer to it as the saucer (or teacup) in the glass box — that gives Memorial Coliseum its particular grace: a counterpoise of organic and rectilinear forms.

    The seating bowl stands free within its glass box, detached even from the four columns. "There's one point where they come close together but they don't touch," says William Rouzie, a now-retired Portland architect who was part of the Memorial Coliseum design team at SOM, along with colleagues David Pugh, Edward Kirschbaum, Joachim Grube, and others.

    Transparent Building

    With the large two-way truss spanning the top of the building on just four columns, the interior remains one large open space.

    The seating bowl does not reach to the top of the structure, so a black-out curtain is used to separate the arena from the surrounding concourse and glazed perimeter. When the curtain is open, natural light pours across the interior space.

    "When that perimeter curtain goes into the back edge of the seating form, that building is marvelous," Rouzie says. "I was there shortly after the building was finished. The sunlight was streaming through. Everybody was skating on the ice in costumes. It was just a beautiful sight."   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Memorial Coliseum in Portland, Oregon, designed by Skidmore, Owings & Merrill, opened on November 3, 1960.
    Photo: Flickr user Squid Vicious Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Set within the rectangular glass-and-steel exterior, a freestanding elliptical concrete form contains the building's arena.
    Photo: Brian Libby Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved