Page B1.1 . 22 April 2009                     
ArchitectureWeek - Building Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
BUILDING
 
  •  
  • ASU Polytechnic Green
     
  •  
  • Self-Mass Damper at Tokyo Swatch

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    ASU Polytechnic Green

    by Susan Smith

    The new academic complex on the Polytechnic campus of Arizona State University (ASU) was built to withstand the insistent, erosive forces of the desert around Mesa, Arizona.

    "Being out on the eastern part of the valley, the site is very exposed and gets hit very hard with wind and rain," says Beau Dromiack, design leader for RSP Architects, the architect of record for the project. "It requires a durable architecture which we call 'desert tough.'"

    The design team, including RSP, design architect Lake/Flato Architects, and Ten Eyck Landscape Architects, was also charged with forging an identity that would unify the structures within the campus context. The team had a 22-month design and construction schedule and a budget of $104 million to work with.

    And they had to do it sustainably. The ASU goal for the project was a LEED Silver certification, but "our actual LEED points are at Gold level," Dromiack reports. Certification is currently pending.

    Screening the Desert Sun

    Located in the core of ASU's Polytechnic campus, the new academic complex provides 245,000 square feet (22,800 square meters) of space for science, agribusiness, education, and humanities programs, with functions ranging from a black box theater to a hazmat facility. The classrooms, labs, studios, offices, and gathering spaces are arranged around three courtyards, in a dense, pedestrian-oriented configuration.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The new academic complex on the Polytechnic campus of Arizona State University (ASU) was designed by Lake/Flato Architects and RSP Architects.
    Photo: Bill Timmerman Photography Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The material palette of the new academic complex was selected for durability in Mesa, Arizona's desert climate.
    Photo: Bill Timmerman Photography Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved