Page D1.1 . 18 February 2009                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Tokyo Swatch by Shigeru Ban
     
  •  
  • Yale Art and Architecture Building
     
  •  
  • Delft Media Library
     
  •  
  • Kolumba Art Museum

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Tokyo Swatch by Shigeru Ban

    by Terri Peters

    The new Swatch flagship store in Tokyo's Ginza district immediately stands out from the surrounding high-end fashion boutiques on this densely packed street. There is no doorway, no visible sign, and no glass storefront. Instead, a towering four-story void in the streetscape seems to signify a civic-scale entry.

    The building's enormous retractable glass "shutters" create this dramatic effect when open. Then when the shutters are down — on rainy days and when the shop is closed — the building is disguised as a normal, curtain-wall office building.

    This unusual store, named the Nicolas G. Hayek Center, is the work of U.S.-trained Japanese architect Shigeru Ban. Even at first glance, the building reveals itself as more than just a fancy facade: it is real architecture, a project about volume, spatial complexity, and experimentation.

    Garden of Luxury

    As visitors step off the busy sidewalk into the lobby of the 14-story Swatch building, no merchandise presents, and no salespeople patrol the door. A subtle change in floor material marks the low-key threshold between the sidewalk and the interior showroom. The massive lobby is dotted with glazed hydraulic elevators, planted trees, and a 13-story-tall hanging garden wall.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The Nicolas G. Hayek Center, in the Ginza district of Tokyo, was designed for Swatch Group Japan by Shigeru Ban Architects.
    Photo: Daichi Ano Extra Large Image

    ArchWeek Image

    From an invitingly open ground floor, customers access showrooms on the upper floors by way of seven dedicated hydraulic elevators.
    Photo: Daichi Ano Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2009 Artifice, Inc. - All Rights Reserved