Page N4.3. 22 October 2008                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • People and Places
     
  •  
  • Stirling Prize for Accordia Housing
     
  •  
  • Brick Awards 2008
     
  •  
  • AIA Healthcare Awards 2008

      [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    AIA Healthcare Awards 2008

    continued

    The infusion therapy and exam rooms are organized around the courtyards, and the waiting rooms, public spaces, and corridors look out toward the garden and the distant mountains. Throughout the building there are places to sit and view the gardens, allowing easily tired cancer patients to rest. The cafe even offers outdoor seating.

    The sandstone wall at the main entrance is pulled away from the building, creating a shaded area that serves as a "porch," a transitional element that protects the glass on the south-facing side. The trellises on the east and west sides of the building also provide shade. A bridge across an arroyo delivers patients from the parking lot to the building.

    Arizona sandstone, plaster, and metal panels are used on the exterior. Interior finishes include natural materials or those made from natural products, such as stone flooring and wood paneling. The color palette is neutral earth tones. Interior spaces are washed with soft, indirect light.

    The cancer center is the first phase of development of a 17-acre (seven-hectare) site master planned by CO Architects to house ambulatory care programs of University Medical Center.

    Glazed Urban Center

    The Weill Greenberg Center, designed by a joint venture of Polshek Partnership Architects and healthcare architect Ballinger, expands the clinical facilities of the Joan and Sanford I. Weill Medical College of Cornell University within New York City.

    The older New York Hospital complex represents an amalgamation of architectural styles developed over time. In contrast, the new 15-story, 330,000-square-foot (30,700-square-meter) building provides a singular identity for ambulatory care, medical education, and clinical research services. All-over glazing presents an elegant yet welcoming face to the street.

    A curtain wall of water-white, ceramic-fritted glass, cut into long vertical facets, adds softness and depth to the building's exterior, while modulating daylight transmission and views from inside. The repetitive geometries and unitized construction methods of the curtain wall contributed to the project's timely, on-budget completion.

    Design features contribute to the creation of a calm patient experience through visual, tactile, aural, and associative characteristics. Natural materials, including wood, travertine and Cor-Ten steel, constitute the material palette for the ground-floor lobby, which includes seating alcoves and a series of water features.

    An interior vehicle drop-off opens directly into the lobby, facilitating patient arrivals and departures.

    Specialized mechanical equipment is housed in a recessed, two-story space located at the top of the building that disguises the cooling towers, window washing rigging, elevator penthouse, and stair bulkheads.

    Dan Noble, FAIA, FACHA, served as national jury chair for the AIA National Healthcare Design Awards 2008.

    The AIA Academy of Architecture for Health seeks to improve the quality of healthcare through design by developing, documenting, and disseminating knowledge; educating healthcare architects and other related constituencies; advancing the practice of healthcare architecture; improving the design of healthcare environments; affiliating and advocating with others that share their vision; and promoting research.

     

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    AW

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    CO Architects designed University Medical Center's Peter and Paula Fasseas Cancer Clinic in Tucson, Arizona.
    Photo: © Robert Canfield Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The landscaping, material palette, and shading systems of the Fasseas Cancer Center all respond to the desert climate of southern Arizona.
    Photo: © Robert Canfield Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The Fasseas Cancer Center reused the foundation and steel structure of a previous hospital building on the site.
    Photo: © Robert Canfield Extra Large Image

    ArchWeek Image

    CO Architects master planned a new 17-acre (seven-hectare) campus for University Medical Center, of which the cancer center is the first phase.
    Photo: © Robert Canfield Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Fasseas Cancer Center second-floor plan drawing.
    Image: CO Architects Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Ground-floor plan drawing of the Weill Greenberg Center in New York City.
    Image: Polshek Partnership Architects LLP Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The Weill Greenberg Center was designed by a joint venture of Polshek Partnership Architects and Ballinger.
    Photo: © David Sundberg/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The exterior of the Weill Greenberg Center is finished in ceramic-fritted glass.
    Photo: © Aislinn Weidele/ Polshek Partnership Architects LLP Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The 330,000-square-foot (30,700-square-meter) Weill Greenberg Center provides facilities for ambulatory patient care, medical education, and research, as part of the Weill Medical College of Cornell University.
    Photo: © Jeff Goldberg/ Esto Extra Large Image

    ArchWeek Image

    An upper-floor waiting room in the Weill Greenberg Center.
    Photo: © Jeff Goldberg/ Esto Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved