Page D2.2 . 22 October 2008                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Small Packages
     
  •  
  • Oslo Opera
     
  •  
  • Designing Fabric Structures
     
  •  
  • Newseum by Polshek

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Oslo Opera

    continued

    These experimental designers, a mix of architects and landscape architects, are now known for their small-scale, sensitive landscape projects, such as the temporary Serpentine Pavilion in London in 2007. The firm's competition win for a visitor center on the World Trade Center site in New York City has captured international attention.

    [an error occurred while processing this directive]

    Named after a snowy mountain range in Norway, Snøhetta is headed by cofounders Kjetil Thorsen and Craig Dykers, with offices in Oslo and New York. The Oslo Opera House is their most prestigious and largest built project to date. It opened to critical acclaim in April 2008.

    Largely publicly funded, the Opera House took five years to build and cost about €500 million, or about €100 for each of Norway's nearly five million citizens. The public was invited to view all 350 entries to the competition.

    Project leader Simon Ewings says the design that won the competition is essentially the design that was built. "In Norway, you choose both the architect and the design in an architectural competition," he says from Snøhetta's waterfront warehouse studio near the opera house. "Once it's won, it is quite difficult for the client to really change it or reduce it a lot."

    Programming Art

    Snøhetta's winning entry featured three key concepts, each relating to a different material. The timber "wave wall" refers to the concept of a dividing wall or threshold between land and sea. The metal-clad "factory" is the concept for flexible and functional back-of-house and production spaces. The "carpet" refers to the horizontal sloping surfaces of the roof.

    Views into workshops at street level and glimpses of ballet rehearsal rooms upstairs illustrate one aspect of the architects' "urban strategy" for the opera, relating the building successfully to its urban environment. Glazed gaps on the street-facing metal facade give passersby views into the lobby and shop, and at night transmit the glow from inside.

    The participatory design process and spirit of collaboration is deeply engrained in the building. There are plenty of spaces visitors can experience without needing a ticket, and also spaces for learning and experimentation.

    Local artists Astrid Lovaas and Kirsten Wagle designed eight different concave and convex patterns resembling binary code for the stamped aluminum cladding panels, giving texture and scale to the surfaces.

    Behind the metal-clad facade, the interior lobby meanders around the main auditorium, with a bar and box office area designed for lingering. Looking up into the timber-clad space, the undulating interior of dark oak partly conceals a ramped processional route that leads slowly up to the auditorium.

    Artist Olafur Eliasson transformed three support spaces in the main foyer with a sparkling lighting installation, its three-dimensional perforated panels forming a tactile, illuminated geometric grille that glows intermittently in different colors.

    During the design process, Snøhetta worked especially closely with the various user groups to determine the sizes and programs for back-of-house spaces, ensuring the facility was exactly what the users needed, with consideration for future growth and technologies. The building has more than 1,000 rooms due to its extensive production and workshop spaces, three auditoria, rehearsal rooms, cafe, and restaurant.

    Snøhetta designed the impressive crystal chandelier in the main auditorium, made of more than 5,000 hand-cast crystals. At first glance resembling a skylight or a mirror ball, the fixture works to gently diffuse light into the space, with 800 LED lights set back in a reflective metal wrapper.

    Sound Experience

    Excellent acoustic performance was a top priority for the building. Snøhetta met the technically complex acoustic requirements with a simple and functional interior. The architects experimented with the design for the main auditorium, seeking to avoid the large fabric flowers, heavy draping tapestries, and other typical fussy acoustic absorbers disguised as decorations. Instead the architects wanted a minimal interior, showcasing high-quality finishes and furniture and the stunning chandelier.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The sloping marble rooftop of the Opera's first floor forms a public plaza.
    Photo: Nicolas Buisson Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Inside the glazed lobby space, a curving sculpture of wood encloses the Oslo Opera's main theater.
    Photo: Jaro Hollan/ Statsbygg Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Artist Olafur Eliasson designed lit screens to enclose three separate service spaces along the west edge of the lobby.
    Photo: Erik Berg/ Den Norske Opera & Ballett Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Oslo Opera House site plan drawing.
    Image: Sn°hetta Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Section drawing through the main stage.
    Image: Sn°hetta Extra Large Image

    ArchWeek Image

    A sinuous wood-clad stairway provides audience access to seating around the main stage.
    Photo: Nina Reistad/ Statsbygg Extra Large Image

    ArchWeek Image

    In contrast to the timber wall in the lobby, fabricated panels of a highly polished wood veneer finish the main theater space.
    Photo: Nicolas Buisson Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The main auditorium at Oslo Opera seats up to 1,350 people.
    Photo: Jaro Hollan/ Statsbygg Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved