Page D1.2 . 22 October 2008                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Small Packages
     
  •  
  • Oslo Opera
     
  •  
  • Designing Fabric Structures
     
  •  
  • Newseum by Polshek

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Small Packages

    continued

    Other well-known efficiencies play this out in more interesting, albeit still expected, ways: structural efficiency seeks to maximize stability with minimal material obligation; spatial efficiency seeks to maximize utility with a minimal amount of square footage, and so on.

    However, what if the efficiencies were more constructive or elective? These unexpected pairings could set in motion a process which would be at once inevitable relative to the logics at hand, but no longer driven by singular pragmatic or rational outcomes.

    Catalyzing Constraints in Restaurant Design

    Three restaurant projects in New York City demonstrate an attempt to exploit constraints through intensified efficiencies. In all of these instances, the site consisted of a predetermined space within an existing building — an envelope with defined planimetric and dimensional limits.

    Due to the restrictions of these spaces, the plan — territory that usually provides the most fertile ground for architectural operation — was largely predetermined by the imperative to maximize seating and accommodate adequate circulation and service space. The obligation to provide a spatially efficient plan meant that the focus of design invention was shifted to the surfaces of the walls and ceilings, requiring these often under-considered elements to take on a greater architectural vitality.

    Instead of simply applying materials to the existing envelope, each of these projects involves the insertion of a new volume, calibrated to the performative requirements of the program, within the first. By treating this liminal zone as a thickened, composite membrane, these projects became the testing grounds for the reinvention of the architectural surface.

    In these cases the strict adherence to planimetric efficiency compels an intensified investigation into maximizing the possibilities — material and programmatic — of the interior skin of each space.

    Ini Ani Coffee Shop

    The design for this project was generated in response to the low budget ($40,000), site limitations (350 square feet, or 33 square meters), and tight time frame (three months for design and construction).

    Furthermore, this pragmatic design process thoroughly intersected the fabrication process. When no suitable stock item was available within the client's budget, LTL designed and fabricated furniture to match the section of the built-in banquette and to make use of the same steel and wood employed in other aspects of the space.

    Originally a fortune-teller's apartment and shop, the space was reconfigured by LTL as a room within a room, allowing both take-out traffic and a subdued lounge environment to coexist within the small footprint. Treating the disposable take-out coffee cup as a point of departure for material exploration, LTL constructed the interior box out of strips of corrugated cardboard compressed in a structural steel cage, and cast a wall of plaster coffee-cup lids as a sculptural feature at the entry.

    Tides Restaurant

    This project presented the unusual challenge of designing a 22-seat restaurant in a tiny 420-square-foot (39-square-meter) room where the ceiling is higher than the space is wide. In order to counter the potentially claustrophobic dimensions of this space, LTL decided to make the ceiling the dominant feature of the project.

    Playing off the name "Tides," the ceiling was designed to create a topographical effect that evokes an inverted field of sea grass. This effect was achieved by aggregating bamboo skewers in carefully calculated patterns to form a dense intricate ceiling seascape.

    Various other types of bamboo are used throughout the space; caramelized bamboo flooring folds up to become the booth seats and banquette backs, and a lighter shade of bamboo flooring covers the upper half of the banquette wall. Individual planks pull away from the wall, revealing lights.

    The bottom half of each table is translucent acrylic, which pipes the light of a candle encased in the bamboo plywood top to the edge of the table. The table magnifies the candle light, intensifying the most flattering form of restaurant lighting.

    Dash Dogs

    LTL's design for this 220-square-foot (20-square-meter) hot-dog stand paradoxically makes the small space smaller in order to produce the illusion of a larger space. The ceiling slopes down two feet (0.6 meters), while the floor slopes up six inches (15 centimeters) from the sidewalk storefront entry, thereby creating a forced perspective. The sloping surfaces of the steel wrapper converge at the sales counter to imply depth and continuity within a space that is only twice as long as it is wide.

    The project formalizes the literal sequence of take-out, leading the customer from the sidewalk to the grill, the cash register, eating counter, and back to the sidewalk. The division between coming in and going out becomes an architectural feature; embedded lights lodged in the gaps between the steel wrapper form a dotted line along the axis.

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Lewis.Tsurumaki.Lewis is an architecture partnership established in New York City in 1997 by Marc Tsurumaki and twin brothers Paul Lewis and David J. Lewis. Paul Lewis is an assistant professor at Princeton University. Marc Tsurumaki is adjunct professor at Columbia University. David J. Lewis is associate professor at Parsons The New School for Design.

    This article is excerpted from Lewis.Tsurumaki.Lewis: Opportunistic Architecture by Paul Lewis, Marc Tsurumaki, and David J. Lewis, copyright © 2008, with permission of the publisher, Princeton Architectural Press.

     
    Project Credits

    Ini Ani Coffee Shop, New York, New York
    Client: Kevin Mancini and Payam Yazdani
    Project team: Paul Lewis, Marc Tsurumaki, David J. Lewis, James Bennett, Lucas Cascardo, Alex Terzich
    Contractor: J.Z. Interior Renovations
    Photographer: Michael Moran

    Tides Restaurant, New York, New York
    Client: Steven Yee and Allen Leung
    Project team: Paul Lewis; Marc Tsurumaki; David J. Lewis; Lucas Cascardo, project architect; Matthew Roman; Beatie Blakemore; Jeanie Lee
    Contractor: Mao Nan Construction
    Photographer: Michael Moran

    Dash Dogs Restaurant, New York, New York
    Client: Steven Yee, Allen Leung, and Dan Sook
    Project team: Paul Lewis, Marc Tsurumaki, David J. Lewis, Alan Smart, Katherine Hearey, Adam Frampton, John Morrison, Chris Dierks, Tal Schori, David Snyder, Santiago RIvera Robles-Martinez, Monica Suberville, John Bassett, Erik Gerlach
    Photographer: Michael Moran

    AW

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Across from the lounge, a relief of 479 cast-plaster coffee-cup lids adorns the wall of Ini Ani Coffee Shop.
    Photo: Michael Moran Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The Tides Restaurant on New York City's Lower East Side seats 22 people in a 420-square-foot (39-square-meter) dining room.
    Photo: Michael Moran Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The ceiling of Tides Restaurant employs 110,000 bamboo skewers arrayed to simulate tidal flows, eddies, and channels.
    Photo: Michael Moran Extra Large Image

    ArchWeek Image

    All the shelves, chairs, and lights in the Ini Ani lounge are made from the same cold-rolled steel used to hold the cardboard walls in place.
    Image: Lewis.Tsurumaki.Lewis

    ArchWeek Image

    Two different types of optical film turn Tides Restaurant's door and windows into a subtle sign that changes depending on the viewer's angle.
    Image: Lewis.Tsurumaki.Lewis Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Acoustic material forms three pyramidal volumes over the two booths and the bathroom at Tides.
    Photo: Michael Moran Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Lewis.Tsurumaki.Lewis used forced perspective to make the Dash Dogs hot-dog stand seem deeper than it really is.
    Photo: Michael Moran Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Lewis.Tsurumaki.Lewis: Opportunistic Architecture by Paul Lewis, Marc Tsurumaki, and David J. Lewis.
    Image: Princeton Architectural Press Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved