Page B2.2 . 22 October 2008                     
ArchitectureWeek - Building Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
BUILDING
 
  •  
  • Shower Design for Aging in Place
     
  •  
  • House for Sweden

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    House for Sweden

    continued

    The architecture of the embassy emphasizes transparency rather than barriers, but it is also intended as a response to a new type of diplomacy that includes a commercial component. In addition to the traditional affairs of a diplomatic mission, the event center is designed to accommodate public and commercial functions such as conferences and exhibitions.

    [an error occurred while processing this directive]

    The expanded agenda of the chancellery is reflected in the variety of spaces: the exhibition space on the first floor, with sliding doors that open it to the outside in suitable weather; the lower-level auditorium; and 19 corporate apartments on the upper floors for lease by Swedish firms, several with balconies overlooking the Potomac.

    The exterior glazed balconies provide an extra layer of privacy and shade for the apartments and offices. Translucent wood veneer was the architects' first choice for the balconies, but because of concerns about the effects of high humidity on thin layers of wood, a computer-generated wood texture was printed on film and laminated between sheets of glass. When backlit at night, it creates the low-light effect of the setting sun in northern latitudes.

    Blond maple veneer is used extensively throughout the interior, as is etched glass with a scrim of mistlike white dots that shifts from opaque to transparent according to the density of the gradient in the dot screen and the application — it disappears almost entirely around stair balustrades.

    This shift from presence to absence reinforces the building's formal theme of openness and transparency as the basis of Swedish politics and culture, the more-solid upper levels supported by a semitransparent base.

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Christine Killory is an architect and principal of Davids Killory Architecture in Berkeley, California. She has taught architecture at the University of Southern California, the University of California, San Diego, and California State Polytechnic University, Pomona.

    René Carlos Davids is an architect, a professor of architecture at the University of California, Berkeley, and a principal of Davids Killory Architecture. He has also taught at the Architectural Association School in London, the Royal College of Art, UC San Diego, the Catholic University in Santiago, Chile, and as a visiting professor at the University of New Mexico.

    This article is excerpted from Detail in Process, edited by Christine Killory and René Davids, copyright © 2008, with permission of the publisher, Princeton Architectural Press.

     
    Project Credits

    Design Architect: Wingårdh Arkitektkontor AB
    Designers: Gert Wingårdh and Tomas Hansen
    Architect of Record: VOA Associates Incorporated
    General Contractor: Armada Hoffler Construction Company (exteriors); Monarc Construction (interiors)
    Developer: Lano/ Armada HarbourSide LLC Project Manager: Karchem Properties, Inc. MEP Engineering/ Base Building: TOLK Inc. MEP Engineering/ Interiors: Joseph R. Loring & Associates Structural Engineering: Tadjer-Cohen-Edelson Associates Landscape Architecture: EDAW, Inc. Civil Engineering: Edwards and Kelcey

    AW

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The glazed ground floor of the House of Sweden gives commanding views of the Potomac River and Rock Creek.
    Photo: Åke E:son Lindman Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Upper-floor balconies serve the apartments.
    Photo: Åke E:son Lindman Extra Large Image

    ArchWeek Image

    House of Sweden ground-floor plan drawing.
    Image: Wingårdh Arkitektkontor AB Extra Large Image

    ArchWeek Image

    East-west section drawing looking north.
    Image: Wingårdh Arkitektkontor AB Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Wall-section detail drawing.
    Image: Wingårdh Arkitektkontor AB Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Glass railing detail drawing.
    Image: Wingårdh Arkitektkontor AB Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Laminated glass panels with a printed wood-grain pattern were used instead of real wood in the House of Sweden.
    Photo: Åke E:son Lindman Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Detail in Process by Christine Killory & René Davids.
    Image: Princeton Architectural Press Extra Large Image

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved