Page D1.3 . 25 June 2008                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Viñoly at Wageningen
     
  •  
  • Heathrow Terminal 5
     
  •  
  • Two New Tents
     
  •  
  • Broad Contemporary Art Museum

      [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Viñoly at Wageningen

    continued

     

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The repeating pattern of the Atlas Building's concrete superstructure is interrupted only once on each building facade.
    Photo: © Luuk Kramer Extra Large Image

     

    ArchWeek Image

    In developing the module for the superstructure, the design team at Rafael Viñoly Architects considered several diamond shapes before selecting a square.
    Photo: © Robert Mehl Extra Large Image

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    The external concrete structure cleanly wraps around the building corners at Atlas.
    Photo: Klaas Tuin Extra Large Image

     

    ArchWeek Image

    The atrium bridges are staggered between floors.
    Photo: Guus van den Brekel Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Atlas Building entry-level plan drawing.
    Image: © Rafael Viñoly Architects PC Extra Large Image

     

    ArchWeek Image

    Atlas Building typical floor plan drawing.
    Image: © Rafael Viñoly Architects PC Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Atlas Building east elevation drawing.
    Image: © Rafael Viñoly Architects PC Extra Large Image

     

    ArchWeek Image

    Each bridge in the Atlas Building atrium connects two levels.
    Photo: Erik van Ravenstein Extra Large Image

    ArchWeek Image

    The Atlas Building contains laboratories for Wageningen University's Environmental Sciences Group.
    Photo: Klaas Tuin Extra Large Image

     

    ArchWeek Image

    Because of its prominent position near the campus entrance, Wageningen University wanted the Atlas Building to be a landmark without a designated front or back.
    Photo: Robert Lagendijk

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.
    Project Credits

    Architect: Rafael Viñoly Architects, P.C.
    Associated Architect: Van den Oever, Zaaijer & Partners Architecten, Amsterdam, Netherlands
    Structural and Civil Engineer: Pieters Bouwtechniek B.V.
    MEP Engineer: Schreuder Groep
    Landscape Architect: B + B Landscape Architect
    Building Physics: DGMR
    Construction Manager: Adviesbureau voor Bouwtechniek (ABT)
    General contractor: Visser & Smit Bouw
    Mechanical contractor: Wolter & Dros
    Electrical contractor: ULC Groep

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    AW

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved