Page E1.1 . 16 January 2008                     
ArchitectureWeek - Environment Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • Rebuilding Beaufort
     
  •  
  • Milwaukee's Urban Ecology Center

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Rebuilding Beaufort

    by Michael Cockram

    Just north of London, off the M25 highway, a single large wind turbine reaches into the air and turns steadily above the bucolic English countryside. The turbine serves to generate power, and also as an emblem of the headquarters of the wind energy company Renewable Energy Systems (RES), set among the hedge rows and rolling hills of Hertfordshire.

    The RES facility is housed in a refitted historic agricultural building a chicken house, to be exact. Since its construction in the 1930s by the Ovaltine Company, Beaufort Court has always been something of a novelty. Its unusual horseshoe-shaped plan grew from an idea of a happier and more hygienic home for the birds, a precursor to today's notions about free-range chickens. The building lay derelict from its closure in the 1960s until it was bought by RES in 2000.

    RES set ambitious goals for the adaptive reuse project. The facility had to have net-zero greenhouse emissions; all energy for the buildings had to be generated on site using renewable resources; and the new scheme needed to function well as both a commercial office space and an exhibition and visitor center.

    The original Arts-and-Crafts-style building was designed to emulate the country house that French King Louis XVI built for his queen, Marie Antoinette. But it was also formed with solar orientation in mind. The thin U shape allowed for good solar access, daylighting, and ventilation so that the building needed no heat to keep the young pullets healthy and fresh in their "sun parlors."

    These solar and daylighting features translated nicely into the environmental goals of RES and the project's designers, Studio E Architects. But the architects also faced substantial challenges, including working with preservation authorities on the conservation of the original structure.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Playful tower structures flank each side of the courtyard at Beaufort Court in rural Hertfordshire, United Kingdom. Studio E Architects kept the entry piece low-profile with a subtle use of contemporary materials and detailing.
    Photo: Courtesy Renewable Energy Systems (RES) Extra Large Image

    ArchWeek Image

    Beaufort Court, the headquarters of Renewable Energy Systems, employs a variety of onsite strategies for heating, cooling, and electricity production, including a wind turbine, a heat sink, a solar shed, and a biomass crop that is burned for heat.
    Photo: Courtesy RES

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  FREE 3D  |  SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2008 Artifice, Inc. - All Rights Reserved