Page E3.2 . 23 May 2007                     
ArchitectureWeek - Environment Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • HOK Straw Bale
     
  •  
  • LEED Gold Hospital
     
  •  
  • Sweetwater Creek

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Sweetwater Creek

    continued

    The rainwater is routed through one of two roof rain washers before entering a 10,000-gallon (38 cubic meters) underground cistern. Water from the cistern is filtered and chlorinated before servicing the janitor's mop sink and lavatories in the restrooms and classroom. An off-the-shelf composting toilet system eliminates the need for potable water for sewage conveyance.

    [an error occurred while processing this directive]

    Water for spraying the composting bins and for the exterior wall hydrants is filtered but not chlorinated. The architects have estimated conservatively that 44 percent of the building's water needs will be met with collected rainwater.

    Composting Waste

    Sweetwater's approach to waste treatment for this project includes the dual goals of eliminating the use of municipally provided potable water for sewage conveyance and treating 100 percent of the waste on-site in an ecologically healthy manner, without the use of chemicals.

    Except for a single 3-ounce (85-gram) per flush foam-flush toilet that uses harvested rainwater, all toilets and urinals are waterless. The foam-flush toilet and the waterless fixtures connect to four composting bins below.

    The resulting compost is then used to enrich the soil in nearby gardens. The architects worked with engineers in designing a drip irrigation system that combines nitrogen-rich liquid from the composting bins with the building's "gray water" to irrigate and fertilize the surrounding landscape.

    Gray water from lavatories, water fountains, mop sink, and shower is mixed with any excess effluent liquid ("compost tea") that may occur in the composting bins. Diluting this "tea" with much larger amounts of gray water allows more frequent irrigation than would be possible with undiluted "tea."

    Particles that may be suspended in the gray water are filtered out when the mixture passes through a 1,000-gallon (3.8-cubic-meter) septic tank, and then through a 1,000-gallon (3.8-cubic-meter) dosing tank, before entering the irrigation system. The system uses no chemicals or biocides.

    Traditional septic systems, after separating solid waste from effluent, distribute nutrient-rich effluent into the soil at a level that is typically below the roots of any plants growing above the drain lines. Such a system allows the high-nutrient concentrations from the drain lines to potentially leach downward and contaminate the groundwater aquifer below.

    In contrast, Sweetwater's drip irrigation system distributes the mixture of gray water and "tea" into a demonstration garden at a depth between 6 to 10 inches (15 to 25 centimeters) below the surface, allowing the plant roots to absorb the nutrients. A demonstration garden is the final component of an integrated system that redefines the concept of "waste." This system eliminates any contribution to a centralized waste treatment plant.

    Energy Conservation

    The architects' integrated design approach began with the site placement and design of the building. This siting allows the sun to warm the interior in winter while effectively blocking the sun's direct rays in the summer. A 10.5-kilowatt photovoltaic array consisting of new and recycled solar panels produces electricity equivalent to an estimated 20 percent of the building's needs.

    Vegetated roofs, in addition to reducing stormwater runoff, further lower the building's energy needs by keeping the interior at a more constant temperature. Overall, energy consumption is estimated at 51 percent less than a comparable building, avoiding 27 tons (24 metric tons) of carbon emissions annually.

    With the Sweetwater Creek project, Gerding Collaborative has demonstrated that high-efficiency buildings can also be reasonably low in cost. The project was completed for a competitive $175 per square foot. A U.S. Department of Energy Report on sustainable design concluded that through integrated design and use of sustainable materials and technologies, the first cost of a sustainable building can be the same as, or lower than, that of a traditional building.

    "The Sweetwater Project is a great example of how a new way of looking at design is good for the building's owner, good for the people who use the building on a daily basis, and good for the environment," says Dan Gerding, AIA, managing principal of Gerding Collaborative. "It is our hope that this building will be a catalyst for the advancement of high-performance green building concepts and environmental stewardship."

    Much to their credit, Gerding Collaborative is introducing this kind of integrated environmental design process into other projects, even when the clients choose not to pursue LEED certification. By incorporating aspects of such systematic thinking into public- and private-sector projects, Gerding has helped their clients save money on daily building operations while increasing the productivity and well-being of their employees.

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     
    Project Credits

    Architect: Gerding Collaborative
    LEED Consultant: Donna McIntire
    Civil Engineer: Long Engineering
    Structural Engineer: Palmer Engineering
    Electrical Engineer: Barnett Consulting Engineers
    Mechanical/ Plumbing Engineer: Johnson, Spellman & Associates
    Landscape Architect: jb+a
    Contractor: Mooney Construction
    Commissioning Agent: Commissioning and Green Building Services

    AW

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    Sweetwater Creek State Park Museum and Visitors Center, designed by the Gerding Collaborative, received a LEED-Platinum rating.
    Photo: Georgia Department of Natural Resources

    ArchWeek Image

    Rainwater harvesting system.
    Image: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    Vegetative rooftop and solar array.
    Photo: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    Sweetwater's innovative waste treatment system turns human waste into fertilizer and irrigation for surrounding gardens.
    Image: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    Sweetwater Creek is sited to minimize direct solar rays in summer and maximize winter insolation.
    Image: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    Daylit interior.
    Photo: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    Vegetative rooftop reduces runoff and maintains a more constant interior temperature.
    Photo: Gerding Collaborative, LLC

    ArchWeek Image

    LEED Scorecard.
    Image: Gerding Collaborative, LLC

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2007 Artifice, Inc. - All Rights Reserved