Page C1.1 . 14 March 2007                     
ArchitectureWeek - Culture Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
CULTURE
 
  •  
  • Postcard from Shanghai
     
  •  
  • The Sundanese House
     
  •  
  • Graves in Rome

      [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Postcard from Shanghai

    ArchWeek Image

    Offices of MoHen Design International, Shanghai. Photography by MoHen Design International.

    ArchWeek Image

    ArchWeek Image

    ArchWeek Image

     

    Click on thumbnail images to view full-size pictures.


     
    Dear ArchitectureWeek,

    In the interior design of its own three-story office space in downtown Shanghai, China, completed in April 2006, MoHen Design International emphasizes decorative elements. The reception desk is a glass case lit from the inside, an island of light in a dark space. In the main office and work space, cubicles line two opposite walls. Two long faux-finished tables for collaborative work stretch lengthwise down the middle of the room, flanked by furry, bench-style seats. Task lighting drops from the ceiling.

    At one end of this open-plan office, sliding doors made of vertical stainless steel strips partially conceal supply shelves. The door to the executive office, in a contrasting metallic pattern, divides the wall in two. The metal finish continues in the executive office, which features a stainless steel-clad wall punctuated by boxy protrusions above a built-in couch. Acrylic chandeliers throughout were also designed by MoHen.

    The conceptual highlight of the office is the stairwell that leads from the reception desk to the main office space two floors below: the walls are covered floor-to-ceiling in white and black molding. By taking something designed to add richness to the boundaries between surfaces and using it to cover entire walls, MoHen has made a focal point of a space that is so often designed for bland, forgettable utility. The variety of textures and thicknesses creates a play of light and shadow. This unconventional wall treatment makes a witty, mannerist play on the samples collection found in every design office.

    On the road in Shanghai,

    Alex Smith

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2007 Artifice, Inc. - All Rights Reserved