Page D1.1 . 30 August 2006                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Mercedes-Benz Building
     
  •  
  • Nouvel's Torre Agbar
     
  •  
  • Faculty of Music

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Mercedes-Benz Building

    by Lisa Ashmore

    With the bulging prow of its aluminum and glass skeleton looming beside the fast lanes of Highway B14 in Stuttgart, Germany, the new Mercedes-Benz Museum lives up to the German automaker's refined engineering image. On entering the structure designed by the Dutch firm UN Studio, visitors ascend eight stories to the top, then wind down twin ramps through a collection of 160 vehicles displayed over 178,000 square feet (16,500 square meters) of exhibition space.

    During the brief ascent in one of three bullet-shaped elevators, one's mind and retina are given a preview, through an eye-level slit, of images of Mercedes products projected on the walls of the trefoil atrium.

    Once released, visitors may choose either to examine the theatrical interiors and lobes of the "legend rooms" or head down the bright, daylit path through the "collection rooms" displaying the cars' more straightforward 120-year history.

    The dominant form of the interior is a "double-helix" achieved by two ramps that spiral separately down around the large space, descending through the stage-like legend and collection rooms, illuminated by panoramic windows. As the two spirals intertwine, they offer glimpses across to the other side and the opportunity for visitors to pass from one to the other.

    As UN Studio has done elsewhere (including the 1998 Möbius House in Het Gooi) the result is a sloping, continuous, nearly Möbius Strip effect.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image

    The new Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, Germany, designed by the Dutch firm UN Studio.
    Photo: Brigida Gonzalez

    ArchWeek Image

    The museum lives up to the German automaker's refined engineering image.
    Photo: Christian Richters

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2006 Artifice, Inc. - All Rights Reserved