Page N1.2 . 05 April 2006                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • New Hampshire AIA Awards 2006
     
  •  
  • Palladio Awards 2006
     
  •  
  • Prizing Contrasts

     

    AND MORE
      Current Contents
      People & Places
      Blog Center
      Book Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Calendar
      Competitions
      Conferences
      Events & Exhibits
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    New Hampshire AIA Awards 2006

    continued

    The Nashua High School South project involved the expansion and renovation of the older facility. The fundamental challenge was to make it the equal of the new high school in every respect. The original school was a two-story box, with limited daylight, many internal classrooms, and miles of dark, indistinguishable corridors.

    The redesign carved two interior winter gardens to allow natural light deep into the interior, creating social plazas, and defining the center of the smaller learning neighborhoods. Further improvements include a new sports/ health/ fitness wing, a 750-seat auditorium, a planetarium, and a dramatic two-story library.

    Challenges of blending old and new characterized another of the Honor Award recipients. The New Science Center at Keene (New Hampshire) State College was designed by Banwell Architects, Inc. and Mitchell Giurgola Architects. The original building had been constructed in the 1960s, and its laboratories had exceeded their useful life.

    The new 93,600-square-foot (8700-square-meter) science center includes a complete renovation of the older building and a 37,900-square-foot (3500-square-meter) addition. The addition, with a greater floor-to-floor height, accommodates the labs requiring fume hood exhaust systems. Included are state-of-the-art labs for biology and chemistry along with specialty facilities. Offices and dry labs for physics, geology, geography, and computer science were located in the existing building where the floor-to-floor height could not accommodate a major exhaust system.

    To conserve energy, the new design includes low-flow fume hoods tied to an enthalpy heat recovery system, passive solar sun shades with fritted glass on the south facade of the addition, and, on the existing building, a new insulated roof, new windows, and exterior wall insulation.

    Merit Awards

    The Lyme, New Hampshire firm of Randall T. Mudge & Associates was recognized for the Corey Ford Rugby Clubhouse at Dartmouth College in Hanover. The new clubhouse was designed to maintain social as well as sports traditions and thus includes dining facilities as well as locker rooms.

    The massing and materials of the exterior were selected to help integrate the structure with its residential neighbors. The design includes some sustainability elements such as radiant slab heat, heat recovery exhaust systems, natural ventilation, low-VOC paint, grade 2 oak, and locally quarried granite.

    R. Wendell Phillips & Associates, Inc. of, New London, New Hampshire , received a Merit Award for the Sts. Peter and Paul Church Condominium Conversion in South Boston, Massachusetts. The 1843 church had not been used for several years and was in a neighborhood with high demand for housing.

    The architects created 36 units in the church and eight in the rectory. There are duplexes on the lower level and first floor, two new levels of flats, and penthouse duplexes with outdoor decks cut into the church's slate roof. At the request of the archdiocese, ten percent of the units are "affordable," more than the five percent required by the city.

    The front entry became a glass-walled atrium inside the bell tower, highlighting the central multilevel arched window. All the condominiums are laid out to preserve the original wooden columns, arches, trusses, and stained glass tracery. The architect made sure that each unit had some element of the original church.

    JSA Inc. of Portsmouth, New Hampshire won a Merit Award for The Ridge at RiverWoods in Exeter. This 213,900-square-foot (19,900-square-meter) Continuing Care Retirement Community was designed as a shingle-style manor house with a variety of rooflines and heights that embody the casual residential character of this rural area.

    With 81 independent living apartments, 27 assisted living units, 15 skilled nursing beds, and eight Alzheimer's units, The Ridge includes amenities such as a fitness center, indoor pool, lounges, dining room, Bistro, classrooms, meeting rooms, arts and crafts rooms, underground parking, and numerous gardens.

    Another Merit Award went to the Bellows Falls (Vermont) Waypoint Interpretive Center, designed by Daniel V. Scully/ Architects of Keene, New Hampshire. The building is a distillation of the town layout, with bridges and trains crossing to create square meeting areas. The building resembles a train station platform with canopy. The distinctive arch recalls the town's old Arch Bridge, which had graced the community for much of the last century.

    The crossing axes of the train and the bridge create the square a brick patio that is the station platform. The new interpretive center thus embodies the history of the village. The jury observed: "This project is like a piece of sculpture. It is noted for its uniqueness and creativity. That it makes a community proud to own it is a good thing. It is also very whimsical and that is fun to see."

    Jurors for the 2006 AIA New Hampshire Design Awards were Mohamad Farzan AIA, RIBA, Newport Collaborative Architects, Inc., Newport, Rhode Island; Stephen White FAIA, dean, Roger Williams School of Architecture, Bristol, Rhode Island; and Kathleen Bartels AIA, Lerner/Ladds + Bartels Architects, Inc., Providence, Rhode Island.

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    AW

    ArchWeek Image

    Section through the New Science Center.
    Image: Mitchell|Giurgola Architects

    ArchWeek Image

    The renovated Nashua High School South, by Lavallee Brensinger Architects, received an Honor Award from the New Hampshire Chapter of the AIA.
    Photo: Joe St. Pierre/ Studio Northeast:

    ArchWeek Image

    Nashua High School North.
    Photo: Joe St. Pierre/ Studio Northeast:

    ArchWeek Image

    Corey Ford Rugby Clubhouse at Dartmouth College, by Randall T. Mudge & Associates.
    Photo: Joseph Mehling

    ArchWeek Image

    Church space refashioned into dwelling for the Sts. Peter and Paul Church Condominium Conversion in South Boston, by R. Wendell Phillips & Associates, Inc.
    Photo: Bob Kramer Photography

    ArchWeek Image

    The Ridge at RiverWoods Continuing Care Retirement Community in Exeter, New Hampshire, by JSA Inc.
    Photo: JSA, Inc.

    ArchWeek Image

    Bellows Falls (Vermont) Waypoint Interpretive Center, designed by Daniel V. Scully/ Architects.
    Photo: Karevy Photography

    ArchWeek Image

    Honor Award-winning "House by the Sea" on the southern coast of Maine, by DeStefano Architects, PLLC.
    Photo: Dan Gair/ Blind Dog Photo

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2006 Artifice, Inc. - All Rights Reserved