Page D3.2 . 17 August 2005                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Roots and Branches
     
  •  
  • Modern Mosque
     
  •  
  • Santiago Viewpoint

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Santiago Viewpoint

    continued

    The stark wall serves the double function of providing a security barrier and, because it is physically separate from the house, moderating the inner environment by absorbing solar energy from the northeast. This is the sun's most powerful direction in the southern hemisphere, and such a barrier is essential during Santiago's very hot summers.

    The blunt concrete street facade is broken only by a monumental wood door that seemingly extends from the floor to the top of the house. But this is an illusion — a standard-size door is topped with a panel of the same material, a feature used on doors throughout the design.

    Dwelling Elements and Circulation

    The street door opens into an inner courtyard. A second door opens into the house, which has three staggered levels connected by a spinal column of connecting wood-floored ramps lined with a canal of recessed floor lighting.

    The switchback ramp network mirrors the topography of the site and opens up a light, airy space in the heart of the house. A bank of windows allows light to enter from the narrow bamboo garden that separates the wall from the house, which receives more light than one would expect considering the proximity of the concrete wall.

    The ramps all dogleg, mimicking the irregular profile of the mountains, creating a counterpoint of jagged lines within the boxy shell. Where the ramps angle, holes are created that allow light to pass through the house from a skylight that matches the shape, dimension, and positioning of the ramp doglegs.

    The ramp descending to the children's level houses a bank of storage closets serving the three bedrooms. The ascending ramp leads to the intermediate central level where the dining room, lounge, and kitchen are, before it switches back and rises to the upper level that contains the master bedroom suite and roof access.

    Materials and Form

    The house maintains a low horizontal profile from the street in accordance with the client's desire to maintain the scale of the countryside. The cornice is horizontal and cuts across the mountain plane, while the "floor melts with the existent topography," according to the architect, descending with hillside.

    The structure is a practical, reinforced concrete shell supported by pillars. It gives a rigorous formal economy complemented by an expansive glass facade that provides a humanizing counterpoint, maximizes the view of the mountains, and allows natural light to enter each bedroom and the family room.

    "We used simple, traditional technology," says Undurraga, citing design influences such as Louis Kahn and Frank Lloyd Wright. "Its strength is in its relation with the geography as it is a project that is deeply rooted in the physical place."

    The construction is "high-low tech" in that it combines traditional materials and construction techniques with the benefits of modern technology. "I like to work with traditional materials but using technology to improve the quality of the building," Undurraga says. "Nothing is prefabricated. Concrete is primitive and artisanal, while glass is the material for the 21st century."

    He thinks of concrete as "synthetic rock" that sympathizes with the mountains. The material is overtly presented throughout the house as undressed columns, in bare concrete ceilings with a precise wooden slat pattern, and with rectangular imprints of metal moulds into which the concrete was poured.

    "Concrete talks with the power of the mountain as it is made of a mountain and has allowed us to express the yearning of transcendence. Here the material evokes the timelessness of the stone, conjugating in a precise instant the primitive and technological, from which it derives a good part of its poetry," Undurraga says.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    El Mirador, by architect Cristián Undurraga, presents a sober concrete face to the street.
    Photo: Guy Wenborne

    ArchWeek Image

    High-ceilinged living spaces front the terraced back yard.
    Photo: Guy Wenborne

    ArchWeek Image

    A narrow courtyard separates the house from the concrete facade.
    Photo: Guy Wenborne

    ArchWeek Image

    Small openings in the concrete facade protect the occupants' privacy while admitting light to the glazed inner wall.
    Photo: Guy Wenborne

    ArchWeek Image

    Lower floor plan.
    Image: Cristián Undurraga

    ArchWeek Image

    Upper floor plan.
    Image: Cristián Undurraga

    ArchWeek Image

    Building sections.
    Image: Cristián Undurraga

    ArchWeek Image

    Building elevations.
    Image: Cristián Undurraga

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2005 Artifice, Inc. - All Rights Reserved