Page N1.2 . 27 July 2005                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • Palladio Awards 2005
     
  •  
  • U.S. History at Risk

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Palladio Awards 2005

    continued

    To this mix, the architects added elements of the Spanish Colonial style, common in historic St. Augustine, Florida. The composite in the Rosemary Beach house, then, has a heavy masonry base revealing Spanish influence, a lighter wood second story, British, with shuttered porches appropriate for the hot humid climate of the Caribbean region. These various styles continue indoors, with tile floors, bead board walls, French doors, and louvered windows.

    A farmhouse addition in The Plains, Virginia, by Barnes Vanze Architects, Washington, DC and Victoria Neale Interiors, Washington, DC, received a Palladio award for residential "adaptive reuse and sympathetic addition."

    The architects added nearly 2000 square feet (185 square meters) to the 1918 farmhouse, continuing the existing stone foundation, stucco, and standing-seam copper roof in the addition. They added a wraparound porch and rearranged the existing interior rooms to create comfortable traffic patterns between the old and new spaces. They used stone and other materials to make the entire house seem 90 years old.

    The residential restoration and renovation award went to Archer & Buchanan Architecture, Ltd. The architects converted a seven-stall horse stable and carriage house to a four-bedroom residence at the 1898 Alan H. Reed estate in Wayne, Pennsylvania.

    The original stable had been designed in the Tudor style of the main house. The lower level has patterned brick exterior walls punctuated by arched windows, while the upper walls are heavy wood timber with stucco infill. The timber ends that project between the two levels are carried through the interior in the exposed timber ceiling. An octagonal cupola, along with much of the original material, required extensive reconstruction.

    For the category of new residential design and construction over 5,000 square feet (465 square meters), the firm of Albert, Righter & Tittmann Architects, Inc. was recognized for the Riverview House, in Concord, Massachusetts. To explore the possibilities embodied in the Greek Revival style, which has been prominent in the region for over 150 years, the architects composed a "collage" of formal "high-style" to vernacular "low style," differentiated by color and varying degrees of detail articulation.

    The 6,200-square-foot (575-square-meters) house belies its size, being divided into a series of pavilions. This is, says John Tittmann, principal in charge, "a technique to make a series of small houses joined together a little village of buildings."

    Urban Living

    Receiving the Palladio Award for residential exterior spaces is a private garden in Philadelphia, by Voith & Mactavish Architects and Victoria Steiger Garden Design. In the backyard of a townhouse near Rittenhouse Square is a garden complex designed as a formal rear entrance.

    A previously barren backyard was transformed by plantings of roses and the addition of a water-lily pond, four ironwork arbors, and a clematis-covered pergola. The property now resembles a 19th-century country estate more than 21st-century urban yard.

    Two firms were responsible for the multifamily residential award winner, the 124 Hudson Street Condominiums: DeWitt Tishman Architects and BKSK Architects. Designing within the Tribeca West Historic District, they were limited to sizes, styles, and materials consistent with neighboring renovated Romanesque revival-style warehouses. The 92,000-square-foot building blends in with its brick facade, stone trim, and storefront canopies.

    Through clever massing, the architects were able to provide the owner with desired apartment terraces, while satisfying the Landmarks Commission by varying apparent building heights to mediate between the taller buildings to the east and a shorter building to the south. Inside, traditional features like 10-foot (3-meter) ceilings, hardwood floors, and stone-slab bathrooms and kitchens are complemented with modern amenities such as up-to-date appliances, cabling, and air conditioning.

    Commercial Projects

    The M. Crist Fleming Library, at The American School in Switzerland, by design architect David Mayernik Ltd., and architect-of-record Studio Conza, Lugano, received the award for commercial new design and construction (under 30,000 square feet, or 2800 square meters).

    Set in the hills near the Italian-Swiss Alps, the campus is its own "hill town," as Mayernik describes it. "Land is extremely expensive in Switzerland and relatively limited," he explains. "The idea here was to concentrate the buildings in order to preserve green space."   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image
    SUBSCRIPTION SAMPLE

    An extensive but sympathetic expansion of a 1918 farmhouse in Virginia, by Barnes Vanze Architects of Washington, DC, received a 2005 Palladio Award.
    Photo: Anice Hoachlander, Hoachlander-Davis Photography

    ArchWeek Image

    The expansive porch wraps around three sides of the farmhouse.
    Photo: Anice Hoachlander, Hoachlander-Davis Photography

    ArchWeek Image

    Archer & Buchanan Architecture, Ltd. converted a horse stable at the 1898 Alan H. Reed estate, in Wayne, Pennsylvania to a four-bedroom house.
    Photo: Tom Crane Photography

    ArchWeek Image

    Inside the converted horse stable.
    Photo: Tom Crane Photography

    ArchWeek Image

    The backyard of a townhouse near Rittenhouse Square, Philadelphia, was transformed by Voith & Mactavish Architects, in collaboration with Victoria Steiger Garden Design.
    Photo: Tom Bernard Photography

    ArchWeek Image

    Planting plan for the Philadelphia garden.
    Image: Victoria Steiger

    ArchWeek Image

    The 124 Hudson Street Condominiums by DeWitt Tishman Architects and BKSK Architects.
    Photo: Jonathan Wallen

    ArchWeek Image

    The condominium building's west elevation complements that of the historic building to the south through massing and materials.
    Photo: Jonathan Wallen

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2005 Artifice, Inc. - All Rights Reserved