Page D3.2 . 27 July 2005                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Santiago Viewpoint
     
  •  
  • After Air Base Action
     
  •  
  • Brazilian Communications

      [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Brazilian Communications

    continued

    Material Evolution

    The old and new spaces maintain contrasting materials and identities, however. The new floors are supported by round steel columns with a concrete floor at the street level. The old floors are finished with their original wood and are supported by heavy square columns. The contrast in styles between the two halves of the building speak to the visitor of the differences between past and present.

    The museum's new image is similarly diverse in outward appearance. While the north elevation proudly symbolizes its 1918 origins, the side and back facades show the city a face more integrated with the urban environment. "We are history, and we are the future," the building seems to be saying. It speaks not only of the museum collection it houses, but also of itself.

    The firm Oficina de Arquitetos was created in 2000, in Rio de Janeiro. Partners are Ana Paula Polizzo, Gustavo Martins, and Marco Milazzo.

     
    Project Credits

    Architect: Oficina de Arquitetos
    Structural engineer: SF Engenharia
    Lighting design: Peter Gasper
    Automation: PMC Engenharia
    Visual communication: Mameluco Design
    Exhibits: Gringo Cardia
    Cyber cafe interior: Passaredo Design
    Contemporary art gallery: Ivan Pascarelli
    Theater: Robson Jorge
    General contractor: Construtora CVP SA
    Construction manager: Engineering SA
    Client construction manager: Taissa Parada Thiry

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    AW

    ArchWeek Image

    Physical model of the Telecommunications Museum by Oficina de Arquitetos, in Rio de Janeiro.
    Photo: Oficina Arquitetos

    ArchWeek Image

    Glass, wood, and zinc titanium come together at the employee entrance on the south elevation.
    Photo: Marco Milazzo

    ArchWeek Image

    Zinc titanium cladding on the new portion of the building.
    Photo: Marco Milazzo

    ArchWeek Image

    Louvered windows at the door to a rooftop terrace.
    Photo: Marco Milazzo

    ArchWeek Image

    The lobby doubles as reception hall.
    Photo: Oficina Arquitetos

    ArchWeek Image

    A grand staircase of glass adds to the high-tech ambiance.
    Photo: Oficina Arquitetos

    ArchWeek Image

    The refinished interior of the 1918 portion of the building.
    Photo: Alexandre Lobo

    ArchWeek Image

    Gallery space.
    Photo: Alexandre Lobo

    ArchWeek Image

    Glass and steel staircases.
    Photo: Oficina Arquitetos

    ArchWeek Image

    Louvered skylights top the grand stair.
    Photo: Alexandre Lobo

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2005 Artifice, Inc. - All Rights Reserved