Page E1.1 . 11 May 2005                     
ArchitectureWeek - Environment Department
< Prev Page Next Page >
  • Mixed Use Brewery Blocks
  • Regarding Water

      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters


    Mixed Use Brewery Blocks

    by Brian Libby

    From 1856 to 1999, the Blitz-Weinhard brewery anchored the southern end of Portland Oregon's Pearl District, an industrial enclave reborn as a chic urban neighborhood of galleries, condominiums, and restaurants. The five city blocks occupied in the past by the brewery are now being redeveloped as a high-density, mass-transit-oriented mix of office, retail, and residential architecture, all boasting sustainable design.

    The Brewery Blocks mix historic and sustainable in a multibuilding redevelopment now nearing completion and forming a gateway between the Pearl District and downtown Portland.

    Gerding-Edlen, the local development company behind the project, saw an opportunity emerge here with the coming of a new streetcar line through the middle of the property. "The development of the Pearl and then the streetcar running right through there made it pretty clear that this wanted to be, and should be, a dense, mixed-use project," says Kelly Saito of Gerding-Edlen.

    However, the sheer scope of the project five buildings and 1.7 million square feet (160,000 square meters) of space made the Brewery Blocks a tremendous risk. In 1999, when planning began, the dot-com economic boom was showing signs of stress, and there were financial uncertainties surrounding the preservation of the historic Blitz-Weinhard brew house. Yet the developer, committed to historic preservation, decided to build out all five blocks of the project as quickly as possible, including three at once.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...


    ArchWeek Image

    The Brewery Blocks in Portland, Oregon, during the construction of Block 5. From left to right: blocks 4, 2 and 1.
    Photo: Brian Libby

    ArchWeek Image

    A reduction of more than 25 percent of the Brewery Blocks' stormwater runoff was achieved by building an "eco-roof" on the base of Block 4.
    Photo: Gregg Galbraith/ Red Studio


    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH © 2005 Artifice, Inc. - All Rights Reserved