Page D1.2 . 02 March 2005                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Fire Station Living de Paris
     
  •  
  • Neighborly Mod

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Fire Station Living de Paris

    continued

    To prevent delays in responding to fire alarms, the spatial organization requires that firefighters never be more than 45 seconds from the engine room. The architects wanted to organize the program for spatial efficiency and clarity. This functionalism is the predominant characteristic of the fire station and its essential solidity.

    Layer One for Work

    A two-story horizontal element forms the base of the complex. It contains the heart of the rescue center, with the fire station and the maintenance spaces organized in a U-shape around a central courtyard. Workshops and garages open directly onto the courtyard, which has a black exercise tower at its center.

    The main entrance of the fire station is at the corner of Avenue de la République and Avenue de l'Industrie, directly connecting with the control station office. The fire truck exit is located on the west elevation, the entrance on the east.

    The dormitories for firemen without families are located on the level just above the fire truck garage. Dining rooms, leisure spaces, and offices located in the central aisle between west and east wings enjoy the benefit of a clear view to the courtyard and a good orientation to the sun. The fire station and its workshops share common access through the courtyard.

    These utilitarian spaces are enclosed in a uniform skin with a deliberately simple massing in the form of rectangular boxes with sloping roofs. The composition of openings in the facade is dictated by function, not aesthetics.

    Materials were chosen for their robustness, durability, and ease of maintenance. The lower part of the building is clad in mirrored stainless steel panels with a seemingly random rhythm of openings. Visible from the balconies of neighboring buildings, the roof of this lower part is designed as a "fifth facade."

    Layer Two for Living

    The architects were faced with the problem of designing the multifamily apartments for a quality of life that seems at odds with the rigor of a fireman's activities. So they created a second volume above and visually separated from the base. This autonomous volume overhangs the fire station and frames an urban front along the Avenue de la République.

    The entrance to the apartments is along this avenue. The lobby stretches the entire length of the site; from here, elevators and staircases lead to the parking lots below and apartments above. The apartments for the higher-ranking firefighters and their families are gathered in three blocks linked by glazed bridges.

    Vertical connections and kitchens are located along the noisy avenue side. The glazed bridges house the living spaces that open onto exterior terraces. Bedrooms are located on the east and west sides of the blocks. The apartments benefit from multiple views and orientations, so that no apartment opens solely onto the noise of the avenue or to the working courtyard.

    The apartment block is clad with copper-toned aluminum panels, and the aluminum windows — both operable and fixed-frame types — are of the same color. Gold glass merges with yellow, orange, and red glass in the windows as an abstract evocation of the spirit of fire. The clear separation between the two distinct volumes is strengthened through the choice of cladding materials.

    The architects have created a remarkable building based on the notion of efficiency and with a strong conceptual approach. References to the urban environment appear throughout the building. Steel, concrete, and asphalt are mixed with markings in red and yellow and rows of neon lights. It is a harsh environment, without compromise, that the architects created in this suburban landscape, trying to represent the daily work of the fireman.

    But do the firemen really want a fire station where they are constantly reminded of the harshness of their work lives by rough surfaces of steel, concrete, and asphalt? The few I met did not seem to value the conceptual approach as much the architects.

    Maybe they would prefer a smoother, softer interior for their cafeteria, relaxation area, and shared and single rooms, somewhere they could relax in a cozy atmosphere and momentarily forget their work. But maybe they just do not understand contemporary architecture.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Christian Horn lives and works in Paris. His architecture firm practices architecture and urban design, and his articles are published in several international architecture and design magazines.

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    The fire station by Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart centers on a working courtyard.
    Photo: Georges Fessy

    ArchWeek Image

    Balconies for the family apartments that top the two-story fire station.
    Photo: Georges Fessy

    ArchWeek Image

    A black practice tower in the courtyard center.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

    ArchWeek Image

    Ground floor plan.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

    ArchWeek Image

    Upper floor of the two-story, U-shaped fire station.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

    ArchWeek Image

    Typical residential floor.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

    ArchWeek Image

    Cross sections.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

    ArchWeek Image

    Longitudinal section.
    Image: Jean-Marc Ibos and Myrto Vitart

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2005 Artifice, Inc. - All Rights Reserved