Page N1.2 . 01 December 2004                     
ArchitectureWeek - News Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
NEWS
 
  •  
  • Aga Khan Award for Architecture 2004
     
  •  
  • Designing for Massive Change
     
  •  
  • Northwest and Beyond

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Aga Khan Award for Architecture 2004

    continued

    The lower parts of the mosque's walls are made of stone, with mud bricks above. Almost square in plan, the mosque has a flat roof, making it cubic in shape. Inside are six columns, four of stone dating from pre-Islamic times and two of brick. The columns divide the interior into four rows, leading towards the mihrab wall.

    An elaborate coffered ceiling contrasts with the building's modest exterior. Most of it has survived intact since its original construction 800 years ago. The ceiling's twenty-two caissons are covered with intricate decoration carved, gilded, and painted in tempera. No speculative elements were inserted during the restoration. All new elements can be traced back to original examples in both their form and their location.

    Primary School

    A school in the village of Gando, in the West African country Burkina Faso is the result of one man's mission to improve conditions in his village. Architect Diébédo Francis Kéré designed the building, raised the funds for construction, secured government support to train people in building with local materials, and drew on the strong tradition of community solidarity to engage all the villagers in the construction.

    Three classrooms in a linear arrangement are separated by covered outdoor areas that can be used for teaching and play. Traditional load-bearing walls are made from compressed earth blocks. Concrete beams run across the width of the ceiling, and steel bars lying across these support a ceiling also made of compressed earth blocks.

    Climatic considerations were important in choices for the building's form and materials. An overhanging roof shades the facades, and the corrugated metal roofing is lifted by a steel truss, allowing cooling air to flow freely between the roof and the ceiling. The high thermal mass in the walls and ceiling moderate room temperature.

    All the people involved in the project management were villagers, and the skills they learned will be applied to similar initiatives in the future. Already, two neighboring villages have followed this example for community organizing to build schools.

    Old City of Jerusalem

    Jerusalem has a long and varied history, but the urban fabric of the old city is threatened by overcrowding, lack of maintenance, and poor services. The Old City of Jerusalem Revitalization Programme (OCJRP) aims to rehabilitate the city, to preserve its heritage, and to create a better quality of life for its inhabitants.

    The OCJRP is a comprehensive project aimed at restoration, training, education, and raising public awareness. So far, over 160 projects — 82 residential, 26 public, and 55 commercial buildings — have been completed, in close collaboration with local institutions, international organizations, and funding agencies.

    The 10-year-old technical office established by the Geneva-based Welfare Association offers professional support in the rehabilitation through revitalization planning, emergency restoration, total restoration, and training in conservation. The program is providing decent living conditions for residents, creating new spaces for the community, and ensuring the preservation of the city's rich historic urban fabric.

    B2 House

    The only private residence among the Aga Khan award winners is a house in Büykhüsun, a small agricultural village near Ayvacik, Turkey. Designed by Turkish architect Han Tümertekin, the house is for two brothers who wanted a weekend retreat on the beautiful and secluded north Aegean coast.

    The simple rectangular mass of the "B2 House" sits on an open, terraced site. Despite its unmistakably modern form, the house is cast in local materials and constructed with traditional building techniques out of respect for the neighboring houses and for earthquake resistance.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image

    A school in Gando, Burkina Faso by architect Diébédo Francis Kéré, is one of seven projects honored by the 2004 Aga Khan Award for Architecture.
    Photo: Siméon Duchoud

    ArchWeek Image

    Building the Gando school was a community effort.
    Photo: Siméon Duchoud

    ArchWeek Image

    Inside the Gando school.
    Photo: Siméon Duchoud

    ArchWeek Image

    Old City of Jerusalem Revitalization Programme has refurbished traditional buildings for both residential and institutional use.
    Photo: Steve Sabella

    ArchWeek Image

    Jerusalem Revitalized.
    Photo: Steve Sabella

    ArchWeek Image

    Jerusalem Revitalized.
    Photo: Steve Sabella

    ArchWeek Image

    The B2 House, near Ayvacik, Turkey, by architect Han Tümertekin.
    Photo: Cemal Emden

    ArchWeek Image

    Inside the B2 House.
    Photo: Cemal Emden

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2004 Artifice, Inc. - All Rights Reserved