Page D1.2 . 22 September 2004                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Centre National de la Danse
     
  •  
  • Chambers of the Villa Nautilus
     
  •  
  • New York Tolerance Center

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Centre National de la Danse

    continued

    In Its Former Life

    The first, unlucky life of the building began in the early 1960s, when the progressive communist mayor of Pantin, Jean Lolive, commissioned architect Jacques Kalisz to design a new administration center for the town. The gifted young architect conceived an expressive, sculptural building dominated by exposed concrete. It seemed at the time to be a statement against the coming trend in curtain-wall architecture.

    After it was built, however, it was considered — by both the administration and the local population — to be oversized for its context. Ambivalence led to negligence and to the building's eventual degradation. The steel inside the facade's prefabricated concrete elements, some of which are only 2.8 inches (7 centimeters) thick, suffered from water infiltration and rusted. Some of the facade elements began to break off. Several floors of the building were abandoned, and in 1996, civic officials decided to close the whole building.

    Situated in front of the town hall and along the canal Ourq in the center of Pantin, the concrete monument, an example of the brutalist movement, continued its slow and steady degradation. It became an eyesore for the town, and yet its total demolition, less than 30 years after its inauguration, did not seem appropriate.

    Finally, in the late 1990s, a solution arrived when the Ministry of Culture and the mayor of Pantin agreed to marry the old administration building with the homeless National Dance Center and to begin a renovation.

    In December 2000, the French architects Claire Guieysse and Antoinette Robain won the competition for the building's renovation. Today, Guieysse still expresses surprise at how easy it was to fit the new program into the existing structure. She recalls that during the planning phase, it seemed as if the building had been designed from the beginning for a more diverse program than that of an administration center.

    Rejuvenation and Rebirth

    The National Dance Center required 11 dance studios, three of which would be open to the public. The program also called for a library, classrooms, exhibition and conference rooms, a cinema, a cafeteria, and offices. These spaces are distributed over 97,000 square feet (9000 square meters), on four floors of the six-story building. Two floors have not been renovated but have been kept in their previous state for a possible future extension of the program, if and when needed.

    The architects renovated the entire exterior and tried to restore the building's initial appearance. The fragile reinforced concrete elements were repaired and protected through new chemical treatments.

    But most of the design work was on the interior. The architects tried to adapt the existing structure to the new program while keeping as much concrete exposed as possible.

    They centralized the program around the large, 85-foot- (26-meter-) long entry hall, which stretches up to the sixth floor. This impressive space is dominated by a massive concrete stair and ramp leading gradually to top.

    While the original building was completely oriented to the street and closed to the nearby canal on the opposite side, the renovation architects opened the entry hall at several places to the canal and developed a greater transparency. Today, the cafeteria and parts of the reception area are situated behind large glass facades with a view to the water.

    The architects designed a red wall for the entry hall, behind the stair and the ramp, which extends to the hall's full six-floor height. Otherwise, unpigmented, exposed concrete dominates the interior. Aztec-like patterns, which Kalisz cut into the concrete surfaces during the original construction, give a certain aura of mystery.

    Because the building had not been originally constructed as a dance center, special attention needed to be given to acoustic insulation. The existing concrete structure promoted sound transmission throughout the building.

    To remedy this, each of the 11 dance studios was given a special treatment depending on its situation, configuration, and use. Two of them were conceived as a "box within a box" and completely insulated from the surrounding walls, ceiling, and floor. To reduce the cost of the renovation, the other studios were insulated through their floor structure and, when necessary, also on the ceiling and the walls.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    A concrete monument in the town of Pantin, designed in the 1960s by Jacques Kalisz, now transformed into the National Dance Center by Atelier Robain & Guieysse.
    Photo: Agathe Poupeney/ Centre National de la Danse

    ArchWeek Image

    The six-story-high entry hall and main stair.
    Photo: Agathe Poupeney/ Centre National de la Danse

    ArchWeek Image

    Part of the red wall, which extends through six floors.
    Photo: Agathe Poupeney/ Centre National de la Danse

    ArchWeek Image

    Section through the main entrance of the the National Dance Center.
    Image: Atelier Robain & Guieysse

    ArchWeek Image

    Section through the dance studios.
    Image: Atelier Robain & Guieysse

    ArchWeek Image

    First floor plan of the National Dance Center.
    Image: Atelier Robain & Guieysse

    ArchWeek Image

    Second floor plan.
    Image: Atelier Robain & Guieysse

    ArchWeek Image

    The main dance studio displaying "Aztec" patterns in the concrete wall surfaces.
    Photo: Agathe Poupeney/ Centre National de la Danse

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    ARCHWEEK   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   NEW BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2004 Artifice, Inc. - All Rights Reserved