Page B1.2 . 19 November 2003                     
ArchitectureWeek - Building Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
BUILDING
 
  •  
  • Yale's Sound Renovation

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Yale's Sound Renovation

    continued

    The weight of this glass makes it a more effective reflector at low frequencies, improving the hall's sonic warmth. New blackout blinds and translucent acoustic banners were installed as well. The access doors for these banners were shaped to eliminate parallel surfaces and improve clarity. The blinds and banners are housed in the wall cavities previously occupied by noisy radiators beneath the windows.

    The new chiller and primary air handling units were placed in a mechanical room built into an alley to the side of the recital hall stage. This addition is structurally isolated from the rest of the building, protecting the recital hall from the low-frequency vibration generated by large mechanical equipment.

    To supply conditioned air nearly silently to the recital hall, an existing fresh-air plenum beneath the hall was expanded and connected to the air handling units. Additional holes were made into the plenum to ensure slow and even airflow throughout the seating area. The air enters the hall at very low velocity through openings beneath the seats and through a supply grille at the stage front.

    Air is drawn out through existing plaster grilles in the ceiling of the hall; new holes concealed by dropped plaques ensure that there is sufficient cross-sectional area for slow, quiet air return. The resulting background noise is virtually inaudible.

    A sound system using beam-steered line-arrays, enabling clear, amplified speech and support for jazz music, is concealed in the pilasters flanking the proscenium. Customized subwoofers fit in the tight spaces behind the main loudspeakers.

    Separating the Boom from the Box

    The loudest new rooms the practice rooms and electronic music suite are located in the basement. The administrative offices, lobby, box office, and dressing rooms on the ground floor serve as an acoustic buffer for the recital hall.

    All practice rooms include a system of sliding glass-fiber panels that can be adjusted for individual acoustical needs. Floors are resiliently mounted and ceilings resiliently hung to produce "box-in-box" constructions. Further isolation for the practice rooms, electronic music suite, and recording suite is achieved with double-stud walls and multiple layers of gypsum board. The recording suite is on the ground floor, necessarily close to the recital hall stage.

    For most of the building, air supply is provided by variable air volume (VAV) boxes with silencers and duct lining. This treatment reduces background noise to acceptable levels. In the basement, VAV boxes and ducts run through corridors only so that practice rooms can have high ceilings and low noise levels.

    The result is a more comfortable music building that supports new technologies while preserving the building's original acoustical and architectural character. The improvements are reportedly appreciated by both audiences and performers. In the words of guitarist Sharon Isbin, who performed at one of the opening concerts, "What was a treasure has been turned into a diamond."

    Discuss this article in the Architecture Forum...

     

    AW

    ArchWeek Image

    The old windows of the Morse Recital Hall, Yale University, were acoustically treated with laminated glass above and blackout blinds below.
    Photo: Kirkegaard Associates

    ArchWeek Image

    Control booth at the back of Morse Recital Hall.
    Photo: Kirkegaard Associates

    ArchWeek Image

    Sprague Memorial Hall Building Section looking south. The floors are acoustically separated, and the space between them used as an air-distribution plenum.
    Image: Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects

    ArchWeek Image

    The blackout blinds and acoustic banners are stored in a cavity once occupied by radiators.
    Photo: Kirkegaard Associates

    ArchWeek Image

    The banner/blind access doors.
    Photo: Kirkegaard Associates

    ArchWeek Image

    Detail of the shade pocketing/ window sill at Morse Recital Hall.
    Image: Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects

    ArchWeek Image

    Supply air grilles under the concert hall seating.
    Photo: Kirkegaard Associates

    ArchWeek Image

    Dropped plaques in the ceiling conceal new return-air holes.
    Photo: Kirkegaard Associates

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2003 Artifice, Inc. - All Rights Reserved