Page E1.1 . 05 November 2003                     
ArchitectureWeek - Environment Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • Piano's Beyeler Foundation Museum
     
  •  
  • Naturally Cool Convention Center

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Piano's Beyeler Foundation Museum

    by Dean Hawkes and Wayne Forster

    Modern-art collector Ernst Beyeler wanted a tranquil, naturally lit environment for his paintings, despite conventional wisdom that would exclude all sunlight from most art collections. He had been impressed by the building designed by Italian architect Renzo Piano for the Menil Collection a nonmonumental space open to contact with nature, facilitating a direct and relaxed relationship between visitor and artifact.

    Beyeler invited Piano and his design team to create a daylit gallery with a protective lightweight canopy that would modulate the effects of the sky and sun. Piano and engineers from Arup completed the building in 1997, in Riehen, an affluent suburb of Basel, Switzerland.

    The museum is a 395-foot- (120-meter-) long pavilion running north/south, with a park to the west and the 18th-century Villa Berower to the south. The building offers a calm haven in which to study art and enjoy views of the countryside.

    Form and Construction

    The form of the gallery is dominated by long parallel walls, which are expressed externally but disintegrate internally. The 25-foot- (7.5 meter-) wide space between the walls accommodates the galleries. On the southern edge of the building, the ends of the walls are expressed below a great over-sailing roof as they run beyond glazed openings to the galleries.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    This article is excerpted from Energy Efficient Buildings: Architecture, Engineering, and Environment by Dean Hawkes and Wayne Forster, with permission of the publisher, W.W. Norton & Company.

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    South elevation of the Beyeler Foundation Museum designed by Renzo Piano and engineered by Arup for a collection of modern art.
    Photo: Christian Richters

    ArchWeek Image

    View from a gallery, looking south, out to the lily pond.
    Photo: Arup

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2003 Artifice, Inc. - All Rights Reserved