Page E1.1 . 10 September 2003                     
ArchitectureWeek - Environment Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
ENVIRONMENT
 
  •  
  • Sustainable Center for Woods Hole
     
  •  
  • Breathing in Berlin

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Sustainable Center for Woods Hole

    by Mark Rylander, AIA

    It has become common in recent years for architectural clients to take an interest in energy conservation. But a research organization dedicated to studying the effects of human activities on the environment has a responsibility to go still further to apply sustainability as a guiding principle.

    So when the Woods Hole Research Center sought an architecture firm to lead the design for its new campus in Falmouth, Massachusetts, they chose William McDonough + Partners (WM+P), a firm known for its sense of responsibility for sustainable design and building.

    The design involved the conversion of, and addition to, a 19th-century summer home to create 19,900 square feet (1850 square meters) of offices and laboratories. The client and the architecture firm both wanted to demonstrate how modern construction can "harmonize with a habitable earth" and to show how human activity can go far in preserving the functional integrity of the landscape.

    We also wanted to make the building itself a pedagogical tool that would encourage thoughtful materials selection, energy efficiency, water management, and site design. So we sought solutions that could be replicated by others in the region. Beyond merely conserving energy, we wanted the building to generate as much energy as it uses annually without burning fossil fuels or even having any combustion on the site.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image

    The Woods Hole Research Center, designed by William McDonough + Partners has a new high-performance campus in a converted 19th-century summer home in Falmouth, Massachusetts.
    Photo: McDonough + Partners

    ArchWeek Image

    A modern addition behind the old house is elongated along an east-west axis to optimize passive solar performance.
    Photo: McDonough + Partners

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2003 Artifice, Inc. - All Rights Reserved