Page D3.2 . 19 February 2003                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Art Life Paris
     
  •  
  • Santa Monica Electric
     
  •  
  • Sunshine on Cancer Care

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Sunshine on Cancer Care

    continued

    The urban project site, amid low-rise storefronts and mid-rise medical buildings, was definitely not a garden spot. The 14-story Arnold Pavilion — an opaque beige box dating from 1981 with narrow horizontal bands of windows — towered over a parking lot and a one-story drive-up bank on the corner of the block. The only piece that extended from the smooth walls of the existing building was an entrance canopy for cars. Little daylight penetrated the facade, and visitors and patients were unseen from the street.

    Ironically, this tightly closed and densely packed facility had also been designed by NBBJ. It vividly illustrated the change over 20 years in professional attitudes toward cancer patient care. It was so dark inside, says Dallam, "It was literally like walking into a building with sunglasses on."

    Remodeling a Healthcare Environment

    The addition and renovation redresses this condition, inviting pedestrians with warm colors and exciting spaces in an open, light-filled entry, lobby, and circulation area. Terraces on the second and third levels offer places to sit and enjoy fresh air or take in views of the Swedish Medical Center campus and the city.

    A central atrium links waiting areas on the first and second levels and opens the heart of the Swedish Cancer Institute and the entire building. Artwork on the walls provides focal points for reflection, and a sculptural water feature just outside the lobby enriches the immediate environment.

    Visual access down to the gallery corridor at the basement level — which is also washed with daylight — and up to the second floor waiting area give the lobby and the front desk a more welcoming quality than one might expect in a tightly programmed hospital environment.

    High-tech treatment areas are tucked back into the core and the rear of the ground floor of the building, and renovated exam rooms fill much of that floor and the floor above.

    Human scale and comfort is in evidence everywhere, but the design does not resort to residential language or new-age cliches. The feel is distinctly institutional — strong, permanent, and purposeful in outlook.

    Therapy in a Garden

    At the top level, the achievement of the design is the most clear. Its expansive terrace, under a carefully detailed, high-tech steel and glass canopy, wraps around the glass-enclosed "infusion area." It is here that chemotherapy, one of the most stressing and medically intensive aspects of cancer therapy, is administered.

    This floor affords an optimal combination of privacy and openness to the sky, with the trellis-like canopy and bamboo and other plantings in the near view. Patients desiring more enclosure can opt for infusion treatment in small private rooms on the same floor.

    Here and around the facility, landscape architect Robert Murase has collaborated with the NBBJ team to provide outdoor garden spaces with minimal planting beds designed for maximum effect.

    The dreamed-of garden is everywhere, yet nowhere in particular. The natural and built worlds seem to intertwine without boundary, in metaphor and reality. According to Yin, who came to NBBJ as an intern from China, this approach is grounded in Taoist philosophy. Natural elements — light, air, water, and plantings — draw the occupant and visitor through the unfolding spaces of the Swedish Cancer Institute.

    Comprehensible Circulation

    The remodeled treatment center now reaches beyond its doors into the stream of pedestrian traffic, changing the rhythm of the street and creating a new urban micro-environment. At the addition's top level, this outreach expresses strength, lightness, and technical confidence through the glass and steel canopy set on narrow concrete columns over the active rooftop terrace.   >>>

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    The entry/ addition to the Swedish Cancer Institute designed by NBBJ.
    Photo: Assassi Productions 2002

    ArchWeek Image

    The glass canopy reaches out to pedestrian traffic without blocking important daylight from interior spaces.
    Photo: Assassi Productions 2002

    ArchWeek Image

    Site plan concept, Swedish Cancer Institute remodel and addition.
    Image: NBBJ

    ArchWeek Image

    Building section concept.
    Image: NBBJ

    ArchWeek Image

    Rooftop terrace.
    Photo: Assassi Productions 2002

    ArchWeek Image

    View down to the entry courtyard from the rooftop terrace.
    Photo: Assassi Productions 2002

    ArchWeek Image

    Light-filled lobby.
    Photo: Assassi Productions 2002

    ArchWeek Image

    Cancer treatment room "in a garden."
    Photo: Assassi Productions 2002

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2003 Artifice, Inc. - All Rights Reserved