Page D1.2 . 19 February 2003                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
DESIGN
 
  •  
  • Art Life Paris
     
  •  
  • Santa Monica Electric
     
  •  
  • Sunshine on Cancer Care

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Art Life Paris

    continued

    Places for Living and Working

    The artists' studios are sited at the end of a row of buildings of mixed uses. Facing the public square, the apartment/ studio building is surrounded on three sides by streets. Through its position on the square, next to a new school building, and because of its mixed use, the building plays an important role in the success of the redevelopment project.

    Designed by the Parisian architects Pascal Quéré and Guy Vaughan, the artists' apartment/ studio building totals 8600 square feet (800 square meters) on a 2060-square-foot (191-square-meter) site. The building was finished in September 2002 after one year of construction.

    The residential portion of the program includes three two-room apartments and three three-room apartments. Each of the four art studios is linked directly to an apartment by an internal stair. The studios are constructed with a ceiling height of 15 feet (4.5 meters) to accommodate large sculptures and paintings.

    The building's internal organization is structured in layers. Two art studios and two apartments occupy the ground and first floor; two apartments without studios are on the second floor; and, again, two studios with associated apartments occupy the third and fourth floors.

    By positioning two high-ceilinged studios on the ground floor, it became possible to align the base of the building with that of the adjacent school building. The large horizontal windows of the top floor studios have the effect of disconnecting the roof from the rest of the building and elevating the roof toward the sky.

    An open staircase and elevator are situated in the center of the building connecting to a small courtyard. The living rooms of the apartments occupy the corners and so receive light from two directions. The narrow form of the building makes it possible to daylight every room.

    While the apartments appear well planned — if ordinary in form and appearance — the architects injected most of their energy into the studios. The large volumes allowed them to play with the space using narrow stairs and small mezzanines. This playfulness has created interesting and complex spaces.

    Honoring a Paris Tradition

    Quéré and Vaughan placed the building, through its architecture, colors, and materials, squarely in the realm of modern Parisian architecture. They used a dark stone to cover the base, white plaster and beech wood panels for the main facades, and black-painted steel and aluminum window frames.

    Inside, the studio floors are painted gray, and most of the walls are white with yellow highlights. In the apartments, floors are painted red with mostly white walls and blue highlights. With the black window frames, some of the studios resemble paintings by Dutch artist Piet Mondrian.

    Looking back through the Parisian history of artists' studios, one notices a resemblance with an early building of Le Corbusier, the Ozenfant House and Studio (1924) in the southern part of Paris. It was designed by the architect for his friend, artist Amédée Ozenfant.

    That building embodied some of the principles that Le Corbusier was to set out later in his famous "five points of architecture." Especially noticeable is the idea of a rigid load-bearing skeleton around which interior and exterior elements, freed from any structural function, can be distributed according to other criteria. Thus, the horizontal windows extend across entire walls to provide an even distribution of light inside the house and studio.   >>>

    Discuss this article in the Architecture Forum...

    Continue...

    ArchWeek Image

    The apartment/ studio building by architects Pascal Quéré and Guy Vaughan plays a prominent role in a new redevelopment project in Paris.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    A typical apartment, resembling a Mondrian painting.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    Each studio has a narrow internal stair linking it to the artist's apartment.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    High ceilings and large windows bring daylight to each studio.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    Primary colors and thin black window frames call to mind Mondrian compositions.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    Continuous horizontal windows and skylights provide ample illumination in the studios.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    Apartments for the artists are located conveniently in the mezzanines of the double-height studios.
    Photo: Stéphan Lucas

    ArchWeek Image

    An apartment with red floor and white walls.
    Photo: Stéphan Lucas

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2003 Artifice, Inc. - All Rights Reserved