Page B2.2 . 05 June 2002                     
ArchitectureWeek - Building Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
BUILDING
 
  •  
  • Rewards of Unbuilding
     
  •  
  • Garage Turns to Science

    [an error occurred while processing this directive]
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Garage Turns to Science

    continued

    Owner/developer Andrew Rothschild kept the exterior appearance largely intact and preserved original interior detailing such as beaded vertical boarding, now moved to a new space within the building to get federal and state historic preservation tax credits worth 20 percent of the "eligible basis of redevelopment cost."

    Rothschild, who had previously redeveloped historic properties in New York while he was still practicing medicine, also wanted to preserve original materials for their intrinsic worth and because recycling is environmentally responsible. The only changes to the 1932 garage facade and its 1941 rear addition were to reglaze the windows with double panes and to install a new fiberglass rolling door.

    An Internal Reorganization

    Project architect Richard Grogan, AIA, with the Durham firm of RGG Architects, reconfigured the 20,000-square-foot (1860-square-meter) open-plan garage for flexibility. A corridor now runs from the original front door to rear of the building. To one side of it is roughly two thirds of the floor area, given to open lab space. On the other side of the corridor, the remaining one third of the ground floor consists of common spaces, offices, and additional labs.

    This organization reflects the original two rows of columns running longitudinally through the 1932 building and 1941 rear addition. Grogan also created a mezzanine above the one third section, providing additional office and common spaces. Preservation consultant G. Edwin Belk, AIA ensured that this new use and configuration respected the building's historic fabric.

    Besides the original materials, the restorers also had to consider a historic accumulation of grease, oil, and other dirt in the old garage. All the surfaces were cleaned with standard commercial cleaners, then primed and sealed, preventing remaining impurities from interacting with the laboratory activities.

    More than this was not necessary because most scientific labs do not require a strictly sterile environment. The more pressing concern for scientists, according to Rothschild, a medical scientist turned developer, is air quality. The Triangle Biotechnology Center does not try to filter and recirculate indoor air but takes in 100-percent outside air at a rate of eight to ten air changes hour. The large, exposed overhead ducts accomplishing this massive air movement contribute to the "industrial chic" of the renovated space.

    A central "utility spine" supplies each laboratory area with supply air, exhaust, plumbing, electrical/data, and gas. New "utility umbilicals" can be run from this spine to any laboratory bench.

    This infrastructure gives the center's managers the flexibility to reconfigure the spaces whenever new companies move in with differing needs. The facility can accommodate several tenants in variously sized spaces, as small as 2000 square feet (185 square meters) for labs and offices.

    The Formula for Success

    Within three months of its dedication, the former garage was fully occupied by start-up biotechnology research and development companies. The quick success of the project reflects several factors.

    The "Research Triangle," made up of Durham and its neighbor cities Raleigh and Chapel Hill, is a well established environment for biotechnology research labs and has, therefore, a high demand for start-up lab space.

    Moreover, the garage's open-plan has an inherent flexibility in adapting to modular laboratory use and to companies of different sizes. This project also benefited from the experience of architects specializing in both laboratory facilities and historic preservation.

    No doubt also key to the center's success is having a developer with firsthand understanding of the special needs of these labs and how they function and who is on equal footing with the scientists and physicians who have rented the labs for their start-up ventures.

    William Lebovich is an architectural historian and photographer from Chevy Chase, Maryland who photographs new projects for architects and developers and documents properties of historical, architectural, engineering, or industrial significance throughout the continental United States.

     
    Project Credits

    Original Architect: Jesse Cole
    Owner: Foster Street Partners
    Developer: Scientific Properties
    Project Architect: RGG Architects
    Historic Consultant: Belk Architecture
    Project Engineer: Edmondson Engineers, PA
    Structural Consultant: Gardner & McDaniel, PA
    General Contractor: Andrew C. Rothschild, LLC
    Mechanical Contractor: Environmental Air Systems
    Plumbing Contractor: Brown Brothers Plumbing & Heating
    Electrical Contractor: Adams Electric Company

    AW

    ArchWeek Image

    The lab spaces of the Triangle Biotechnology Center are furnished with modular, Scandinavian-designed casework.
    Photo: Michael Traister

    ArchWeek Image

    The high ceilings of the original garage now give ample room for a second-floor mezzanine.
    Photo: Michael Traister

    ArchWeek Image

    The main floor consists primarily of lab space.
    Image: RGG Architects

    ArchWeek Image

    The mezzanine level.
    Image: RGG Architects

    ArchWeek Image

    An overhead "utility spine" brings air, power, and other services to the lab benches.
    Image: RGG Architects

    ArchWeek Image

    Fume hoods with ventilated storage cabinets.
    Photo: Michael Traister

    ArchWeek Image

    Modern furnishings contrast with exposed historic brick.
    Photo: Michael Traister

    ArchWeek Image

    Original materials and components from the historic garage are reused in the new laboratories.
    Photo: Michael Traister

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Advertise       Privacy       Comments
    AW   |   GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2002 Artifice, Inc. - All Rights Reserved