Page B1.1 . 24 October 2001                     
ArchitectureWeek - Building Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   ENVIRONMENT   |   BUILDING CULTURE
< Prev Page Next Page >
 
BUILDING
 
  •  
  • Office Infill Treads Lightly
     
  •  
  • Timber Frame Houses
     
  •  
  • Fast Campus for Sun

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Office Infill Treads Lightly

    by B.J. Novitski

    The BP Amoco Research Center posed several challenges to its architects. The client wanted the 40-building campus to have a new corporate identity expressed in a high-profile marker at its entrance. Three existing buildings needed to be connected through a central circulation space. And to keep costs down, the addition needed to impose minimum disruption on the existing structure.

    Thomas Hoepf, AIA, principal design architect of the Chicago firm, Teng & Associates, Inc., satisfied all these needs in a glass-fronted atrium. A close look at his various structural solutions explains the seemingly floating floors and stair.

    The 50-acre (20-hectare) research campus in Naperville, Illinois includes office buildings and research and testing laboratories. They average three stories in height and are uniformly clad in brick and limestone. Between three of these buildings had been an open, north-facing plaza.

    Anatomy of a Structure

    Hoepf and his design team enclosed part of this plaza with a three-story, 12,000-square-foot (1100 square-meter) atrium. The project also included the conversion of the three adjoining buildings from research labs to offices.

    The atrium's primary structure consists of just three columns, which carry the project's entire vertical load. They support a roof which cantilevers to the north and ties into the existing, somewhat lower roofs to the south.

     

    Continue...

    ArchWeek Image

    The BP Amoco Research Center has a new corporate identity through a three-story atrium designed by Teng & Associates, Inc.
    Photo: Steve Hall/ Hedrich Blessing

    ArchWeek Image

    The shape of the stair was inspired by a fern and its branching, tapered leaves.
    Photo: Steve Hall/ Hedrich Blessing

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Advertise       Privacy       Comments
    GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   COMMUNITY   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   ARTIFICE   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2001 Artifice, Inc. - All Rights Reserved