Page D1.1 . 10 January 2001                     
ArchitectureWeek - Design Department
NEWS   |   DESIGN   |   BUILDING   |   DESIGN TOOLS   |   BUILDING CULTURE
DESIGN
 
  •  
  • Celebrating, Rain and Shine
     
  •  
  • Aronoff Addition - A Field Guide to Meta-Narratives
     
  •  
  • Architecture for the Gods
     
  •  
  • International Centre for Life

     
    AND MORE
      Current Contents
      Blog Center
      Download Center
      New Products
      Products Guide
      Classic Home
      Architecture Forum
      Architects Directory
      Topics Library
      Complete Archive
      Web Directory
      About ArchWeek
      Search
      Subscribe & Contribute
      Free Newsletters
       

     
    QUIZ

    [an error occurred while processing this directive]

    Celebrating, Rain and Shine

    by Ted Katauskas

    The house called Rainwater is a complex composition of four simple volumes residence, guest house, office, garage each capped with a planar steel roof rakishly tilted to channel water down to a single cantilevered corner.

    The divergent roof planes almost intersect, and the volumes converge into a single coherent element. But the singularity is elusive. No matter where you stand above, on either side, or below you never see the same combination of house, or, for that matter, the entire house. At least one of the volumes, one of the rooftops, is always hidden, just around a corner.

    Respecting the Hillside

    "We felt it would be good to have a subdued presence from the front," says Eimar Boesjes, an architectural software developer and Internet entrepreneur. "It doesn't say 'we're here!' like the other houses."

    Boesjes collaborated on the design and construction of this, their own house, with his wife, landscape designer Anita Van Asperdt.

    Although innovative in form and ambitious in size (5,000 square feet, or 465 square meters), Rainwater manages to avoid subverting the Craftsman theme of Moonshadow Lane, a densely built cul-de-sac in the forested South Hills of Eugene, Oregon.

    The house is modest to its oversized neighbors, peeking over a shoulder at the street from its perch on a sloped, pie-shaped infill lot that drops into a mature stand of Douglas fir then merges with a protected open space area deeded to remain undeveloped.

     

    Continue...

    ArchWeek Photo

    Under the typically gloomy sky, the house presents an understated face to the street.
    Photo: Eimar Boesjes

    ArchWeek Photo

    A view of the dining room from above.
    Image: Eimar Boesjes

     

    Click on thumbnail images
    to view full-size pictures.

     
    < Prev Page Next Page > Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Advertise       Privacy       Comments
    GREAT BUILDINGS   |   DISCUSSION   |   SCRAPBOOK   |   COMMUNITY   |   BOOKS   |   FREE 3D   |   ARTIFICE   |   SEARCH
      ArchitectureWeek.com © 2001 Artifice, Inc. - All Rights Reserved